Ko ne voli dobru hranu? Srem je nadaleko poznat po ukusnim jelima, gde su joลก uvek zastupljena tradicionalna jela, od supe pa sve do kolaฤa-sve po redu. Pa, za one koje zanima, skupila sam nekoliko recepata naลกih starih jela koja se i dan danas spremaju u sremaฤkim kujnama.
Sadrลพaj
ToggleTradicionalna jela za nedeljni ruฤak – prvo ide supa
U Sremu je, zna se, ruฤak u podne. Moja majka (ko ne zna, mi tako zovemo babe) porani u 6, pa pristavi supu i kuva je maltene dok ne sednemo svi za sto. Kaลพu da je tajna dobre supe baลก u tome – da se kuva satima. Ja mislim da je majka imala joลก koji trik.
Na primer, oljuลกti glavicu luka, pa je stavi na vrelu ringlu da pocrni sa obe strane, pa onda to stavi da se kuva u supi.
Eto, to moลพemo uzeti kao prvi sastojak. A ostali su:
- ล argarepa – 4, 5 komada
- Perลกun – jedno dva
- Paลกtrnjak – jedan
- Celer – pola manjeg ili kako ko vole. ล to se mojih ukuฤana tiฤe, on je glavni. Jednom je deda hvalio supu, a majka rekla da je metla celera i od tada se on uvek postarao da ga ima. Kaลพe to joj daje โono neลกtoโ.
- 4, 5 krompira
- I naravno, kokลกije ili pileฤe kosti i meso, a neretko se stavlja i junetina.
Sve se to stavi u veliki lonac, pa se nalije vode i kuva satima, 3-4 bar. Tajna bistre supe je da se smanji vatra tik pre nego ลกto baci kljuฤ. Onda meteลก soli, vegete, malo bibera, pa probaลก, da neลกto ne zafali.
Kad se supa skuva, onda mora i da se zakuva. Za to trebaju domaฤi rezanci.
Procediลก supu u ลกerpu, a ono ลกto ja radim drugaฤije od majke, jeste da dodam i ลกargarepu. Onda to opet pustiลก da provri, pa dodaลก rezance. Neka se kuvaju jedno 5,6 minuta.
ฤesto znamo da napravimo i domaฤe knedle, a moลพe i zajedno, zaลกto da ne?
I naravno, dok joลก vri, mora doฤi do astala, gde veฤ ฤeka biber. Supa se sipa vrela. Bitno je samo da znaลก da nahvataลก rezanaca – ja i dan danas ne znam.
Niลกta bez sosa
Posle supe, ide sos. U Sremu se sprema crveni paradajz sos koji spada u tradicionalna jela. Sluลพi se uglavnom uz krompir i meso iz supe, a evo kako se sprema.
Potrebno je:
- Kaลกika masti
- Kaลกika braลกna
- Kaลกiฤica ลกeฤera
- Isto toliko soli
- Kaลกiฤica aleve paprike
- 1 deci kuvanog paradajza
Zagrej mast, pa dodaj kaลกiku braลกna i kratko proprลพi. Nakon toga ide aleva paprika. Onda nalij paradajz, pa onda zaฤini sa ลกeฤerom i solju. Meลกaj do ลพeljene gustine. I to je to!
Pohovano meso
Pohovano meso je glavno jelo bez kojeg nedeljni ruฤak ne moลพe da proฤe. Moลพda deluje komplikovano za spremiti, ako to nikad niste radili, ali nakon nekoliko ลกnicli, lako se uฤe u ลกemu.
Bitno je odluฤiti se za piletinu ili svinjetinu, pa krenuti na posao.
- ล nicle izlupati ฤekiฤem i zaฤiniti.
- A treba ti joลก braลกno, jaja, prezle, so i po ลพelji susam.
- 3 tanjira su potrebna – u jedan umutiti jaja i posoliti ih.
- U drugi sipati braลกno, a u treฤi prezle i ako voliลก susam, njega umeลกaj u prezle.
