Ruska salata je neizostavni deo svečane trpeze
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Ruska salata – Najpoznatiji prilog svake domaće trpeze

Ruska salata je najpoznatije predjelo ili prilog kada je srpska kuhinja u pitanju. Da li možete da zamislite slavlje bez ruske salate, naročito u periodu koji nam sledi? Ni jedna slava ne može da prođe bez nje, a pravimo je i za doček Nove godine, Božić, pa i Uskrs.

Kod mene u kući se sprema i bez nekog posebnog povoda.

Ruska salata se sprema veoma jednostavno, a recepti mogu malo varitati. Zato sa vama delim moj omiljeni.

Ako slavite posnu slavu, uz posni ručak sa ribom možete modifikovati ovaj recept koristeći posni majonez i naravno, izostaviti jaja, pavlaku i šunku.

Ruska salata u činiji

Ruska salata

Za dobru rusku salatu vam je potrebno kvalitetno povrće i majonez.
Vreme pripreme 20 minutes
Okvirno vreme kuvanja 20 minutes
Ukupno Vreme 40 minutes
Obrok Predjelo
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 3217 kcal

Oprema

  • 1 šerpa za kuvanje povrća
  • 1 šerpica za kuvanje jaja
  • 1 daska za sečenje
  • 1 Činija
  • 1 kašika

Sastojci
  

  • 3-4 šargerepe
  • 3 srednja krompira
  • 200 g graška
  • 200 g šunke
  • 2 jaja
  • 5 kiselih krastavčića
  • 300 g majoneza
  • 2 kašike pavlake
  • 1 kašičica senfa

Instrukcije
 

  • Očistite šargarepu i krompir
  • Skuvajte svo povrće
  • Skuvajte jaja
  • Kada se sve to ohladi, iseckajte na kockice
  • Iseckajte kisele krastavčiće
  • Pomešajte sve sastojke sa majonezom
  • Dodajte pavlaku i senf po ukusu
  • Posolite
  • Ostavite rusku salatu u frižider da se ohladi
Ključne reči ruska salata

Savet: Ako vas mrzi da kuvate i seckate povrće, kupite gotovo. Postoji veliki izbor mešavina za rusku salatu raznih proizvođača.

Domaći majonez

Domaći majonez
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Ako želite da pravite rusku salatu od provernih sastojaka, onda je domaći majonez obavezan. Možete ga lako napraviti kod kuće, a potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica šećera
  • sok od 1 limuna
  • 1 kašićica soli
  • 2 dl ulja

Od opreme vam treba tegla, nekoliko činijica, štapni mikser i jedna tegla u kojoj ćete mutiti.

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca i šećer dobro izmiksajte u tegli štapnim mikserom. Dodajte senf i limunov sok. Belanca posebno pomešajte sa solju, pa dodajte i to u teglu.

Sada sledi najvažniji deo: sipajte ulje u tankom mlazu i neprestano mutite dok ne dobijete gust majonez. Ako vam se čini da je previše gust, dodajte još ulja.

Ovako pripremljen majonez može da stoji u frižideru do nedelju dana.

Ruska salata – sa čim se jede?

Ruska salata se jede uglavnom uz pečenje, ali isto tako može biti odlična kao predjelo. Ako ste baš ljubitelj, možete je namazati samo na hleb. 🙂

Ideje za slavsku trpezu

Svečana trpeza
Izvor: infocentarjug.rs

Ako nemate ideje šta da spremate za slavu, pored klasične sarme ili bele čorbe, najviše varijacija možete imati u predjelima. Pored kiflica, uvek možete napraviti i proje. Ako spremate posnu slavu, ovde možete pronaći recept za posne kiflice, a tu su i posni kolači bez pečenja.

Kako vi spremate rusku salatu?

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




40  −    =  38

Oznake: