balon lepinje
Fotografija ustupljena od vlasnika

Lepinje iz tiganja – Brz i jednostavan recept

Najbrลพe i najukusnije lepinje sa tiganja koje sam jela, su ove sa krompirom i sirom. Spremila sam ih ne znajuฤ‡i ลกta da oฤekujem od njih. Da li one istinski uspevaju da se spreme na tiganju i ne ostanu „ลพivog“ testa.

Ponekada mi se, kao i svima desi da ne znam ลกta bih spremila, a jede mi se neลกto zanimljivo, i joลก bih ja da bude ukusno i brzo. Jelo mi se neลกto od testa, ali nisam htela obiฤan, klasiฤan hleb ili kiflice.

Setila sam se da sam negde naiลกla na recept za turske balon lepinje koje se peku na tavi i da sam se oduลกevila. Ne zahtevaju puno vremena, osim onoga koje je potrebno da se kvasac aktivira i podigne testo.

Sve ostalo je veoma brzo i jednostavno!

Lepinje iz tiganja sa krompirom i sirom – Recept

Lepinje iz tiganja sa krompirom i sirom
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Ja ne bih bila ja, da nisam neลกto malo izmenila. Nisam koristila samo osnovne sastojke, veฤ‡ sam svu priฤu zaฤinila punjenjem od kuvanog krompira i sira, kojeg sam imala skuvanog. Ovo vam je idealno reลกenje kako da iskoristite kuvani krompir koji vam je ostao ili pire krompir. Mada imam ja za to raznih reลกenja, o kojim ฤ‡u drugi put.

Idealne za post. Posna varijanta je jednako lepa i lepinje budu mekane, ne oseti se neka velika razlika.

lepinja recept

Lepinje iz tiganja

Recept za brze i jednostavne lepinje
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 10 minutes
Obrok Doruฤak, Glavno jelo, Veฤera
Kuhinja Turska
Porcije 4 lepinje
Kalorije 250 kcal

Oprema

  • posuda za meลกanje
  • Oklagija
  • Tiganj
  • varjaฤa
  • Prekrivaฤ ili krpa

Sastojci
  

Sastojci:

  • 500 gr viลกenamenskog braลกna (prosejanog)
  • 170 gr vode
  • 180 gr obiฤnog jogurta
  • 20 gr sveลพeg kvasca ili 10 g suvog kvasca (1kaลกika)
  • 10 gr soli (2 kaลกike)
  • 10g gr ลกeฤ‡era (1 kaลกika)
  • 10 gr ulja (1 kaลกika)
  • Maslac (za premazivanje)
  • biber
  • kuvani krompir
  • sir, trapist

Instrukcije
 

Priprema:

  • Razmutite kvasac u nekoliko ลพlica mlake vode i ostavite da se aktivira nekoliko minuta.
    mesanje testa za lepinje
  • Prosejte braลกno i odvojite 4 kaลกike sa strane. U velikoj posudi, pomeลกajte preostalo braลกno, ลกeฤ‡er, so, vodu, jogurt i aktivirani kvasac. Meลกajte rukom ili drvenom kuhaฤom dok se sastojci ne sjedine.
  • Zamesite testo dok ne postane glatko. Postepeno dodajte preostalo braลกno dok ne dobijete elastiฤnu i ujednaฤenu masu. Oblikujte testo u kuglu.
    glatko testo za lepinje
  • Namaลพite testo uljem, pokrijte ga ฤistom krpom i ostavite da odmara na sobnoj temperaturi jedan sat, dok ne udvostruฤi zapreminu.
  • Kada je testo nadoลกlo, podelite ga na 4 jednaka dela, svaki od oko 220 g. Oblikujte kuglice i ostavite ih pokrivene da odstoje 10 minuta.
    rezanje testa za lepinje na 4 dela
  • Oklagijom rastanjite svaku kuglicu testa u disk preฤnika oko 25 cm.
  • Zagrejte tiganj ili posudu na visokoj temperaturi oko 5 minuta. Stavite disk testa na zagrejan tiganj i pecite oko 30 sekundi, dok se ne pojave mehuriฤ‡i na povrลกini. Zatim okrenite i pecite drugu stranu oko 30 sekundi, nakon ฤega ponovo okrenite. Pustite da se hleb naduvaju i pecite dok obe strane ne postanu zlatno-hrskave.
    okretanje lepinje u tiganju
  • Dok su joลก tople, premaลพite lepinje sa obe strane sa malo maslaca.
    premazivanje balon lepinje sa maslacem

Punjenje:

  • Kuvani krompir zgnjeฤite. Dodate so, biber i narendani sir. Ja sam stavljala trapist.
  • Punite tako sto na sredinu malo razvucenog testa stavite smesu ( kao na slici ). Krajeve testa spajate da zatvorite u kuglicu. Zatvorite dobro da ne ispadne prilikom razvijanja u disk.
    punjenje lepinje sa krompirom i sirom
Keyword balon lepinja, lepinja, lepinja iz tiganja

Saveti za uspeลกnu pripremu

Nemojte testo za lepinje sa tiganja da previลกe tanko rastanjiti, jer ฤ‡e se lepลกe naduvati ako je deblje.

