prva vajrača laćarka 2024
Izvor: YouTube screenshot

Prva varjača Laćarka 2024 – Takmičenje u kuvanju gulaša za Ginisa

Već 13 godina u Laćarku, najvećem selu u Sremu, 4. avgusta 2024. godine održava se nezvanično 13. Svetsko prvenstvo u kuvanju gulaša poznato kao „Prva varjača Laćarka“.

Mesto održavanja ovog tradicionalnog događaja je Komšijski park na kraju Sremske ulice, blizu auto-puta, te je to idealan pristup svim takmičarima i gostima koji žele da posete.

Sami počeci

srdjan dincic gost prve varjače lacarka
Izvor: Facebook Darko Kiki Ilić

Manifestacija je u početku bila skromno takmičenje među članovima udruženja „Kiki i komšije“, sa početnih dvanaest učesnika. Danas, organizacija uključuje preko 70 ljudi, privlači preko 100 ekipa godišnje, i vremenom je dostigla visok profesionalni nivo. Takmičenje je ozbiljno vođeno i potpuno fer, a ocenjuje ga tim sudija.

Osim takmičenja u kuvanju gulaša, događaj obuhvata razne dodatne aktivnosti duž laćaračke Sremske ulice i Komšijskog parka, uključujući vašar, prodaju etno-proizvoda i ručnih radova, kao i „Festival dečijih osmeha“ posvećen najmlađim posetiocima. Svake godine, manifestacija ima i svoju humanitarnu akciju.

Takmičenje internacionalnog karaktera

kuvanje gulaša
Izvor: YouTube screenshot

Popularnost „Prve varjače Laćarke“ daleko prelazi lokalne granice, privlačeći prošle godine preko 100 ekipa, kao i posetioce iz raznih delova Srbije, ali i iz Republike Srpske, Slovačke i Mađarske.

Svake godine, broj posetilaca varira između 5.000 i 10.000, a organizacija je uvek na vrhunskom nivou. Svi učesnici dobijaju kese za smeće, što je jako bitno da prostor ostane čist i nakon završetka manifestacije.

Kroz godine, manifestacija je postala poznata po svojoj veličini i kvalitetu, te organizatori planiraju da je još više prošire i učine prepoznatljivom na globalnom nivou.

„Naša ambicija je da se iz godine u godinu povećava broj ekipa i izlagača, sa krajnjim ciljem postavljanja Ginisovog svetskog rekorda. Naravno, svega toga ne bi bilo da nije prijatelja i sponzora među kojima su generalni sponzor AXIOMA PLUS i naš ovogodišnji zlatni sponzor Sič Agrar.“ – Darko Kiki Ilić ispred udruženja ‘Kiki i komšije’

Dan takmičenja

Manifestacija traje tokom celog dana, počevši od ranih jutarnjih sati pa sve do predveče. Organizatori se trude da sve bude tačno planirano kako bi ocenjivanje i proglašenje pobednika bilo u najboljem redu ina vreme.

Oficijalni deo zvanično počinje u 7 časova, dok podela mesa, majice za kapitena, suveniri…

Od organizatora dobija se svinjski but, a na učesnicima je da li će uz to dodati neko svoje meso (divljač, junetina…). Kuvanje se završava i u periodu od 14.30 do 15 časova takmičari donose sudijama svoje uzorke u posudama koje je organizator obezbedio.

uzorci za sudije za ocenjivanje
Izvor: YouTube screenshot

Ocenjivanje

Ocenjivanje vri petočlani žiri po tačno definisamin pravilima. Proglašenje pobednika je oko 16 časova, te je nakon dodele pehara manifestacija se zvanično završava.

Da zaključimo

„Prva varjača Laćarka“ već tradicionalno okuplja takmičare iz gastronomskog sveta i ljubitelje dobrog gulaša. Svake godine privlači veliki broj učesnika i posetilaca, promovišući zajedništvo i kulturno nasleđe Laćarka i Srema.

Uz bogat program dodatnih aktivnosti, manifestacija održava visok nivo organizacije i teži da svake godine bude još bolja, posećenija, i možda jednog dana upisana u Ginisovu knjigu rekorda.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  3  =  1

Oznake: