mekan slavski kolac
Fotografija ustupljena od vlasnika

Slavski kolač – Recept i savet za savršeno mekanu prazničnu pogaču

Mislim da nema kuće u Sremu, u Srbiji, koja ne slavi ili obeležava slavu, na način na koji to mogu. Da ispoštuju sveca i zaštitnika svoga doma.

Pred slavu, sve kuće mirišu na divno pripremljenu hranu i slavski kolač, čiji se miris širi po kući, noseći sa sobom veličanstvenost svečanosti čiji je on glavni predstavnik.

Bez obzira da li je slava posna ili mrsna, svi ukućani se trude da pripreme raznovrsnu hranu. Predjela, glavna jela i kolače, da dočekaju i ispoštuju svoje goste kako dolikuje domaćinu kuće koja slavi. Slavski kolač se mesi za svaku slavu i njegov je neizostavan deo.

Recept za slavski kolač

slavski kolac recept
Fotografija ustupljena od vlasnika

Postoji mnogo recepata za slavski kolač. Verujem da su svi lepi i svi se trude da naprave najbolje što mogu. Razlika je u veštini domaćice, a verujte u Sremu su domaćice jako vešte, i trikovima koje koriste, i koje neretko žele da podele do kraja sa ostalima.  Ja vam prenosim u potpunosti recept po kojem pravim slavski kolač.

Posni slavski kolač

postan slavski kolač
Fotografija ustupljena od vlasnika

Izazov za svaku domaćicu pred posnu slavu je kako umesiti posni slavski kolač, a da bude mekan. Uvek je jurnjava za receptom koji će sigurno da bude lep kad se bude nosio u crkvu, mekan i ukusan za goste koji ga budu jeli. Svaka domaćica bude ponosna, kada joj gosti pohvale slavski kolač i traže recept. Pa da ne tražite dalje, ja sam sa vama podelila kolač koji pokricva sve to što tražite, pa uživajte u pripremi.

postan slavski kolač

Posni slavski kolač

Recept za najmekši posni slavski kolač
5 from 1 vote
Vreme pripreme 50 minutes
Okvirno vreme kuvanja 55 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 45 minutes
Obrok Slatko posle ručka
Kuhinja Srpska
Porcije 12 osoba
Kalorije 477 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 varjača
  • 1 kašičica
  • 1 čaša
  • 1 manja posuda za narastanje kvasca

Sastojci
  

Sastojci:

  • 1 kg brašna  (možda malo više u zavisnosti od vrste)
  • 2 kašičice sol
  • 2 kašičice  šećera
  • 2 dcl ulja
  • 500 ml vode Dodaje se malo bogojavljenske ili svete vode koja je pred slavu osvećena.
  • 40 g svežeg kvasca

Instrukcije
 

Priprema:

  • Kvasac izmrvimo u posudicu sa malo vode i šećerom, da nadodje. U veću posudu sipamo brašno nekih 900 g.
  • Dodamo ulje, mlaku vodu i nadosao kvasac. I tu dodajemo TRIK masu.
  • Mesimo da sjedinimo sve u testo, dodavajući još brašna od onih 100 gr. Mesimo duže dok ne razbijemo dobro gluten i testo ne postane glatko i sjajno.
  • Oblikujemo u loptu. Pokrijemo krpom i ostavimo da naraste nekih 30 minuta.
  • Kada naraste, premesim i pravim oblike pogača koje želim. Da li u loptice ili pletenice, na vama je da napravite šta ste zamislili. Poslažem posudu za pečenje. Premazem sa uljem i ostavim da odstoji još 20 minuta.
  • Ja pečem u dubljoj serpi, osrednje veličine ili u kalupu za tortu. Podmazem sa uljem da se ne lepi i malo „pobrasnim“. Pecem u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko sat i trideset minuta.
  • Po potrebi u neko vreme pečenja prekrijem folijom da ne „gori“. Izvadim desetak min pre nego što je gotova da stavim i zalepim ukrase na nju. Vratim da malo dopecem sve zajedno i pogača je gotova.
Ključne reči Slavska pogača, Slavski kolac

Trik: U 1.5 dl zakuvane vode stavite 3 kašike brašna. Poparite testo i ohladite malo. Takvo popareno testo stavite pri mesenju pogače u poretku koji sam napisala. Ovo daje mekoću celoj pogači. Od njega bude izuzetno mekana i dugo sveža.

