Skuvana sarma u šerpi
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Sarma – neizbežan recept za svako slavlje

Sarma je kraljica svečane trpeze kod nas. Gotovo da nema slavlja koje može da prođe bez nje, bilo da je u pitanju slava, Nova godina ili Božić. Svi joj se raduju kada krene zimski period, a verujte da ne poznajem mnogo ljudi koji ne vole sarmu. Možda jedna ili dve osobe.

Sarma u šerpi pre kuvanja
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Recept za sarmu je sličan kod svake domaćice. Razlikuju se po tome što neko dinsta meso pre motanja sarme, a neko ne. Lično, ja više volim sarmu sa dinstanim mesom, a takav je i ovaj recept koji ću vam napisati.

Najbitniji je dobar kiseli kupus. Treba da bude dovoljno kiseo, a najbolja sarma je od tankih listova.

Sarma u šerpi pre kuvanja

Sarma

Ovaj recept je za sarmu iz rerne
5 from 1 vote
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 4 hours 20 minutes
Ukupno Vreme 5 hours 20 minutes
Obrok Ručak
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 3900 kcal

Oprema

  • 1 šerpa za dinstanje
  • 1 daska za luk
  • 1 Šerpa za kuvanje
  • 1 nož
  • 1 kašika

Sastojci
  

Za fil

  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 1 kg mlevenog svinjskog mesa
  • 1 šolja pirinča
  • 3 glavice crnog luka
  • 1-2 kašičice slatke paprike
  • 1 kašika vegete
  • so i biber po ukusu
  • lovorov list
  • suvo meso

Za zaprašku

  • 1 kašika masti
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika slatke paprike

Instrukcije
 

  • Prodinstajte sitno iseckan crni luk
  • Kada je luk staklast, dodajte meso
  • Dinstajte meso dok ne promeni boju
  • Dodajte začine
  • Kada se to malo ukrčka, dodajte opran pirinač
  • Kuvajte ovu smesu još 15 minuta
  • Odvojite listove kupusa sa glavice
  • Isecite koren
  • Svaki list napunite pri dnu, pa umotajte
  • Prvo preklopite sa leve i desne strane, a zatim umotajte list po dužini
  • Na dno šerpe stavite listove kupusa
  • Sarme ređajte tako da nema prostora između njih
  • Na svaki red sarme dodajte malo suvog mesa
  • Kada napunite šerpu, stavite suvo meso, lovorov list i poklopite sarmu listovima kupusa i poklopcem
  • Krčkajte je u rerni na tihoj vatri 4 sata
  • Napravite zaprašku tako što čete zagrejati mast, pa dodati brašno i papriku dok ne porumeni
  • Izvadite šerpu iz rerne, skinite listove kupusa, zapržite sarmu i vratite je u rernu da se još zapeče i krčka.
Ključne reči sarma

Sarma za svako slavlje

Sarma u tanjiru
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Pošto se kupus kiseli uglavnom krajem oktobra, već sa Svetog Nikolu možemo od njega praviti prvu sarmu. Moguće je i zamrznuti ga pa praviti sarmu već za Aranđelovdan, a u radnjama ga ima uglavnom cele godine. Poprilično je skup, pa vas kupus izađe skoro kao i meso, ali mu je ukus sasvim zadovoljavajući.

Za novogodišnju trpezu već uveliko pravimo sarmu od našeg kupusa, i uglavnom bure potraje do proleća.

Da li vi dodajete još nešto u sarmu?

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  −  5  =  4