Mimoza salata ukraลกena perลกunom
Izvor: persu.rs

Mimoza salata – jednostavan recept za slavsku trpezu

Mimoza salata je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih recepta u naลกim krajevima, koja je postala prava zvezda za sve vrste proslava i okupljanja, pogotovo u vreme slava koje je u toku.

Mimoza salata u staklenoj ฤiniji
Izvor: uraditozasebe.rs

Sa svojim bogatstvom ukusa, primamljivim izgledom i jednostavnom pripremom, mimoza je nezaobilazna na trpezi tokom prazniฤnih dana, ali i idealan izbor za svakodnevni obrok.

A evo i kako se sprema.

Mimoza salata u staklenoj ฤiniji

Mimoza salata

Ukusna kao salata uz glavno jelo, mimoza se moลพe jesti i kao poseban obrok.
Vreme pripreme 20 minutes
Okvirno vreme kuvanja 50 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 10 minutes
Obrok Predjelo
Kuhinja Srpska
Porcije 6
Kalorije 5976 kcal

Oprema

  • 2 ล erpe
  • 1 ฤŒinija
  • 1 rende
  • 1 kaลกika
  • 1 noลพ
  • 1 Daska

Sastojci
  

  • 6 srednje velikih krompira
  • 6 jaja
  • 350 g sira po izboru, pogodnog za rendanje
  • 400 ml pavlake
  • 300 ml majoneza
  • 350 g salame po izboru
  • So i biber po ukusu

Instrukcije
 

  • Krompir skuvati bez ljuske u slanoj vodi dok ne omekลกa.
  • Jaja obariti do tvrdo kuvanih (oko 10 minuta).
  • Ostaviti krompir i jaja da se dobro ohlade kako bi se lakลกe rendali.
  • Dok se krompir i jaja hlade, sjediniti pavlaku i majonez.
  • Dodati so i biber po ukusu (ne preterivati sa zaฤinima).
  • Na dno posude rendati polovinu krompira. Blago pritisnuti prstima kako bi se ravnomerno rasporedio po dnu.
  • Posoliti i pobiberiti.
  • Premazati sa ฤetvrtinom pripremljenog fila (dresing od pavlake i majoneza).
  • Preko krompira rendati polovinu salame.
  • Zatim, rendati 3 kuvana jaja.
  • Dodati polovinu rendanog sira.
  • Blago poravnati sloj i premazati sa ฤetvrtinom fila.
  • Izrendati preostali krompir, posoliti i pobiberiti.
  • Premazati sa ฤetvrtinom fila.
  • Ponoviti slojeve: salama, jaja, preostali fil, a na kraju sitno narendati ostatak sira.
  • Ukrasiti salatu po ลพelji (npr. sitno seckanim perลกunom ili rendanim jajima).
Kljuฤne reฤi mimoza

Kako napraviti domaฤ‡i majonez?

Domaฤ‡i majonez
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Ako ลพelite da pripremite mimoza salatu proverenog kvaliteta, domaฤ‡i majonez je neizbeลพan. Njegovu pripremu moลพete obaviti lako kod kuฤ‡e, a potrebni sastojci su:

  • 3 jaja
  • 1 kaลกiฤica senfa
  • 1 kaลกiฤica ลกeฤ‡era
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kaลกiฤica soli
  • 2 dl ulja

Za pripremu ฤ‡e vam biti potrebni: tegla, nekoliko ฤinija, ลกtapni mikser i tegla u kojoj ฤ‡ete mutiti.

Priprema:

  1. Prvo odvojite ลพumanca od belanaca.
  2. U tegli, ลพumanca i ลกeฤ‡er dobro umutite ลกtapnim mikserom dok ne postanu kremasti.
  3. Dodajte senf i sok od limuna, pa sve ponovo dobro sjedinite.
  4. U posebnoj ฤiniji, belanca pomeลกajte sa soli, pa ih dodajte u teglu sa ลพumancima.
  5. Na kraju, postepeno dodajte ulje, muteฤ‡i sve dok majonez ne postane gust i ujednaฤen.

Ovako pripremljen domaฤ‡i majonez je savrลกen i za rusku salatu i druge jela koja zahtevaju ovakvu podlogu.

Mimoza salata – serviranje

Mimoza se servira u ฤiniji u kojoj je pravljena, jer bi se prilikom presipanja u manje posude slojevi izmeลกali. Ako ลพelite da postignete vizuelni efekat, savetujem da koristite providnu staklenu ฤiniju, gde ฤ‡e se svi slojevi lepo videti.

Naravno, ovaj recept moลพete koristiti samo ako vam je slava pre ili nakon Boลพiฤ‡nog posta, ali i u drugim sveฤanim prilikama, poput Nove godine.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




45  −  39  =  

Oznake:ย