Istim tim redosledom i spremamo โ prvo meso uvaljamo u braลกno, zatim u jaja, pa u prezle i na tiganj. Mast ili ulje moraju biti vreli. Meso se sa svake strane prลพi po 5,6 minuta, dok ne dobije onu zlatno ลพutu boju. Veฤ sad imamo 3 tradicionalna jela iz Srema!
ล trudla sa makom – da se zasladimo
Posle ruฤka, kolaฤi su na redu. ล trudla sa makom je moลพda najtradicionalniji kolaฤ u nas Sremaca.
A evo kako se sprema.
Za testo nam treba:
- Deci vode
- Deci mleka
- Deci ulja
- 1 jaje
- Pola kile braลกna
- Pola kvasca
- Kaลกika ลกeฤera
- Kaลกiฤica soli
A za fil:
- 250g maka
- 250g ลกeฤera
- Deci mleka.
Priprema je jednostavna. Zagrejeลก mleko, pa izdrobiลก kvasac i sipaลก kaลกiฤicu ลกeฤera. To ostaviลก da nadoฤe jedno 10 minuta. Kad je kvasac spreman, dodaลก vodu i ulje, pa jaje, so i umesiลก testo sa braลกnom. Braลกno se dodaje malo po malo, dok se ne dobije glatko testo. E onda ga ostaviลก da odmori, pokriveno krpom.
Kad testo naraste, na pobraลกnjavljenom stolu ga malo premesiลก, pa razvuฤeลก. Popariลก mak i ลกeฤer – prelijeลก vruฤim mlekom. Nakon toga se fil razmaลพe po testu, urola i preko namaลพe umuฤeno ลพumance – da se lepo sija.
Peฤe se dok ne porumeni, zavisi od rerne, ali recimo da je okvirno 40 min.
Ovim receptima smo pokrili tradicionalna jela za nedeljni ruฤak. A ako nemaลก ideje za ostale dane, evo nekih predloga.
Gomboce
Veฤita je dilema da li ih zovemo gomboce ili knedle sa ลกljivama. Kakvo god ime im dali, ovo jelo je ukusno i uvek dobrodoลกlo u sremaฤkim kuฤama.
Testo se pravi sa krompirom, pa nam zato treba:
- Pola kile krompira
- 2 jaja
- Prstohvat soli
- Kaลกika masti
- Pola kile ลกljiva – oฤiลกฤenih
- 200g ลกeฤera
- 200g prezli
- Deci ulja
Krompir se obari i ispasira. Umuti jaja, pa u vanglu dodaj braลกno, krompir, jaja, mast i so. Umesiลก meko testo – pod rukom oseti da li treba joลก braลกna da bi se lepo moglo oblikovati. Kad masa bude glatka, razvuci je na stolu (pre toga pospi malo braลกna da se ne lepi). Testo ne treba da bude pretanko, moลพda oko 1 cm.
Seci veฤe kocke – treba da ti stane pola ลกljive i da ispadne lepa loptica. Knedle spuลกtaj u kljuฤalu vodu, a kada isplivaju gore, smanji vatru i neka ih joลก 2,3 minuta.
Dok to ฤekaลก, na tiganju proprลพi prezle i ลกeฤer. Kad se knedle skuvaju, vadi ih nekom kaลกikom sa rupicama, da se ocedi voda i spusti ih u prezle i ลกeฤer.
Ako imaลก viลกka testa, napravi ลกufnudle – samo testo bez ลกljiva skuvaj i ponovi proces sa knedlama. Ako se baลก oseฤaลก inspirisano, moลพeลก umesto ลกljive koristiti viลกnje, pa ฤak i breskve.
Krompir paprikaลก
Ovo je jelo odgovor na pitanje: โA ลกta danas da kuvam?โ Lako se sprema, a vrlo je zasitno i ukusno.
