Kada samo pomislim na štrudlu, setim se one oštre zime, odlaska kod bake na selo. U staroj kući je uveliko založen Smederevac a kroz celu kuću se širi slatkasti miris štrudle. I to ne neke štrudle, to je bakina posna štrudla!
Od raznih nadeva za štrudle, nama omiljeni je sa orasima i mlekom. Taj sjajni spoj je davno napravila jedna divna starica kako bi nama ulepšala i zasladila detinjstvo.
Posna štrudla je u našoj kući dobila na posebnom značaju pogotovo za Božićni post.
Sam po sebi, post je težak, ali teško je i spremati posne obroke koji neće dosaditi ili su na kraju slični jedan drugom.
Ovaj recept je nama poseban, podseća na detinjstvo i na prvi “ispošteni” post.
Jedan od lepših recepta za posnu štrudu upravo sledi, skuvajte sebi kafu, udobno se smestite i nastavite sa čitanjem našeg članka!
Recept za posnu štrudlu sa orasima
Equipment
- veća činija
- Oklagija
- Par manjih činija za sastojke
- Tepsija
- Folija
- Serpa
Ingredients
- 300 g brašna tip 500
- 100 g brašna tip 400
- 5 g soli
- 10 g vanil šećera
- rendana limunova kora
- 3 kašike ulja
- 2,5 dl mlake vode
- pola svežeg kvasca
- 10 g šećera
- 2 kašike suvog grožđa
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g marmelade od kajsije
- 180 ml biljnog mleka
Instructions
- U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna i pustiti da nadođe.
- Umesiti glatko testo.
- Pomešati sve suve sastojke pa dodati kvasac i mokre sastojke.
- Premesiti testo i podelimo na 3 jufke.
- Razvlačimo jufke u pravougaoni oblik.
- Preko celog testa nanosimo nadev i uvijamo u štrudlu.
- Premazujemo štrudlu uljem i stavljamo da se peče.
Priprema fila
- U šerpicu sipamo mleko i orahe pa kuvamo na slaboj vatri dok ne krene prvi ključ.
- U vruću smesu dodajemo pekmez (džem), dobro sjedinimo, delimo ga na tri dela i ostavljamo da se hladi.
- Dok se fil hladi uzimamo prvu jufku, podlogu pospemo brašnom i krećemo sa razvlačenjem testa.
- U međuvremenu uključujemo rernu na 180 stepeni.
Filovanje štrudle
- Testo razvlačimo u pravougaoni oblik ali pazimo da ne bude previše tanko, kako naša štrudla ne bi popucala prilikom motanja.
- Preko celog testa dodajemo fil i ravnomerno ga raporedimo. Pažljivo rolamo našu štrudlu, prebacujemo je u pleh i ponovimo postupak sa ostale dve jufke.
- Svaku štrudlu premazujemo uljem i stavljamo u rernu da se peče na odprilike 35 minuta, ali svakako proveravajte i ranije jer nije svaka rerna ista.
- Kada se ispeče štrudla, prekrivamo je vlažnom krpom i ostavljamo da se dobro ohladi.
- Ohlađenu štrudlu posipamo po želji šećerom u prahu!
Ovo je bio recept moje bake sa najmekšu posnu štrudlu, a vi ukoliko imate neki zanimljiviji recept ili mislite da nešto fali njenoj, slobodno mi ostavite komentar!
Javite mi ukoliko isprobate recept, prijatno!
2 Odgovor
Sjajno!
Hvala za recept. Sjajan je, iz prve mi je uspelo. Nadam se da će biti još dobrih recepata. Prijatno i svako dobro vam želi baka Milka iz Bogatića.