Tradicionalna jela iz Srema
Fotografija ustupljena od vlasnika

Najbolja tradicionalna jela iz Srema

Ko ne voli dobru hranu? Srem je nadaleko poznat po ukusnim jelima, gde su joลก uvek zastupljena tradicionalna jela, od supe pa sve do kolaฤa-sve po redu. Pa, za one koje zanima, skupila sam nekoliko recepata naลกih starih jela koja se i dan danas spremaju u sremaฤkim kujnama.

Tradicionalna jela za nedeljni ruฤak – prvo ide supa

U Sremu je, zna se, ruฤak u podne. Moja majka (ko ne zna, mi tako zovemo babe) porani u 6, pa pristavi supu i kuva je maltene dok ne sednemo svi za sto. Kaลพu da je tajna dobre supe baลก u tome – da se kuva satima. Ja mislim da je majka imala joลก koji trik.

Sremaฤka supa sa knedlama
izvor: Youtube/screenshot

Na primer, oljuลกti glavicu luka, pa je stavi na vrelu ringlu da pocrni sa obe strane, pa onda to stavi da se kuva u supi.

Eto, to moลพemo uzeti kao prvi sastojak. A ostali su:

  • ล argarepa – 4, 5 komada
  • Perลกun – jedno dva
  • Paลกtrnjak – jedan
  • Celer – pola manjeg ili kako ko vole. ล to se mojih ukuฤ‡ana tiฤe, on je glavni. Jednom je deda hvalio supu, a majka rekla da je metla celera i od tada se on uvek postarao da ga ima. Kaลพe to joj daje โ€œono neลกtoโ€.
  • 4, 5 krompira
  • I naravno, kokลกije ili pileฤ‡e kosti i meso, a neretko se stavlja i junetina.

Sve se to stavi u veliki lonac, pa se nalije vode i kuva satima, 3-4 bar. Tajna bistre supe je da se smanji vatra tik pre nego ลกto baci kljuฤ. Onda meteลก soli, vegete, malo bibera, pa probaลก, da neลกto ne zafali.

Kad se supa skuva, onda mora i da se zakuva. Za to trebaju domaฤ‡i rezanci.

Procediลก supu u ลกerpu, a ono ลกto ja radim drugaฤije od majke, jeste da dodam i ลกargarepu. Onda to opet pustiลก da provri, pa dodaลก rezance. Neka se kuvaju jedno 5,6 minuta.

ฤŒesto znamo da napravimo i domaฤ‡e knedle, a moลพe i zajedno, zaลกto da ne?

I naravno, dok joลก vri, mora doฤ‡i do astala, gde veฤ‡ ฤeka biber. Supa se sipa vrela. Bitno je samo da znaลก da nahvataลก rezanaca – ja i dan danas ne znam.

Niลกta bez sosa

Paradajz sos
izvor: Youtube/screenshot

Posle supe, ide sos. U Sremu se sprema crveni paradajz sos koji spada u tradicionalna jela. Sluลพi se uglavnom uz krompir i meso iz supe, a evo kako se sprema.

Potrebno je:

  • Kaลกika masti
  • Kaลกika braลกna
  • Kaลกiฤica ลกeฤ‡era
  • Isto toliko soli
  • Kaลกiฤica aleve paprike
  • 1 deci kuvanog paradajza

Zagrej mast, pa dodaj kaลกiku braลกna i kratko proprลพi. Nakon toga ide aleva paprika. Onda nalij paradajz, pa onda zaฤini sa ลกeฤ‡erom i solju. Meลกaj do ลพeljene gustine. I to je to!

Pohovano meso

Pohovano meso je glavno jelo bez kojeg nedeljni ruฤak ne moลพe da proฤ‘e. Moลพda deluje komplikovano za spremiti, ako to nikad niste radili, ali nakon nekoliko ลกnicli, lako se uฤ‘e u ลกemu.

Pohovano meso
izvor: Youtube/screenshot

 

Bitno je odluฤiti se za piletinu ili svinjetinu, pa krenuti na posao.

  • ล nicle izlupati ฤekiฤ‡em i zaฤiniti.
  • A treba ti joลก braลกno, jaja, prezle, so i po ลพelji susam.
  • 3 tanjira su potrebna – u jedan umutiti jaja i posoliti ih.
  • U drugi sipati braลกno, a u treฤ‡i prezle i ako voliลก susam, njega umeลกaj u prezle.

