Već 13 godina u Laćarku, najvećem selu u Sremu, 4. avgusta 2024. godine održava se nezvanično 13. Svetsko prvenstvo u kuvanju gulaša poznato kao „Prva varjača Laćarka“.
Mesto održavanja ovog tradicionalnog događaja je Komšijski park na kraju Sremske ulice, blizu auto-puta, te je to idealan pristup svim takmičarima i gostima koji žele da posete.
Sadržaj
ToggleSami počeci
Manifestacija je u početku bila skromno takmičenje među članovima udruženja „Kiki i komšije“, sa početnih dvanaest učesnika. Danas, organizacija uključuje preko 70 ljudi, privlači preko 100 ekipa godišnje, i vremenom je dostigla visok profesionalni nivo. Takmičenje je ozbiljno vođeno i potpuno fer, a ocenjuje ga tim sudija.
Osim takmičenja u kuvanju gulaša, događaj obuhvata razne dodatne aktivnosti duž laćaračke Sremske ulice i Komšijskog parka, uključujući vašar, prodaju etno-proizvoda i ručnih radova, kao i „Festival dečijih osmeha“ posvećen najmlađim posetiocima. Svake godine, manifestacija ima i svoju humanitarnu akciju.
Takmičenje internacionalnog karaktera
Popularnost „Prve varjače Laćarke“ daleko prelazi lokalne granice, privlačeći prošle godine preko 100 ekipa, kao i posetioce iz raznih delova Srbije, ali i iz Republike Srpske, Slovačke i Mađarske.
Svake godine, broj posetilaca varira između 5.000 i 10.000, a organizacija je uvek na vrhunskom nivou. Svi učesnici dobijaju kese za smeće, što je jako bitno da prostor ostane čist i nakon završetka manifestacije.
Kroz godine, manifestacija je postala poznata po svojoj veličini i kvalitetu, te organizatori planiraju da je još više prošire i učine prepoznatljivom na globalnom nivou.
„Naša ambicija je da se iz godine u godinu povećava broj ekipa i izlagača, sa krajnjim ciljem postavljanja Ginisovog svetskog rekorda. Naravno, svega toga ne bi bilo da nije prijatelja i sponzora među kojima su generalni sponzor AXIOMA PLUS i naš ovogodišnji zlatni sponzor Sič Agrar.“ – Darko Kiki Ilić ispred udruženja ‘Kiki i komšije’
Dan takmičenja
Manifestacija traje tokom celog dana, počevši od ranih jutarnjih sati pa sve do predveče. Organizatori se trude da sve bude tačno planirano kako bi ocenjivanje i proglašenje pobednika bilo u najboljem redu ina vreme.
Oficijalni deo zvanično počinje u 7 časova, dok podela mesa, majice za kapitena, suveniri…
Od organizatora dobija se svinjski but, a na učesnicima je da li će uz to dodati neko svoje meso (divljač, junetina…). Kuvanje se završava i u periodu od 14.30 do 15 časova takmičari donose sudijama svoje uzorke u posudama koje je organizator obezbedio.
Ocenjivanje
Ocenjivanje vri petočlani žiri po tačno definisamin pravilima. Proglašenje pobednika je oko 16 časova, te je nakon dodele pehara manifestacija se zvanično završava.
„Prva varjača Laćarka“ već tradicionalno okuplja takmičare iz gastronomskog sveta i ljubitelje dobrog gulaša. Svake godine privlači veliki broj učesnika i posetilaca, promovišući zajedništvo i kulturno nasleđe Laćarka i Srema. Uz bogat program dodatnih aktivnosti, manifestacija održava visok nivo organizacije i teži da svake godine bude još bolja, posećenija, i možda jednog dana upisana u Ginisovu knjigu rekorda.Da zaključimo