ajvar na vojvodjanski nacin
Izvor: YouTube screenshot

Ajvar | Recept sa kompletnom pripremom

Svako domaćinstvo u Srbiji ima svoj recept za ajvar, da ne kažem strogo čuvana tajna. Neko voli da malo papri, dodavajući ljutu papričicu prilikom kuvanja ajvara. Neki pak da dobiju na količini dodaju paradajz. Bilo kako bilo, mi Sremci smo odlučili da podelimo jedan od recepata koji decenijama koristimo.

Čuveni namaz za fruštuk ili za večernju gozbu uz TV Slagalicu na parče ‘leba, u nekim situacijama i kao prilog nedeljnom ručku, na primer uz pohovano meso ako nema sosa.

Veruje se da Ajvar ime nosi po turskoj reči havyarp. Pretpostavlja se da je na balkanskim prostorima baš uiz Turske kuhinje došao krajem 19. i početkom 20. veka. Onomad je ajvar od paprike u ono vreme bio vrlo skup proizvod.

Možda vas zanima:

Pinđur recept

Odmah na početku vam dajem recept, pretpostavljajući da ste ispekli i očistili papriku.

Ukoliko niste, posle recepta imate uputstvo za pripremu paprike pre kuvanja ajvara.

ispecena i ociscena paprika

Ajvar

Recept za domaći ajvar napravljen samo od paprike. U samo šest sastojaka do bogatog ukusa za doručak, ručak i večeru.
5 from 5 votes
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Zimnica
Kuhinja Srpska
Porcije 6 teglica
Kalorije 99 kcal

Oprema

  • 1 šerpa za kuvanje | Idealno što šira i što plića, zbog lakšeg mešanja
  • 1 varjača
  • Staklene tegle sa poklopcima

Sastojci
  

  • 6 kg očišćene pečene paprike
  • 2,5 supene kašike soli
  • 1 supena kašika šećera
  • 60 ml sirćeta
  • 300 ml suncokretovog ulja
  • 1 kesica konzervansa

Instrukcije
 

  • U velikoj šerpi za kuvanje ajvara zagrejati ulje.
    zagrejati ulje u posudi za kuvanje ajvara
  • U sirće pomešati so i šećer i to dobro rastvoriti.
  • U dobro zagrejanu posudu ubaciti papriku i mešati da se malo proprži.
  • Kada paprika počne da pušta tečnost, dodati pomešano sirće sa solju i šećerom.
  • Obavezno probajte ukus, pa po vašoj želji začinite.
    Konstantno mešanje je ključno u narednom periodu, koji može da traje duže od sat vremena, u zavisnosti koliko volite da bude gust ajvar. Najbolji pokazatelj da je ajvar gotov jeste kada vidite dno posude u kojoj kuvate ajvar, i to kada prelazite varjačom preko dna posude.
    kuvanje ajvara
  • Na samom kraju dodajete konzervans i mešate sve tok se isti ne istopi u smesi ajvara.
  • U čiste i tople tegle sipate smesu ajvara do vrha, zatvarate teglu snažno do kraja. Teglu okrenite tako da poklopac dođe na dole, kako bi toplota stvorila vakuum unutar tegle i time izvukla vazduh.
    ajvar u tegli naopako okrenuto
Ključne reči Ajvar

Priprema paprike za ajvar

ispecena i ociscena paprika
Izvor: YouTube screenshot

Odabir sorte paprike

Ono što je izuzetno bitno jeste da se odabere lepa i mesnata sorta paprike. Gledajte da kupite paprike što lepšeg i pravilnijeg oblika, jer će idealno ispečena paprika moći da se iskoristi i kao salata.

  • Kurtovska kapija je izrazito rodna sorta, a njena prednost je što ima tanku pokožicu pa se lako gule.
  • Paprika Crvena roga ili Šilja je odlična za ajvar, ali i za pripremu punjenih paprika, salate i sataraša.
  • Paprika Amfora je sorta koja daje vrlo krupne plodove koji su pljosnati i sa malo povijenim vrhom.
ciscenje i pranje paprike
Izvor: YouTube screenshot

Čišćenje i pranje paprike

Nakon što ste se odlučili za sortu paprike koju ćete pripremati za javar, sledi detaljno pranje iste. Ono što mi u poslednje vreme praktikujemo jeste da kompletnu papriku pre pečenja kompletno očistimo – dakle izvadimo peteljku sa kompletnim sadržajem unutar same parike (seme paprike). Tako oprane i očišćene ostavimo da se dobro ocede i osuše, i to ih postavimo na deo na kojem se nalazila peteljka.

Pečenje paprike

Takođe u poslednje vreme praktikujemo da pečemo papriku na žici za roštilj. Pitate se zašto?

Pečenjem paprike na roštilju daje dodatnu aromu dimljenja, ali glavna prednost u odnosu na pečenje na smederevcu ili na samoj ploči jeste što se paprika ravnomerno peče i tamo gde grejno telo ne dodiruje papriku, te nije potrebno peći papriku do momenta kada na pojedinim mestima postane gotovo ugljenisana.

Ispečenu papriku stavljamo u veliku šerpu sa poklopcem, gde se ujedno na taj način vrši i potparivanje ispečene paprike. Kada je parika dobro potparena, lakše se čisti.

Ukoliko vam previše vremena oduzme pranje, čišćenje i pečenje paprike, tako ispečenu, potparenu i ohlađenu papriku možete smestiti u kese i staviti u zamrzivač. Verujte nam, neće im ništa biti.

ociscene paprike
Izvor: Srem Online

Mlevenje paprike

Kada ste lepo i detaljno očistili, a papriku koja je idealna za samu salatu odvojili, vreme je za mlevenje. Za ovaj deo možete koristiti mašinu za mlevenje mesa, što se pokazalo kao idealno jer neće totalno usitniti papriku.

mlevenje paprike za ajvar
Izvor: Srem Online

Da zaključimo

Priprema ajvara je dugotrajan, ali nagrađujući procesi idealna zimnica, a kuvanje smese je ključni završni korak. Kuvanjem se postiže idealna gustina i bogatstvo ukusa, a aroma pečene paprike postaje još intenzivnija.

Bilo da ga koristite kao prilog, namaz na hleb, lepinju ili dodatak obroku, domaći ajvar je prava poslastica koja u sebi nosi bogatu tradiciju i nepogrešiv ukus.

Autor teksta:

Ostavite komentar

6 Odgovor

    1. 5 stars
      Definitivno pečenje na roštilju ili plotni smederevca daje tu specifičnu aromu koja se ne može postići pečenjem u el. rerni. Hvala vam na detaljnom objašnjenju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




96  −    =  90