Mrsni slavski kolač

Za razliku od posnog slavskog kolača mrsni je zahvalniji za napraviti. U njega možete da stavite maslac, mast, mleko itd. što ga odmah čini mekšim. Možete ga premazati jajima pa je izgledniji, sjajniji i zasigurno će biti ukusan bez da se razmisljate o tome.  Bićete ponosni na svoj slavski kolač, ako ga napravite po ovom receptu.

mrsni slavski kolač
Izvor: Youtube/screenshoot
mrsni slavski kolač

Mrsni slavski kolač

Recept za najbolji, mrsni slavski kolač
5 from 1 vote
Vreme pripreme 50 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 50 minutes
Obrok Slatko posle ručka
Kuhinja Srpska
Porcije 12 osoba
Kalorije 500 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 varjača
  • 1 kašičica
  • 1 kašika
  • 1 čaša čaša
  • 1 manja posuda za narastanje kvasca

Sastojci
  

  • 1,200 g brašna (varira u zavisnosti od vrste brašna)
  • 3 dl mleka
  • 2 dl mlake vode Dodaje se malo bogojavljenske ili svete vode koja je pred slavu osvećena.
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike  šećera
  • 1 dl ulja ili masti ako volite
  • 40 g svežeg kvasca

Instrukcije
 

Priprema:

  • Postupak je sličan kao za posni slavski kolač.
  • Kvasac izmrvimo u posudicu sa malo vode i šećerom, da nadodje.
  • Umesimo sa njim dobro sve sastojke i TRIK sastojak.
  • Ostavimo da nadodje. Premesimo opet i formiramo pogaču po željenom obliku.
  • Mrsni slavski kolač se premaze sa jajetom.
    Po potrebi prekrije folijom da ne „gori“. Opetala procedura je ista.
  • Postupak pečenja je isti. Na kraju premazati sa vodom i uljem ili maslacem, radi sjaja.
Ključne reči Pogača, Slavska pogača, Slavski kolac

Trik: U 1.5 dl zakuvanog mleka, stavite 3 kašike brašna. Poparite testo i ohladite malo. Takvo popareno testo stavite pri mešenju slavskog kolača u poretku koji sam napisala. Mrsni slavski kolač će biti predivan.

Lepak za ukrase: 3 kašičice šećera sa 4 kašičice vode izmešati. Ukrase za slavski kolac pravim sa gustinom da bi bili lepi i beli.

Priprema i značenje slavskog kolača

posna slavska pogaca
Fotografija ustupljena od vlasnika

Slavski kolac je simbol zajedništva, duhovnosti i poštovanja, koje se tradicionalno, generacijama neguje. On nije običan hleb, već poseban hleb koji nije samo hrana za telo, već je duhovna hrana koja u svečanosti doma povezuje porodicu i prijatelje. Predstavlja duh žita i prinosi se kao “žrtva” duhu žita, kako bi naredna godina bila uspješna, plodna i bogata.

Nekada se slavski kolač nije ukrašavao. Bio je okrugao i jednostavan i imao je simboliku sunca. Kasnije se počelo sa dodavanjem ukrasa kao što su klas pšenice, slavski pečat i slavsko slovo, golub, cvjetovi, burence sa rakijom, sve ono što simbolizuje čime se porodica bavi.

Duboko ukorenjeni simboli

Svaki korak i svaki sastojak u procesu nastanka slavskog kolača ima svoje simbolično značenje. Slavski kolač simboliše Hrista koji je hleb života, obilje i plodnost. Kvasac predstavlja rast i život. So ukorenjenost i stabilnost porodičnih veza. Šećer slatkocu jedinstva i samog života.

Osvećenje slavskog kolača

U pripremi i oko pripreme kolača za slavu, najvažniji trenutak je njegovo osvećenje u crkvi. Na dan slave slavski kolac se nosi u crkvu radi osvećenja. Sam čin osvećenja, predstavlja blagoslov porodice i doma. Veru da će sve prisutne pratiti božanska milost. Uz slavski kolač, pripremi se i nosi u crkvu žito, vino i sveća, koje predstavlja plodnost, blagostanje i radost.

