Kada samo pomislim na štrudlu, setim se one oštre zime, odlaska kod bake na selo. U staroj kući je uveliko založen Smederevac a kroz celu kuću se širi slatkasti miris štrudle, i to ne neke štrudle, bakine štrudle!
Od raznih nadeva za štrudle, nama omiljeni je sa orasima i mlekom, a taj sjajni spoj je davno napravila jedna divna starica kako bi nama ulepšala i zasladila detinjstvo.
Posna štrudla je u našoj kući dobila na posebnom značaju pogotovo za Božićni post.
Sam po sebi, post je težak, ali teško je i spremati posne obroke koji neće dosaditi ili su na kraju slični jedan drugom.
Ovaj recept je nama poseban, podseća na detinjstvo i na prve “ispošteni” post.
Jedan od lepših recepta za posnu štrudu upravo sledi, skuvajte sebi kafu, udobno se smestite i nastavite sa čitanjem našeg članka!
Sadržaj
TogglePotrebni sastojci sa posnu štrudlu
Recept za posnu štrudlu sa orasima
Oprema
- veća činija
- Oklagija
- Par manjih činija za sastojke
- Tepsija
- Folija
- Serpa
Sastojci
- 300 g brašna tip 500
- 100 g brašna tip 400
- 5 g soli
- 10 g vanil šećera
- rendana limunova kora
- 3 kašike ulja
- 2,5 dl mlake vode
- pola svežeg kvasca
- 10 g šećera
- 2 kašike suvog grožđa
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g marmelade od kajsije
- 180 ml biljnog mleka
Instrukcije
- U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna i pustiti da nadođe
- Umesiti glatko testo
- Pomešati sve suve sastojke pa dodati kvasac i mokre sastojke
- Premesiti testo i podelimo na 3 jufke
- Razvlačimo jufke u pravougaoni oblik
- Preko celog testa nanosimo nadev i uvijamo u štrudlu
- Premazujemo štrudlu uljem i stavljamo da se peče
Priprema fila:
- U šerpu stavljamo orahe i mleko pa kuvamo dok ne proključa
- U vruću smesu dodajemo marmeladu i dobro promešamo dok se ne sjedini
Način pripreme
U mlakoj vodi prstima izmrviti kvasac, dodati šećer, malo brašna promešati pa ostaviti da kvasac “odstoji” dok ne nadođe. Pomešati sve suve sastojke, ali sa strane ostaviti 100g brašna, pa napraviti rupu u srediti smese i dodati kvasac, ulje i vodu. Krenuti sa laganim mešanjem testa uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Testo mesimo sve dok se ne pretvori u loptu ili dok nam se fino ne odvoji od činije.
Kada se testo dobro umesilo, prekrivamo ga folijom i krpom i ostavljamo sat vremena da odmori.
Kada se testo dooobro “odmorilo”, premesimo ga ponovo i krećemo sa razvlačenjem.
Delimo testo na 3 jednaka dela koje formiramo u jufke pa ostavljamo da odstoje još 20-ak minuta.
Dok nam testo ponovo odmara, pripremamo fil.
Pre same pripreme fila, ostavljam vam recept i za štrudlu sa makom!
Priprema fila
U šerpicu sipamo mleko i orahe pa kuvamo na slaboj vatri dok ne krene prvi ključ.
U vruću smesu dodajemo pekmez (džem), dobro sjedinimo, delimo ga na tri dela i ostavljamo da se hladi.
Dok se fil hladi uzimamo prvu jufku, podlogu pospemo brašnom i krećemo sa razvlačenjem testa.
U međuvremenu uključujemo rernu na 180 stepeni.
Filovanje štrudle
Testo razvlačimo u pravougaoni oblik ali pazimo da ne bude previše tanko, kako naša štrudla ne bi popucala prilikom motanja.
Preko celog testa dodajemo fil i ravnomerno ga raporedimo. Pažljivo rolamo našu štrudlu, prebacujemo je u pleh i ponovimo postupak sa ostale dve jufke.
Svaku štrudlu premazujemo uljem i stavljamo u rernu da se peče na odprilike 35 minuta, ali svakako proveravajte i ranije jer nije svaka rerna ista.
Kada se ispeče štrudla, prekrivamo je vlažnom krpom i ostavljamo da se dobro ohladi.
Ohlađenu štrudlu posipamo po želji šećerom u prahu!
Ovo je bio recept moje bake sa najmekšu posnu štrudlu, a vi ukoliko imate neki zanimljiviji recept ili mislite da nešto fali njenoj, slobodno mi ostavite komentar!
Javite mi ukoliko isprobate recept, prijatno!