Najbrže i najukusnije lepinje sa tiganja koje sam jela, su ove sa krompirom i sirom. Spremila sam ih ne znajući šta da očekujem od njih. Da li one istinski uspevaju da se spreme na tiganju i ne ostanu „živog“ testa.
Ponekada mi se, kao i svima desi da ne znam šta bih spremila, a jede mi se nešto zanimljivo, i još bih ja da bude ukusno i brzo. Jelo mi se nešto od testa, ali nisam htela običan, klasičan hleb ili kiflice.
Setila sam se da sam negde naišla na recept za turske balon lepinje koje se peku na tavi i da sam se oduševila. Ne zahtevaju puno vremena, osim onoga koje je potrebno da se kvasac aktivira i podigne testo.
Sve ostalo je veoma brzo i jednostavno!
Sadržaj
ToggleLepinje iz tiganja sa krompirom i sirom – Recept
Ja ne bih bila ja, da nisam nešto malo izmenila. Nisam koristila samo osnovne sastojke, već sam svu priču začinila punjenjem od kuvanog krompira i sira, kojeg sam imala skuvanog. Ovo vam je idealno rešenje kako da iskoristite kuvani krompir koji vam je ostao ili pire krompir. Mada imam ja za to raznih rešenja, o kojim ću drugi put.
Idealne za post. Posna varijanta je jednako lepa i lepinje budu mekane, ne oseti se neka velika razlika.
Lepinje iz tiganja
Oprema
- posuda za mešanje
- Oklagija
- Tiganj
- varjača
- Prekrivač ili krpa
Sastojci
Sastojci:
- 500 gr višenamenskog brašna (prosejanog)
- 170 gr vode
- 180 gr običnog jogurta
- 20 gr svežeg kvasca ili 10 g suvog kvasca (1kašika)
- 10 gr soli (2 kašike)
- 10g gr šećera (1 kašika)
- 10 gr ulja (1 kašika)
- Maslac (za premazivanje)
- biber
- kuvani krompir
- sir, trapist
Instrukcije
Priprema:
- Razmutite kvasac u nekoliko žlica mlake vode i ostavite da se aktivira nekoliko minuta.
- Prosejte brašno i odvojite 4 kašike sa strane. U velikoj posudi, pomešajte preostalo brašno, šećer, so, vodu, jogurt i aktivirani kvasac. Mešajte rukom ili drvenom kuhačom dok se sastojci ne sjedine.
- Zamesite testo dok ne postane glatko. Postepeno dodajte preostalo brašno dok ne dobijete elastičnu i ujednačenu masu. Oblikujte testo u kuglu.
- Namažite testo uljem, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi jedan sat, dok ne udvostruči zapreminu.
- Kada je testo nadošlo, podelite ga na 4 jednaka dela, svaki od oko 220 g. Oblikujte kuglice i ostavite ih pokrivene da odstoje 10 minuta.
- Oklagijom rastanjite svaku kuglicu testa u disk prečnika oko 25 cm.
- Zagrejte tiganj ili posudu na visokoj temperaturi oko 5 minuta. Stavite disk testa na zagrejan tiganj i pecite oko 30 sekundi, dok se ne pojave mehurići na površini. Zatim okrenite i pecite drugu stranu oko 30 sekundi, nakon čega ponovo okrenite. Pustite da se hleb naduvaju i pecite dok obe strane ne postanu zlatno-hrskave.
- Dok su još tople, premažite lepinje sa obe strane sa malo maslaca.
Punjenje:
- Kuvani krompir zgnječite. Dodate so, biber i narendani sir. Ja sam stavljala trapist.
- Punite tako sto na sredinu malo razvucenog testa stavite smesu ( kao na slici ). Krajeve testa spajate da zatvorite u kuglicu. Zatvorite dobro da ne ispadne prilikom razvijanja u disk.
Saveti za uspešnu pripremu
Nemojte testo za lepinje sa tiganja da previše tanko rastanjiti, jer će se lepše naduvati ako je deblje.
Nemojte kad formirate i razvijete krugove da ih ostavite da nadođu dugo, jer nećete moći da ih odignete od podloge. Biće jako rastegljive i gubiće oblik.
Prilikom pečenja, preporučujem vam da stalno pomerate tiganj, levo – desno, jer će vam u suprotnom mestimično goriti.
Najbolje je servirati tople i sveže lepinje, pa možete pripremiti kuglice testa i peći ih neposredno pre serviranja.
Ako nemate svež kvasac, slobodno koristite suvi kvasac u proporcijama koje odgovaraju receptu.
Kako i sa čim poslužiti balon lepinje?
Ja sam ih poslužila samo uz jogurt i ova kombinacija mi je bila pun pogodak. Jogurt je uneo svežinu i bas lepo se uklopio sa kremastim punjenjem od krompira i sira. Već pravim neki plan za sledeći put kad budem pravila, da isprobam neka druga punjenja-nadeve, možda sa spanaćem i feta sirom, ili sa šunkom i kajmakom.
Posebnost lepinje sa tiganja je u tome što je izvana hrskava, a iznutra mekana i vazdušasta, to je čini idealnom za svaki obrok.
Neutralnog je ukusa i zato se veoma lako prilagodi raznim punjenjima. Može se namazati ajvarom ili pindjurom.
Zanimljivosti o lepinji
Lepinje sa tiganja ili balon lepinje (balzama) potiču iz Anadolije. Vekovima su deo tradicionalne ishrane. Peče se na otvorenoj vatri ili glinenim pećima. Danas se sve ćešće pravi u tiganju, kao što sam ja napravila. Pripremaju se brzo sa jednostavnim sastojcima, a rezultat je neverovatno mekano i ukusno jelo koje se koristi za „umakanje“ u razne sosove ili jela sa roštilja.
Popularna je i u mnogim drugim zemljama.
Primetila sam da je ova vrsta lepinje sa tiganja idealna za ćevape i pljeskavice, naravno bez punjenja, tako da može da se pravi sa njom komplet lepinja. Može se upotrebiti kao somun lepinja jer je idealne debljine.
Pomenuću samo: komplet lepinja Zlatibor i komplet lepinja Užice, kao termine pod kojim možete pronaći super recepte za uklopiti ovu vrstu lepinja.
Bazlama kao savršen brzi obrok
Jako sam zadovoljna što sam isprobala ovu vrstu lepinja, i što je eksperiment sa krompirom bio pun pogodak! Oduševljena sam brzinom pripreme i ukusom koji je bio fenomenalan. Raduje me to što su varijacije punjenja mnogobrojne i što ih mogu prilagoditi svakoj prilici. Planiram napraviti kombinacije sa povrćem za posne dane, jer u postu prosto čovek dođe do tačke kada ne zna šta da spremi, a jede mu se nekada nešto malo drugačije.
Idealan je izbor i definitivno preporučujem da isprobate ovaj recept. Naravno prilagodite ga svom ukusu.
Pošto mi se jako dopalo da spremam i eksperimentišem sa testom za lepinje, planiram da istražim i pripremim pamuk lepinje, starinske lepinje i domaće lepinje za 10 min. Nešto su me privukle pa kako budem spremala napisaću i recepte.
2 Odgovor
Deluje zanimljivo, jeste li probali necim drugim da punite?
Možete staviti kakvo god želite punjenje. Probajte, pa nam javite!