Nemojte kad formirate i razvijete krugove da ih ostavite da nadoฤ‘u dugo, jer neฤ‡ete moฤ‡i da ih odignete od podloge. Biฤ‡e jako rastegljive i gubiฤ‡e oblik.

Prilikom peฤenja, preporuฤujem vam da stalno pomerate tiganj, levo – desno, jer ฤ‡e vam u suprotnom mestimiฤno goriti.

Najbolje je servirati tople i sveลพe lepinje, pa moลพete pripremiti kuglice testa i peฤ‡i ih neposredno pre serviranja.

Ako nemate sveลพ kvasac, slobodno koristite suvi kvasac u proporcijama koje odgovaraju receptu.

Kako i sa ฤim posluลพiti balon lepinje?

lepinja za cevape i pljeskavice
Izvor: Canva

Ja sam ih posluลพila samo uz jogurt i ova kombinacija mi je bila pun pogodak. Jogurt je uneo sveลพinu i bas lepo se uklopio sa kremastim punjenjem od krompira i sira. Veฤ‡ pravim neki plan za sledeฤ‡i put kad budem pravila, da isprobam neka druga punjenja-nadeve, moลพda sa spanaฤ‡em i feta sirom, ili sa ลกunkom i kajmakom.

Posebnost lepinje sa tiganja je u tome ลกto je izvana hrskava, a iznutra mekana i vazduลกasta, to je ฤini idealnom za svaki obrok.

Neutralnog je ukusa i zato se veoma lako prilagodi raznim punjenjima. Moลพe se namazati ajvarom ili pindjurom.

Zanimljivosti o lepinji

lepinje za cevape i pljeskavice
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Lepinje sa tiganja ili balon lepinje (balzama) potiฤu iz Anadolije. Vekovima su deo tradicionalne ishrane. Peฤe se na otvorenoj vatri ili glinenim peฤ‡ima. Danas se sve ฤ‡eลกฤ‡e pravi u tiganju, kao ลกto sam ja napravila. Pripremaju se brzo sa jednostavnim sastojcima, a rezultat je neverovatno mekano i ukusno jelo koje se koristi za „umakanje“ u razne sosove ili jela sa roลกtilja.

Popularna je i u mnogim drugim zemljama.

Primetila sam da je ova vrsta lepinje sa tiganja idealna za ฤ‡evape i pljeskavice, naravno bez punjenja, tako da moลพe da se pravi sa njom komplet lepinja. Moลพe se upotrebiti kao somun lepinja jer je idealne debljine.

Pomenuฤ‡u samo: komplet lepinja Zlatibor i komplet lepinja Uลพice, kao termine pod kojim moลพete pronaฤ‡i super recepte za uklopiti ovu vrstu lepinja.

Bazlama kao savrลกen brzi obrok

Jako sam zadovoljna ลกto sam isprobala ovu vrstu lepinja, i ลกto je eksperiment sa krompirom bio pun pogodak! Oduลกevljena sam brzinom pripreme i ukusom koji je bio fenomenalan. Raduje me to ลกto su varijacije punjenja mnogobrojne i ลกto ih mogu prilagoditi svakoj prilici. Planiram napraviti kombinacije sa povrฤ‡em za posne dane, jer u postu prosto ฤovek doฤ‘e do taฤke kada ne zna ลกta da spremi, a jede mu se nekada neลกto malo drugaฤije.

Idealan je izbor i definitivno preporuฤujem da isprobate ovaj recept. Naravno prilagodite ga svom ukusu.

Poลกto mi se jako dopalo da spremam i eksperimentiลกem sa testom za lepinje, planiram da istraลพim i pripremim pamuk lepinje, starinske lepinje i domaฤ‡e lepinje za 10 min. Neลกto su me privukle pa kako budem spremala napisaฤ‡u i recepte.

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




  +  18  =  24

Oznake:ย