Svako domaćinstvo u Srbiji ima svoj recept za ajvar, da ne kažem strogo čuvana tajna. Neko voli da malo papri, dodavajući ljutu papričicu prilikom kuvanja ajvara. Neki pak da dobiju na količini dodaju paradajz. Bilo kako bilo, mi Sremci smo odlučili da podelimo jedan od recepata koji decenijama koristimo.
Čuveni namaz za fruštuk ili za večernju gozbu uz TV Slagalicu na parče ‘leba, u nekim situacijama i kao prilog nedeljnom ručku, na primer uz pohovano meso ako nema sosa.
Veruje se da Ajvar ime nosi po turskoj reči havyarp. Pretpostavlja se da je na balkanskim prostorima baš uiz Turske kuhinje došao krajem 19. i početkom 20. veka. Onomad je ajvar od paprike u ono vreme bio vrlo skup proizvod.
Možda vas zanima: Odmah na početku vam dajem recept, pretpostavljajući da ste ispekli i očistili papriku. Ukoliko niste, posle recepta imate uputstvo za pripremu paprike pre kuvanja ajvara. Sadržaj Ono što je izuzetno bitno jeste da se odabere lepa i mesnata sorta paprike. Gledajte da kupite paprike što lepšeg i pravilnijeg oblika, jer će idealno ispečena paprika moći da se iskoristi i kao salata. Nakon što ste se odlučili za sortu paprike koju ćete pripremati za javar, sledi detaljno pranje iste. Ono što mi u poslednje vreme praktikujemo jeste da kompletnu papriku pre pečenja kompletno očistimo – dakle izvadimo peteljku sa kompletnim sadržajem unutar same parike (seme paprike). Tako oprane i očišćene ostavimo da se dobro ocede i osuše, i to ih postavimo na deo na kojem se nalazila peteljka. Takođe u poslednje vreme praktikujemo da pečemo papriku na žici za roštilj. Pitate se zašto? Pečenjem paprike na roštilju daje dodatnu aromu dimljenja, ali glavna prednost u odnosu na pečenje na smederevcu ili na samoj ploči jeste što se paprika ravnomerno peče i tamo gde grejno telo ne dodiruje papriku, te nije potrebno peći papriku do momenta kada na pojedinim mestima postane gotovo ugljenisana. Ispečenu papriku stavljamo u veliku šerpu sa poklopcem, gde se ujedno na taj način vrši i potparivanje ispečene paprike. Kada je parika dobro potparena, lakše se čisti. Ukoliko vam previše vremena oduzme pranje, čišćenje i pečenje paprike, tako ispečenu, potparenu i ohlađenu papriku možete smestiti u kese i staviti u zamrzivač. Verujte nam, neće im ništa biti. Kada ste lepo i detaljno očistili, a papriku koja je idealna za samu salatu odvojili, vreme je za mlevenje. Za ovaj deo možete koristiti mašinu za mlevenje mesa, što se pokazalo kao idealno jer neće totalno usitniti papriku. Priprema ajvara je dugotrajan, ali nagrađujući procesi idealna zimnica, a kuvanje smese je ključni završni korak. Kuvanjem se postiže idealna gustina i bogatstvo ukusa, a aroma pečene paprike postaje još intenzivnija. Bilo da ga koristite kao prilog, namaz na hleb, lepinju ili dodatak obroku, domaći ajvar je prava poslastica koja u sebi nosi bogatu tradiciju i nepogrešiv ukus.Ajvar
Oprema
Sastojci
Instrukcije
Priprema paprike za ajvar
Odabir sorte paprike
Čišćenje i pranje paprike
Pečenje paprike
Mlevenje paprike
Da zaključimo
6 Odgovor
Odlican recept, moram ga probati.
To je pravi ajvar, samo paprika! Odličan recept, a i saveti za pečenje paprike. Hvala, Ivane!
al će da se peče za vikend 🙂
Nisam probao na rostilju da pecem nikad mi nije palo napamet
Definitivno pečenje na roštilju ili plotni smederevca daje tu specifičnu aromu koja se ne može postići pečenjem u el. rerni. Hvala vam na detaljnom objašnjenju
Odličan!
I to mi je omiljeni, kad je samo od paprika!