Svako domaฤinstvo u Srbiji ima svoj recept za ajvar, da ne kaลพem strogo ฤuvana tajna. Neko voli da malo papri, dodavajuฤi ljutu papriฤicu prilikom kuvanja ajvara. Neki pak da dobiju na koliฤini dodaju paradajz. Bilo kako bilo, mi Sremci smo odluฤili da podelimo jedan od recepata koji decenijama koristimo.
ฤuveni namaz za fruลกtuk ili za veฤernju gozbu uz TV Slagalicu na parฤe ‘leba, u nekim situacijama i kao prilog nedeljnom ruฤku, na primer uz pohovano meso ako nema sosa.
Veruje se da Ajvar ime nosi po turskoj reฤi havyarp. Pretpostavlja se da je na balkanskim prostorima baลก uiz Turske kuhinje doลกao krajem 19. i poฤetkom 20. veka. Onomad je ajvar od paprike u ono vreme bio vrlo skup proizvod.
Odmah na poฤetku vam dajem recept, pretpostavljajuฤi da ste ispekli i oฤistili papriku. Ukoliko niste, posle recepta imate uputstvo za pripremu paprike pre kuvanja ajvara. Sadrลพaj Ono ลกto je izuzetno bitno jeste da se odabere lepa i mesnata sorta paprike. Gledajte da kupite paprike ลกto lepลกeg i pravilnijeg oblika, jer ฤe idealno ispeฤena paprika moฤi da se iskoristi i kao salata. Nakon ลกto ste se odluฤili za sortu paprike koju ฤete pripremati za javar, sledi detaljno pranje iste. Ono ลกto mi u poslednje vreme praktikujemo jeste da kompletnu papriku pre peฤenja kompletno oฤistimo – dakle izvadimo peteljku sa kompletnim sadrลพajem unutar same parike (seme paprike). Tako oprane i oฤiลกฤene ostavimo da se dobro ocede i osuลกe, i to ih postavimo na deo na kojem se nalazila peteljka. Takoฤe u poslednje vreme praktikujemo da peฤemo papriku na ลพici za roลกtilj. Pitate se zaลกto? Peฤenjem paprike na roลกtilju daje dodatnu aromu dimljenja, ali glavna prednost u odnosu na peฤenje na smederevcu ili na samoj ploฤi jeste ลกto se paprika ravnomerno peฤe i tamo gde grejno telo ne dodiruje papriku, te nije potrebno peฤi papriku do momenta kada na pojedinim mestima postane gotovo ugljenisana. Ispeฤenu papriku stavljamo u veliku ลกerpu sa poklopcem, gde se ujedno na taj naฤin vrลกi i potparivanje ispeฤene paprike. Kada je parika dobro potparena, lakลกe se ฤisti. Ukoliko vam previลกe vremena oduzme pranje, ฤiลกฤenje i peฤenje paprike, tako ispeฤenu, potparenu i ohlaฤenu papriku moลพete smestiti u kese i staviti u zamrzivaฤ. Verujte nam, neฤe im niลกta biti. Kada ste lepo i detaljno oฤistili, a papriku koja je idealna za samu salatu odvojili, vreme je za mlevenje. Za ovaj deo moลพete koristiti maลกinu za mlevenje mesa, ลกto se pokazalo kao idealno jer neฤe totalno usitniti papriku. Priprema ajvara je dugotrajan, ali nagraฤujuฤi procesi idealna zimnica, a kuvanje smese je kljuฤni zavrลกni korak. Kuvanjem se postiลพe idealna gustina i bogatstvo ukusa, a aroma peฤene paprike postaje joลก intenzivnija. Bilo da ga koristite kao prilog, namaz na hleb, lepinju ili dodatak obroku, domaฤi ajvar je prava poslastica koja u sebi nosi bogatu tradiciju i nepogreลกiv ukus.Ajvar
Oprema
Sastojci
Instrukcije
Priprema paprike za ajvar
Odabir sorte paprike
ฤiลกฤenje i pranje paprike
Peฤenje paprike
Mlevenje paprike
Da zakljuฤimo











6 Odgovor
Odlican recept, moram ga probati.
To je pravi ajvar, samo paprika! Odliฤan recept, a i saveti za peฤenje paprike. Hvala, Ivane!
al ฤe da se peฤe za vikend ๐
Nisam probao na rostilju da pecem nikad mi nije palo napamet
Definitivno peฤenje na roลกtilju ili plotni smederevca daje tu specifiฤnu aromu koja se ne moลพe postiฤi peฤenjem u el. rerni. Hvala vam na detaljnom objaลกnjenju
Odliฤan!
I to mi je omiljeni, kad je samo od paprika!