Princes krofne, kolač koji je za neke jednostavan, a za neke noćna mora. Recept i postupak koji ću napisati uspeva svaki put, pa da rešimo i tu dilemu.
Zaključili smo već da nema čoveka koji će odbiti krofne kao poslasticu. Neki će odabrati slatke, a neki slane, ali ih niko neće odbiti makar i bio sit.
Postoje razne varijacije krofna. Svi pravimo po nekim svojim receptima. Nekima ne budu savršene svaki put, ali na kraju krajeva budu pojedene sa slašću.
Domaćica koja ih sprema, obeća sebi da će ih opet uskoro praviti i da će prepraviti gde je pogrešila. Nekada se to i zaboravi, ali ovde ćete imati recept za krofne koji uspeva svaki put, i uvek možete da ga pogledate.
Princes krofne recept
Testo za princes krofne:
Princes Krofne
Oprema
- 1 vangla
- 1 Serpa
- mikser
- 1 kašika
- 1 šolja
- Tepsija
- pek papir
Sastojci
Testo za princes krofne:
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 100 gr brašna
- prstohvat soli
Fil za princes krofne:
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga od vanile
- 250 gr šećera
- 1 margarin ili maslac
Za posipanje:
- šećer u prahu
Instrukcije
Priprema testa:
- U šerpu naspite vodu, ulje i so. Pustite da prokuva.
- Pomerite sa ringle i sipajte brašno. Morate ga malo brže umešati. Stvoriće vam se neka vrsta kuvanog test.
- Vratite na vruću ringlu još par minuta. Sklonite sa strane i malo prohladite pre dodavanje jaja.
- Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući mikserom, ali pre toga naravno sipajte u neku šoljicu da proverite da li su ispravna, da ne bude iznenađenja :).Kako mešate tako će se stvarati glatka, žitka masa.
- Tepsiju možete podmazati uljem ili na nju staviti pek papir. Princes krofne - testo sipajte kašikom ili špricem za tortu, ili tulumbe, pravite oblike i željenu veličinu.
- Za vreme pripreme testa, ugrejte rernu na 220 C. U ugrejanu rernu na sredinu, stavite princes krofne da se peku i ne otvarajte nikako. Kada vidite da su dobile zlatno-žutu boju smanjite temperaturu na 180C i ostavite još malo da se "prosuše". Ukoliko su vam jači grejači u rerni, možete i na 170C.
- Posle desetak min, otvorite rernu i na brzinu uzmite jednu princes krofnu. Rernu odmah zatvorite. Posmatrajte kako se ponaša ta princes krofna. Ako "pada" i ne stoji stabilno, to znači da još nisu spremne.Ovakvim otvaranjem rerne, posle ovakvog načina pečenja koji sam objasnila, neće se ništa desiti princes krofnama, ali ako ih otvarate odmah, hoće.Vreme pečenja zavisi od šporeta do šporeta, zato vam savetujem da odokativno ocenite.
- Princes krofne se moraju prohladiti. nikako ih ne prekrivajte ni sa čim.
Priprema fila:
- Od 1 litre mleka oduzeti 1 dl. Ostalo sipati u šerpu i zakuvati. Razmutiti puding u posudici sa odvojenih 1 dl mleka. Kad mleko provri dodati mu razmućeni puding. Mešati lagano dok se ne zgusne. Ostaviti da se dobro ohladi.
- Umutite margarin penasto, sa 50 gr šećera. Sjedinite sa filom od pudinga.
- Princes krofne prerežite nožem na pola. Punite filom. Možete i za punjenje da koristite špric za ukrašavanje kolača.
- Pospite odozgo ostatkom šećera u prahu.
Najbolji fil za princes krofne
Koji je fil najbolji jako teško je reći. Ukusi su različiti i naspram njih, ljudi subjektivno donose zaključke.
Dok je meni lično najbolji i najlepši fil za princes krofne sa pudingom, moja ćerka će reći što nisam pravila onaj sa jajima, sličan krempiti. Brat će reći da mu je lepši onaj fil što sam smislila sa čokoladom. Tako da o ukusima ne vredi raspravljati :).
U zadnje vreme, sve više se prave slane princes krofne i zastupljene su dosta u ketering ponudi. Među slanim đakonijama i raznim vrstama kiflica, pravo je osveženje pronaći princes krofnu.
Kako su nastale princes krofne
Princes krofne ili „cream puffs“ imaju bogatu istoriju koja se veže za renesansnu eru u Evropi, tačnije za Francusku i Italiju. Choux testo (francuska reč za kupus) koje je osnova za ove krofne, prvi put je napravljeno u 16. veku.
Napravio ga je francuski kuvar, koji je bio kuvar Katarine de Mediči, Francuske kraljice. Ovo testo je postalo je osnova za brojne druge poslastice.
Tokom 17. veka, choux testo je usavršeno u Francuskoj. Počinje se puniti slatkim kremovima, čime nastaju moderni profiteroli i princes krofne. Kao poslastice su se ubrzo proširile širom Evrope, sa raznim varijacijama u različitim zemljama poput Engleske, Italije i Nemačke.
Princes krofne omiljeni su desert svima zahvaljujući svojoj laganoj i vazdušastoj teksturi. Obično su punjene kremom ili pudingom. Prelivaju se čokoladom ili posipaju šećerom. Jednostavnost i delikatnost izrade doprinose njihovoj dugovečnosti i popularnosti kroz vekove.
Ovaj desert predstavlja divan spoj inovacije u kulinarstvu i prilagođavanja različitim kulturama, što ih je učinilo omiljenim širom sveta.
3 Odgovor
Po ovom receptu ih radim i ja!
10 od 10 je!
Odlične!
nisam nikad pravila ali sam probala i odusevila sam se hvala za recept zivi bili jedva čekamo nove recepte moze ako nije problem recept za onaj madjarski kolac odjak