Ruska salata je najpoznatije predjelo ili prilog kada je srpska kuhinja u pitanju. Da li možete da zamislite slavlje bez ruske salate, naročito u periodu koji nam sledi? Ni jedna slava ne može da prođe bez nje, a pravimo je i za doček Nove godine, Božić, pa i Uskrs.
Kod mene u kući se sprema i bez nekog posebnog povoda.
Ruska salata se sprema veoma jednostavno, a recepti mogu malo varitati. Zato sa vama delim moj omiljeni.
Ako slavite posnu slavu, uz posni ručak sa ribom možete modifikovati ovaj recept koristeći posni majonez i naravno, izostaviti jaja, pavlaku i šunku.
Sadržaj
ToggleRuska salata
Oprema
- 1 šerpa za kuvanje povrća
- 1 šerpica za kuvanje jaja
- 1 daska za sečenje
- 1 Činija
- 1 kašika
Sastojci
- 3-4 šargerepe
- 3 srednja krompira
- 200 g graška
- 200 g šunke
- 2 jaja
- 5 kiselih krastavčića
- 300 g majoneza
- 2 kašike pavlake
- 1 kašičica senfa
Instrukcije
- Očistite šargarepu i krompir
- Skuvajte svo povrće
- Skuvajte jaja
- Kada se sve to ohladi, iseckajte na kockice
- Iseckajte kisele krastavčiće
- Pomešajte sve sastojke sa majonezom
- Dodajte pavlaku i senf po ukusu
- Posolite
- Ostavite rusku salatu u frižider da se ohladi
Ako želite da pravite rusku salatu od provernih sastojaka, onda je domaći majonez obavezan. Možete ga lako napraviti kod kuće, a potrebno vam je: Od opreme vam treba tegla, nekoliko činijica, štapni mikser i jedna tegla u kojoj ćete mutiti. Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca i šećer dobro izmiksajte u tegli štapnim mikserom. Dodajte senf i limunov sok. Belanca posebno pomešajte sa solju, pa dodajte i to u teglu. Sada sledi najvažniji deo: sipajte ulje u tankom mlazu i neprestano mutite dok ne dobijete gust majonez. Ako vam se čini da je previše gust, dodajte još ulja. Ovako pripremljen majonez može da stoji u frižideru do nedelju dana. Ruska salata se jede uglavnom uz pečenje, ali isto tako može biti odlična kao predjelo. Ako ste baš ljubitelj, možete je namazati samo na hleb. 🙂 Ako nemate ideje šta da spremate za slavu, pored klasične sarme ili bele čorbe, najviše varijacija možete imati u predjelima. Pored kiflica, uvek možete napraviti i proje. Ako spremate posnu slavu, ovde možete pronaći recept za posne kiflice, a tu su i posni kolači bez pečenja. Kako vi spremate rusku salatu?Domaći majonez
Ruska salata – sa čim se jede?
Ideje za slavsku trpezu