Najbrลพe i najukusnije lepinje sa tiganja koje sam jela, su ove sa krompirom i sirom. Spremila sam ih ne znajuฤi ลกta da oฤekujem od njih. Da li one istinski uspevaju da se spreme na tiganju i ne ostanu „ลพivog“ testa.
Ponekada mi se, kao i svima desi da ne znam ลกta bih spremila, a jede mi se neลกto zanimljivo, i joลก bih ja da bude ukusno i brzo. Jelo mi se neลกto od testa, ali nisam htela obiฤan, klasiฤan hleb ili kiflice.
Setila sam se da sam negde naiลกla na recept za turske balon lepinje koje se peku na tavi i da sam se oduลกevila. Ne zahtevaju puno vremena, osim onoga koje je potrebno da se kvasac aktivira i podigne testo.
Sve ostalo je veoma brzo i jednostavno!
Lepinje iz tiganja sa krompirom i sirom – Recept
Ja ne bih bila ja, da nisam neลกto malo izmenila. Nisam koristila samo osnovne sastojke, veฤ sam svu priฤu zaฤinila punjenjem od kuvanog krompira i sira, kojeg sam imala skuvanog. Ovo vam je idealno reลกenje kako da iskoristite kuvani krompir koji vam je ostao ili pire krompir. Mada imam ja za to raznih reลกenja, o kojim ฤu drugi put.
Idealne za post. Posna varijanta je jednako lepa i lepinje budu mekane, ne oseti se neka velika razlika.
Lepinje iz tiganja
Oprema
- posuda za meลกanje
- Oklagija
- Tiganj
- varjaฤa
- Prekrivaฤ ili krpa
Sastojci
Sastojci:
- 500 gr viลกenamenskog braลกna (prosejanog)
- 170 gr vode
- 180 gr obiฤnog jogurta
- 20 gr sveลพeg kvasca ili 10 g suvog kvasca (1kaลกika)
- 10 gr soli (2 kaลกike)
- 10g gr ลกeฤera (1 kaลกika)
- 10 gr ulja (1 kaลกika)
- Maslac (za premazivanje)
- biber
- kuvani krompir
- sir, trapist
Instrukcije
Priprema:
- Razmutite kvasac u nekoliko ลพlica mlake vode i ostavite da se aktivira nekoliko minuta.
- Prosejte braลกno i odvojite 4 kaลกike sa strane. U velikoj posudi, pomeลกajte preostalo braลกno, ลกeฤer, so, vodu, jogurt i aktivirani kvasac. Meลกajte rukom ili drvenom kuhaฤom dok se sastojci ne sjedine.
- Zamesite testo dok ne postane glatko. Postepeno dodajte preostalo braลกno dok ne dobijete elastiฤnu i ujednaฤenu masu. Oblikujte testo u kuglu.
- Namaลพite testo uljem, pokrijte ga ฤistom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi jedan sat, dok ne udvostruฤi zapreminu.
- Kada je testo nadoลกlo, podelite ga na 4 jednaka dela, svaki od oko 220 g. Oblikujte kuglice i ostavite ih pokrivene da odstoje 10 minuta.
- Oklagijom rastanjite svaku kuglicu testa u disk preฤnika oko 25 cm.
- Zagrejte tiganj ili posudu na visokoj temperaturi oko 5 minuta. Stavite disk testa na zagrejan tiganj i pecite oko 30 sekundi, dok se ne pojave mehuriฤi na povrลกini. Zatim okrenite i pecite drugu stranu oko 30 sekundi, nakon ฤega ponovo okrenite. Pustite da se hleb naduvaju i pecite dok obe strane ne postanu zlatno-hrskave.
- Dok su joลก tople, premaลพite lepinje sa obe strane sa malo maslaca.
Punjenje:
- Kuvani krompir zgnjeฤite. Dodate so, biber i narendani sir. Ja sam stavljala trapist.
- Punite tako sto na sredinu malo razvucenog testa stavite smesu ( kao na slici ). Krajeve testa spajate da zatvorite u kuglicu. Zatvorite dobro da ne ispadne prilikom razvijanja u disk.