Istim tim redosledom i spremamo โ”€ prvo meso uvaljamo u braลกno, zatim u jaja, pa u prezle i na tiganj. Mast ili ulje moraju biti vreli. Meso se sa svake strane prลพi po 5,6 minuta, dok ne dobije onu zlatno ลพutu boju. Veฤ‡ sad imamo 3 tradicionalna jela iz Srema!

ล trudla sa makom – da se zasladimo

Posle ruฤka, kolaฤi su na redu. ล trudla sa makom je moลพda najtradicionalniji kolaฤ u nas Sremaca.

ล trudla s makom
izvor: Youtube/screenshot

A evo kako se sprema.

Za testo nam treba:

  • Deci vode
  • Deci mleka
  • Deci ulja
  • 1 jaje
  • Pola kile braลกna
  • Pola kvasca
  • Kaลกika ลกeฤ‡era
  • Kaลกiฤica soli

A za fil:

  • 250g maka
  • 250g ลกeฤ‡era
  • Deci mleka.

Priprema je jednostavna. Zagrejeลก mleko, pa izdrobiลก kvasac i sipaลก kaลกiฤicu ลกeฤ‡era. To ostaviลก da nadoฤ‘e jedno 10 minuta. Kad je kvasac spreman, dodaลก vodu i ulje, pa jaje, so i umesiลก testo sa braลกnom. Braลกno se dodaje malo po malo, dok se ne dobije glatko testo. E onda ga ostaviลก da odmori, pokriveno krpom.

Kad testo naraste, na pobraลกnjavljenom stolu ga malo premesiลก, pa razvuฤeลก. Popariลก mak i ลกeฤ‡er – prelijeลก vruฤ‡im mlekom. Nakon toga se fil razmaลพe po testu, urola i preko namaลพe umuฤ‡eno ลพumance – da se lepo sija.

Peฤe se dok ne porumeni, zavisi od rerne, ali recimo da je okvirno 40 min.

Ovim receptima smo pokrili tradicionalna jela za nedeljni ruฤak. A ako nemaลก ideje za ostale dane, evo nekih predloga.

Gomboce

Veฤita je dilema da li ih zovemo gomboce ili knedle sa ลกljivama. Kakvo god ime im dali, ovo jelo je ukusno i uvek dobrodoลกlo u sremaฤkim kuฤ‡ama.

Knedla sa ลกljivom
Knedla sa ลกljivom

Testo se pravi sa krompirom, pa nam zato treba:

  • Pola kile krompira
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
  • Kaลกika masti
  • Pola kile ลกljiva – oฤiลกฤ‡enih
  • 200g ลกeฤ‡era
  • 200g prezli
  • Deci ulja

Krompir se obari i ispasira. Umuti jaja, pa u vanglu dodaj braลกno, krompir, jaja, mast i so. Umesiลก meko testo – pod rukom oseti da li treba joลก braลกna da bi se lepo moglo oblikovati. Kad masa bude glatka, razvuci je na stolu (pre toga pospi malo braลกna da se ne lepi). Testo ne treba da bude pretanko, moลพda oko 1 cm.

Seci veฤ‡e kocke – treba da ti stane pola ลกljive i da ispadne lepa loptica. Knedle spuลกtaj u kljuฤalu vodu, a kada isplivaju gore, smanji vatru i neka ih joลก 2,3 minuta.

Dok to ฤekaลก, na tiganju proprลพi prezle i ลกeฤ‡er. Kad se knedle skuvaju, vadi ih nekom kaลกikom sa rupicama, da se ocedi voda i spusti ih u prezle i ลกeฤ‡er.

Ako imaลก viลกka testa, napravi ลกufnudle – samo testo bez ลกljiva skuvaj i ponovi proces sa knedlama. Ako se baลก oseฤ‡aลก inspirisano, moลพeลก umesto ลกljive koristiti viลกnje, pa ฤak i breskve.

Krompir paprikaลก

Ovo je jelo odgovor na pitanje: โ€œA ลกta danas da kuvam?โ€ Lako se sprema, a vrlo je zasitno i ukusno.

