posna štrudla sa orasima
Izvor: snimak ekrana/youtube.com

Posna štrudla sa orasima – Domaći recept za mlade domaćice

Kada samo pomislim na štrudlu, setim se one oštre zime, odlaska kod bake na selo. U staroj kući je uveliko založen Smederevac a kroz celu kuću se širi slatkasti miris štrudle. I to ne neke štrudle, to je bakina posna štrudla!

Od raznih nadeva za štrudle, nama omiljeni je sa orasima i mlekom. Taj sjajni spoj je davno napravila jedna divna starica kako bi nama ulepšala i zasladila detinjstvo.
Posna štrudla je u našoj kući dobila na posebnom značaju pogotovo za Božićni post.

Sam po sebi, post je težak, ali teško je i spremati posne obroke koji neće dosaditi ili su na kraju slični jedan drugom.

Ovaj recept je nama poseban, podseća na detinjstvo i na prvi “ispošteni” post.

Jedan od lepših recepta za posnu štrudu upravo sledi, skuvajte sebi kafu, udobno se smestite i nastavite sa čitanjem našeg članka!

štrudla sa orasima

Recept za posnu štrudlu sa orasima

Recept za domaću sremačku štrudlu sa orasima na mamin način
5 from 1 vote
Vreme pripreme 3 hours
Okvirno vreme kuvanja 2 hours
0 minutes
Ukupno Vreme 5 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 300 kcal

Equipment

  • veća činija
  • Oklagija
  • Par manjih činija za sastojke
  • Tepsija
  • Folija
  • Serpa

Ingredients
  

  • 300 g brašna tip 500
  • 100 g brašna tip 400
  • 5 g soli
  • 10 g vanil šećera
  • rendana limunova kora
  • 3 kašike ulja
  • 2,5 dl mlake vode
  • pola svežeg kvasca
  • 10 g šećera
  • 2 kašike suvog grožđa

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 100 g marmelade od kajsije
  • 180 ml biljnog mleka

Instructions
 

  • U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna i pustiti da nadođe.
  • Umesiti glatko testo.
    umešeno testo za štrudlu
  • Pomešati sve suve sastojke pa dodati kvasac i mokre sastojke.
  • Premesiti testo i podelimo na 3 jufke.
  • Razvlačimo jufke u pravougaoni oblik.
  • Preko celog testa nanosimo nadev i uvijamo u štrudlu.
  • Premazujemo štrudlu uljem i stavljamo da se peče.

Priprema fila

  • U šerpicu sipamo mleko i orahe pa kuvamo na slaboj vatri dok ne krene prvi ključ.
    fil za strudlu sa orasima
  • U vruću smesu dodajemo pekmez (džem), dobro sjedinimo, delimo ga na tri dela  i ostavljamo da se hladi.
  • Dok se fil hladi uzimamo prvu jufku, podlogu pospemo brašnom i krećemo sa razvlačenjem testa.
  • U međuvremenu uključujemo rernu na 180 stepeni.

Filovanje štrudle

  • Testo razvlačimo u pravougaoni oblik ali pazimo da ne bude previše tanko, kako naša štrudla ne bi popucala prilikom motanja.
    filovanje štrudle
  • Preko celog testa dodajemo fil i ravnomerno ga raporedimo. Pažljivo rolamo našu štrudlu, prebacujemo je u pleh i ponovimo postupak sa ostale dve jufke.
  • Svaku štrudlu premazujemo uljem i stavljamo u rernu da se peče na odprilike 35 minuta, ali svakako proveravajte i ranije jer nije svaka rerna ista.
  • Kada se ispeče štrudla, prekrivamo je vlažnom krpom i ostavljamo da se dobro ohladi.
  • Ohlađenu štrudlu posipamo po želji šećerom u prahu!
Keyword štrudla

Ovo je bio recept moje bake sa najmekšu posnu štrudlu, a vi ukoliko imate neki zanimljiviji recept ili mislite da nešto fali njenoj, slobodno mi ostavite komentar!

Javite mi ukoliko isprobate recept, prijatno!

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

  1. 5 stars
    Hvala za recept. Sjajan je, iz prve mi je uspelo. Nadam se da će biti još dobrih recepata. Prijatno i svako dobro vam želi baka Milka iz Bogatića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




7  +  2  =