Treba ti:
- 1 veฤi luk
- 2 kaลกike ulja
- 2 ลกargarepe
- 3-4 krompira
- po ลพelji kobasice
- 1 lovorov list
- Voda
- 1 kaลกika mlevene crvene paprike
- zaฤini po ukusu so, biber, vegeta
Krompir oฤistiลก, pa iseckaลก na kockice po ลพelji i ostaviลก u hladnoj vodi da ne pocrni.
Luk na sitne kockice, pa na ugrejano ulje. Dinstaj ga dok ne postane staklast. Dodaj ลกargarepu, pa dinstaj sa lukom dok malo ne omekลกa. Dodaj krompir i alevu papriku, pa malo uprลพi – 5 minuta je dosta.
Nalij vode da bude malo iznad krompira i dodaj lovorov list. Kad se do pola skuva, dodaj naseckanu kobasicu. Kada se i ona skuva, dodaj zaฤine: so, vegetu, biber po ลพelji. Probaj -to je najbolji metod. Ako ลพeliลก da ฤorba bude malo guลกฤa, izgnjeฤi koji krompir.
Pazovaฤke kiflice
Kad su tradicionalna jela u Sremu u pitanju, bez testa se ne moลพe. Stara Pazova je poznata po Slovacima, a oni – po kiflicama. Ko ih je probao, traลพio je recept. A nije ni ฤudo. Meke su i slane, savrลกene za ljubitelje testa.
Za njih nam treba:
- 3 deci mleka
- 7 deci vode
- 2 kocke kvasca
- Kilo braลกna
- Kaลกika soli
- 3 kaลกike ลกeฤera
- 1-2 kaลกike masti
- ล oljica ulja
Zagrej mleko, pa nadrobi kvasac i pospi kaลกikom ลกeฤera da poฤne โda radiโ. U vanglu sipaj braลกno, so, ลกeฤer pa umeลกaj nadoลกao kvasac. Dodaj malo po malo od ลกoljice ulja – kaลพu mamike da je u tome tajna.
Kad umesiลก fino testo, prekrij ga pamuฤnom krpom, pa ostavi jedno sat vremena da naraste. Onda dodaj 2 kaลกike masti, pa joลก jednom blago premesi testo. Pravi jufke, neka malo odmore.
Nakon toga ih razvuci oklagijom, iseci na osmine i onda motaj kiflice.
Kad ih poreฤaลก na pleh, premaลพi ih umuฤenim ลพumancem, pospi so, susam, kim – po ลพelji. Moลพeลก na svaku staviti maaalu kocku putera, ili margarina. Obavezno ih ostavi da odmore jedno 20 minuta, pa peci u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, isto 20ak minuta.
Valjuลกci nasuvo
Nema โsremaฤkijegโ jela od ovoga. Ovo jelo se kod nas spremalo makar jednom nedeljno. Majka je sve spremala โodokaโ, ali evo nekih mera koje mogu posluลพiti.
Testo je jako jednostavno – pola kile braลกna i 3 deci mlake vode. Umesi se meko testo – a ako je lepljivo, moลพe se dodati joลก malo braลกna. U kljuฤalu vodu cepkaj valjuลกke i ostavi da se kuvaju. Kad isplivaju, kuvaj ih joลก nekoliko minuta.
A joลก nam treba:
- Kaลกika masti
- Veฤa glavica luka
- 6-7 krompira
- 3 kaลกiฤice crvene paprike
- Kaลกiฤica soli
Seckani luk prลพiti na masti, pa dodati prethodno kuvan i izgnjeฤen krompir, papriku i so.
Kad su valjuลกci kuvani, procediti ih i pomeลกati sa krompirom. E to je nasuvo.
Volemo tradicionalna jela…
Ne bi Sremci i Sremice bili tako punaฤki da se u Sremu ne jede dobro. Volemo tradicionalna jela sa mnogo testa, ali i โna kaลกikuโ. I uvek na kraju, neลกto slatko. Ako vam treba joลก ideja za ruฤak ili kolaฤe, potraลพite ih na naลกem sajtu. I naravno, dajte nam sugestije u komentarima ลกta biste joลก voleli proฤitati.