Krompir paprikaลก
izvor: tasteatlas.com

Treba ti:

  • 1 veฤ‡i luk
  • 2 kaลกike ulja
  • 2 ลกargarepe
  • 3-4 krompira
  • po ลพelji kobasice
  • 1 lovorov list
  • Voda
  • 1 kaลกika mlevene crvene paprike
  • zaฤini po ukusu so, biber, vegeta

Krompir oฤistiลก, pa iseckaลก na kockice po ลพelji i ostaviลก u hladnoj vodi da ne pocrni.

Luk na sitne kockice, pa na ugrejano ulje. Dinstaj ga dok ne postane staklast. Dodaj ลกargarepu, pa dinstaj sa lukom dok malo ne omekลกa. Dodaj krompir i alevu papriku, pa malo uprลพi – 5 minuta je dosta.

Nalij vode da bude malo iznad krompira i dodaj lovorov list. Kad se do pola skuva, dodaj naseckanu kobasicu. Kada se i ona skuva, dodaj zaฤine: so, vegetu, biber po ลพelji. Probaj -to je najbolji metod. Ako ลพeliลก da ฤorba bude malo guลกฤ‡a, izgnjeฤi koji krompir.

Pazovaฤke kiflice

Kad su tradicionalna jela u Sremu u pitanju, bez testa se ne moลพe. Stara Pazova je poznata po Slovacima, a oni – po kiflicama. Ko ih je probao, traลพio je recept. A nije ni ฤudo. Meke su i slane, savrลกene za ljubitelje testa.

Mekane kiflice
izvor: Youtube/screenshot

Za njih nam treba:

  • 3 deci mleka
  • 7 deci vode
  • 2 kocke kvasca
  • Kilo braลกna
  • Kaลกika soli
  • 3 kaลกike ลกeฤ‡era
  • 1-2 kaลกike masti
  • ล oljica ulja

Zagrej mleko, pa nadrobi kvasac i pospi kaลกikom ลกeฤ‡era da poฤne โ€œda radiโ€. U vanglu sipaj braลกno, so, ลกeฤ‡er pa umeลกaj nadoลกao kvasac. Dodaj malo po malo od ลกoljice ulja – kaลพu mamike da je u tome tajna.

Kad umesiลก fino testo, prekrij ga pamuฤnom krpom, pa ostavi jedno sat vremena da naraste. Onda dodaj 2 kaลกike masti, pa joลก jednom blago premesi testo. Pravi jufke, neka malo odmore.

Nakon toga ih razvuci oklagijom, iseci na osmine i onda motaj kiflice.

Kad ih poreฤ‘aลก na pleh, premaลพi ih umuฤ‡enim ลพumancem, pospi so, susam, kim – po ลพelji. Moลพeลก na svaku staviti maaalu kocku putera, ili margarina. Obavezno ih ostavi da odmore jedno 20 minuta, pa peci u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, isto 20ak minuta.

Valjuลกci nasuvo

Nema โ€œsremaฤkijegโ€ jela od ovoga. Ovo jelo se kod nas spremalo makar jednom nedeljno. Majka je sve spremala โ€œodokaโ€, ali evo nekih mera koje mogu posluลพiti.

Valjuลกci nasuvo
izvor: Youtube/screenshot

Testo je jako jednostavno – pola kile braลกna i 3 deci mlake vode. Umesi se meko testo – a ako je lepljivo, moลพe se dodati joลก malo braลกna. U kljuฤalu vodu cepkaj valjuลกke i ostavi da se kuvaju. Kad isplivaju, kuvaj ih joลก nekoliko minuta.

A joลก nam treba:

  • Kaลกika masti
  • Veฤ‡a glavica luka
  • 6-7 krompira
  • 3 kaลกiฤice crvene paprike
  • Kaลกiฤica soli

Seckani luk prลพiti na masti, pa dodati prethodno kuvan i izgnjeฤen krompir, papriku i so.

Kad su valjuลกci kuvani, procediti ih i pomeลกati sa krompirom. E to je nasuvo.

Volemo tradicionalna jela…

Ne bi Sremci i Sremice bili tako punaฤki da se u Sremu ne jede dobro. Volemo tradicionalna jela sa mnogo testa, ali i โ€œna kaลกikuโ€. I uvek na kraju, neลกto slatko. Ako vam treba joลก ideja za ruฤak ili kolaฤe, potraลพite ih na naลกem sajtu. I naravno, dajte nam sugestije u komentarima ลกta biste joลก voleli proฤitati.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

6  +  4  =