Centralna tačka trpeze

slavska pogaca-beli ukrasi
Fotografija ustupljena od vlasnika

Kada se slavski kolač iz crkve vrati kući postavlja se kao centralni deo trpeze. Oko njega se okupljaju gosti i ukućani. Lomljenje kolača predstavlja gest deljenja, jedinstva i prijateljstva među prisutnima, i svako uzima svoj deo.

Ukoliko sečete slavski kolac kući, sveštenik dolazi da osvešta kolač i vodicu za obeležavanje slave, u čast sveca kog slavite, obred se vrši za stolom gde su prisutni svi ukućani. Svi vrte kolač, a domaćin ga celiva i lomi sa sveštenikom.

Porodične vrednosti i nasleđe

Za mnoge porodice u našoj zemlji, pa i u samom Sremu, slavski kolač je veza sa prošlošću i nasleđe koje se čuva sa ponosom, kao i samo slavljenje slave. Prenosi se na mlađe generacije kroz učenje pripreme za slavu, ne samo hrane i slavskog kolača već i vrednosti koje čine srž porodice i očuvanje identiteta.

Značaj u savremenom kontekstu

Bez obzira što se društvo modernizuje i menja, slavski kolac ostaje čvrsta veza sa tradicijom i duhovnošću. Njegova simbolika i ritual podsećaju nas na vrednost i bitnost porodice, duhovnosti i poštovanja prema našim precima i korenima.

Da li ste znali? Istraživanja pokazuju da je slavski kolač u prošlosti bio znak gostoprimstva i poštovanja prema gostima, te da se njegova tradicija dugo održava i neguje u svim delovima Srbije pa i Srema.

Najčešće postavljena pitanja o slavskom kolaču

Kako da slavski kolač ne puca?

Morate da proverite da li rerna jednako greje, jer će testo da narasta nejednako i kolač će da pukne.
Kolač pre pečenja mora dovoljno da naraste, u suprotnom naglo narastanje u rerni će izazvati pucanje.
Testo se ne sme osušiti prilikom stajanja. Morate ga nečim pokriti.
Testo koje je pretvrdo ili ako ima previse vlage, opet će da pukne. Morate naći balans, a to ćete postići praksom. Znači, mesite što više redovnim danima 🙂
Prilikom pečenja mora da bude postavljen na sredini rerne. Nikako blizu gornjeg grejača.

Kako napraviti najmekši slavski kolač?

Pratite recept koji sam vam napisala i nemojte da zaboravite da dodate „trik“ sastojak 🙂 jer on čini slavski kolač jako mekim.

Postoji jos jedan način, a to je da dodate krompirove pahuljice. Ja koristim instant krompir pire. Dodatkom njega svako testo će biti mekano i imaće adekvatnu vlagu.

Zašto se slavski kolač nosi u crkvu?

Slavski kolac se nosi radi osvećenja, simbolizujući blagoslov za domaćinstvo i porodicu.

Kako se priprema posni slavski kolač?

Posni slavski kolač se priprema bez jaja i mlečnih proizvoda, u skladu sa postovskim tradicijama. Uglavnom, u svaki kolač se sipa malo bogojavljenske vode ili svete vode koja je osveštana pre slave. Nebitno da li je postan ili mrsan kolač.

Moja lična veza sa tradicijom

U mojoj porodici generacijama se slavi Sv. Arhangel Mihajlo. Po našim običajima muškarac preuzima slavu od roditelja, a žena slavi slavu kuće u koju se udala. U retkim slučajevima preuzmu istu slavu po dogovoru i blagoslovu sveštenika. Lično nisam za to jer ne mogu da slave zajedno i da se posećuju na dan slave, čiji cilj jeste zajedništvo, porodična povezanost, ljubav i tradicija.

Posto je u toku Petrovdanski post, ukoliko vam nedostaje ideja šta spremati za slavu, možete pogledati ovde.

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  39  =  40