Sarma je kraljica svečane trpeze kod nas. Gotovo da nema slavlja koje može da prođe bez nje, bilo da je u pitanju slava, Nova godina ili Božić. Svi joj se raduju kada krene zimski period, a verujte da ne poznajem mnogo ljudi koji ne vole sarmu. Možda jedna ili dve osobe.
Recept za sarmu je sličan kod svake domaćice. Razlikuju se po tome što neko dinsta meso pre motanja sarme, a neko ne. Lično, ja više volim sarmu sa dinstanim mesom, a takav je i ovaj recept koji ću vam napisati.
Najbitniji je dobar kiseli kupus. Treba da bude dovoljno kiseo, a najbolja sarma je od tankih listova.
Sadržaj
ToggleSarma
Oprema
- 1 šerpa za dinstanje
- 1 daska za luk
- 1 Šerpa za kuvanje
- 1 nož
- 1 kašika
Sastojci
Za fil
- 2 glavice kiselog kupusa
- 1 kg mlevenog svinjskog mesa
- 1 šolja pirinča
- 3 glavice crnog luka
- 1-2 kašičice slatke paprike
- 1 kašika vegete
- so i biber po ukusu
- lovorov list
- suvo meso
Za zaprašku
- 1 kašika masti
- 1 kašika brašna
- 1 kašika slatke paprike
Instrukcije
- Prodinstajte sitno iseckan crni luk
- Kada je luk staklast, dodajte meso
- Dinstajte meso dok ne promeni boju
- Dodajte začine
- Kada se to malo ukrčka, dodajte opran pirinač
- Kuvajte ovu smesu još 15 minuta
- Odvojite listove kupusa sa glavice
- Isecite koren
- Svaki list napunite pri dnu, pa umotajte
- Prvo preklopite sa leve i desne strane, a zatim umotajte list po dužini
- Na dno šerpe stavite listove kupusa
- Sarme ređajte tako da nema prostora između njih
- Na svaki red sarme dodajte malo suvog mesa
- Kada napunite šerpu, stavite suvo meso, lovorov list i poklopite sarmu listovima kupusa i poklopcem
- Krčkajte je u rerni na tihoj vatri 4 sata
- Napravite zaprašku tako što čete zagrejati mast, pa dodati brašno i papriku dok ne porumeni
- Izvadite šerpu iz rerne, skinite listove kupusa, zapržite sarmu i vratite je u rernu da se još zapeče i krčka.
Sarma za svako slavlje
Pošto se kupus kiseli uglavnom krajem oktobra, već sa Svetog Nikolu možemo od njega praviti prvu sarmu. Moguće je i zamrznuti ga pa praviti sarmu već za Aranđelovdan, a u radnjama ga ima uglavnom cele godine. Poprilično je skup, pa vas kupus izađe skoro kao i meso, ali mu je ukus sasvim zadovoljavajući.
Za novogodišnju trpezu već uveliko pravimo sarmu od našeg kupusa, i uglavnom bure potraje do proleća.
Da li vi dodajete još nešto u sarmu?
2 Odgovor
Probaću da je tako zapečem u rerni, do sad sam je kuvala samo na ringli.
Zapečeno u rerni?! Woooooow