Saveti za uspeลกnu pripremu
Nemojte testo za lepinje sa tiganja da previลกe tanko rastanjiti, jer ฤe se lepลกe naduvati ako je deblje.
Nemojte kad formirate i razvijete krugove da ih ostavite da nadoฤu dugo, jer neฤete moฤi da ih odignete od podloge. Biฤe jako rastegljive i gubiฤe oblik.
Prilikom peฤenja, preporuฤujem vam da stalno pomerate tiganj, levo – desno, jer ฤe vam u suprotnom mestimiฤno goriti.
Najbolje je servirati tople i sveลพe lepinje, pa moลพete pripremiti kuglice testa i peฤi ih neposredno pre serviranja.
Ako nemate sveลพ kvasac, slobodno koristite suvi kvasac u proporcijama koje odgovaraju receptu.
Kako i sa ฤim posluลพiti balon lepinje?
Ja sam ih posluลพila samo uz jogurt i ova kombinacija mi je bila pun pogodak. Jogurt je uneo sveลพinu i bas lepo se uklopio sa kremastim punjenjem od krompira i sira. Veฤ pravim neki plan za sledeฤi put kad budem pravila, da isprobam neka druga punjenja-nadeve, moลพda sa spanaฤem i feta sirom, ili sa ลกunkom i kajmakom.
Posebnost lepinje sa tiganja je u tome ลกto je izvana hrskava, a iznutra mekana i vazduลกasta, to je ฤini idealnom za svaki obrok.
Neutralnog je ukusa i zato se veoma lako prilagodi raznim punjenjima. Moลพe se namazati ajvarom ili pindjurom.
Zanimljivosti o lepinji
Lepinje sa tiganja ili balon lepinje (balzama) potiฤu iz Anadolije. Vekovima su deo tradicionalne ishrane. Peฤe se na otvorenoj vatri ili glinenim peฤima. Danas se sve ฤeลกฤe pravi u tiganju, kao ลกto sam ja napravila. Pripremaju se brzo sa jednostavnim sastojcima, a rezultat je neverovatno mekano i ukusno jelo koje se koristi za „umakanje“ u razne sosove ili jela sa roลกtilja.
Popularna je i u mnogim drugim zemljama.
Primetila sam da je ova vrsta lepinje sa tiganja idealna za ฤevape i pljeskavice, naravno bez punjenja, tako da moลพe da se pravi sa njom komplet lepinja. Moลพe se upotrebiti kao somun lepinja jer je idealne debljine.
Pomenuฤu samo: komplet lepinja Zlatibor i komplet lepinja Uลพice, kao termine pod kojim moลพete pronaฤi super recepte za uklopiti ovu vrstu lepinja.
Bazlama kao savrลกen brzi obrok
Jako sam zadovoljna ลกto sam isprobala ovu vrstu lepinja, i ลกto je eksperiment sa krompirom bio pun pogodak! Oduลกevljena sam brzinom pripreme i ukusom koji je bio fenomenalan. Raduje me to ลกto su varijacije punjenja mnogobrojne i ลกto ih mogu prilagoditi svakoj prilici. Planiram napraviti kombinacije sa povrฤem za posne dane, jer u postu prosto ฤovek doฤe do taฤke kada ne zna ลกta da spremi, a jede mu se nekada neลกto malo drugaฤije.
Idealan je izbor i definitivno preporuฤujem da isprobate ovaj recept. Naravno prilagodite ga svom ukusu.
Poลกto mi se jako dopalo da spremam i eksperimentiลกem sa testom za lepinje, planiram da istraลพim i pripremim pamuk lepinje, starinske lepinje i domaฤe lepinje za 10 min. Neลกto su me privukle pa kako budem spremala napisaฤu i recepte.
2 Odgovor
Deluje zanimljivo, jeste li probali necim drugim da punite?
Moลพete staviti kakvo god ลพelite punjenje. Probajte, pa nam javite!