festivali u Sremu
izvor: SremOnline

Najpoznatiji festivali u Sremu: 11 dogaฤ‘aja koje ne smete propustiti

Srem nije poznat samo po lepoti prirode i blagoj klimi pogodnoj za poljoprivredu, nego i po brojim festivalima koji se ovde odrลพavaju. Najpoznatiji festivali su svakako vinski i pozoriลกni – svaki privlaฤi svoju publiku iz cele Srbije, ali i inostranstva.

1. ล ekspir fest u ฤŒortanovcima

ล ekspir festival
Izvor: sekspirfestival.org

Moลพda najznaฤajniji pozoriลกni festival u Sremu je upravo ล ekspir Fest.

Osnovan je 2014. godine na inicijativu reditelja Nikite Milivojeviฤ‡a, a nakon njegove premijere delaย  โ€œHenri IVโ€ u londonskom Globe teatru.

Festival se odrลพava u magiฤnom ambijentu vile Stankoviฤ‡ u ฤŒortanovcima, gde gledaociย  od 4. do 7. jula 2024. godine pod vedrim nebom mogu pogledati moderne adaptacije ล ekspirovih komada, a izvode ih pozoriลกta iz raznih delova sveta.

2. Groลพฤ‘ebal u Sremskim Karlovcima

Groลพฤ‘ebal, Sremski Karlovci
izvor: vojvodinauzivo.rs

Srem je pod Fuลกkom gorom, pa ne ฤudi ลกto su najpoznatiji festivali upravo vinski. Ljubitelji dobrog vina sigurno znaju za karlovaฤki Groลพฤ‘ebal, festival vina koji se svakog septembra odrลพava u srcu Sremskih Karlovaca i traje ceo vikend. Festival okuplja proizvoฤ‘aฤe vina na brojim izloลพbenim ลกtandovima, gde moลพete degustirati vina raznih sorti groลพฤ‘a, ali i probati domaฤ‡e proizvode poput kolaฤa, rakije i meda.

Preko dana vas oฤekuju brojne radionice za decu gde se moลพete zabaviti sa svojim najmlaฤ‘ima. Uveฤe moลพete uลพivati u bogatom kulturnom programu, uz brojne poznate izvoฤ‘aฤe.

3. Gastro Srem Stara Pazova

Gastro Srem
izvor: gastrosrem.rs

Kada su najpoznatiji festivali oย  hrani u pitanju, Gastro Srem se ne sme izostaviti. Ovaj festival spaja tradicionalnu kuhinju, kulturu i edukaciju – sve u nekoliko dana. Izlagaฤi su domaฤ‡i proizvoฤ‘aฤi mesnih preraฤ‘evina, kolaฤa, vina, rakije, meda, mleฤnih proizvoda, bombona, dลพemova, ali ne smeju se zaboraviti ni Udruลพenja ลพena iz Srema, kao ni inostrani gosti.

Gastro Srem donosi niz dogaฤ‘aja u koje spadaju gastronomske radionice, poetske veฤeri, takmiฤenja u spremanju jela, kulturno – umetniฤki program, ali i edukativne radionice u svrhu podizanja kvaliteta domaฤ‡ih sremskih proizvoda.

Ove godine odrลพaฤ‡e se 6.-8. Septembra, od 17-24h, u TC BIG u Novoj Pazovi.

4. Fruลกka Gora „Wine Show“ u ฤŒortanovcima

Fruลกka Gora Wine Show u ฤŒortanovcima
izvor: euronews.rs

 

U ฤŒortanovcima se svake godine, na poฤetku berbe groลพฤ‘a, organizuje festival Fruลกka Gora Wine show – a sve u cilju da se ljubiteljima vina predstave proizvodnja groลพฤ‘a i vina u Sremu.

Najveฤ‡e vinogorje u Vojvodini nalazi se upravo na Fruลกkoj gori, ลกto predstavlja ogroman potencijal za vinski turizam. Zbog pogodnog terena i klime, ovde se uzgajaju kvalitetne sorte groลพฤ‘a od kojih se kasnije prave i kvalitetna vina.

Da bi se ovi proizvodi ลกto bolje predstavili, organizatori ovog festivala se trude da privuku ลกto viลกe posetilaca, a pozvani su i novinari uticajnih blogova i ฤasopisa o vinu. Izloลพeno ฤ‡e biti blizu 200 vina, koje ฤ‡e ocenjivati inostrane sudije, na degustacija koja prethodi Salonu vina, a to je TOP 50 FRUล KA GORA.

Najboljih 50 vina ฤ‡e se predstaviti na otvaranju manifestacije Fruลกka Gora Wine Show, a u samom dogaฤ‘aju uฤestvovaฤ‡e 40 fruลกkogorskih vinarija.

Sve se ovo deลกava 31. Avgusta 2024. Godine u ambijentu Vile Stankoviฤ‡ u ฤŒortanovcima.

5. Rumsko kulturno leto

Rumsko kulturno leto
izvor: vojvodina.travel

Kao i svake godine, Ruma ima svoj tradicionalni festival – Rumsko kulturno leto. Mansfestacije traju od kraja juna, do kraja avgusta, a posetioci mogu da biraju izmeฤ‘u pozoriลกnih predstava, koncerata, knjiลพevnih veฤeri i likovnih izloลพbi. Sve to se dogaฤ‘a na raznim lokacijama tokom celog leta, pa moลพete izabrati sadrลพaj koji vas zanima.

Pokrovitelj je Opลกtina Ruma, u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnฤeviฤ‡โ€œ, TO Opลกtine Ruma, Gradskom bibliotekm „Atanasije Stojkoviฤ‡“ i Zaviฤajnim muzejem Ruma.

Rumsko kulturno leto poฤinje 28. juna 2024. godine i trajaฤ‡e do 30. avgusta.

6. Srem Folk Fest

Srem Folk Fest
Izvor: sirmiuminfo.rs

Srem Folk Fest se odrลพava svakog avgusta u Sremskoj Mitrovici, pod pokroviteljstvom grada, odrลพava kao meฤ‘unarodni revijalni festival foklora. Organizuje ga Centar za kulturu โ€œSirmiumArtโ€ i obavezno se spominje kad se spominju najpoznatiji festivali foklora u Srbiji.

Festival ima za cilj da se neguje kultura i tradicija kroz narodne pesme i igre, ali i upoznaju razliฤite kulture, zahvaljujuฤ‡i gostima iz raznih drลพava. 2019. godine ovaj festival je postao ambasador oฤuvanja nematerijalne baลกtine celog sveta, pod pokroviteljstvom nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m.

7. Festival tamburaลกkih orkestara u Rumi

Tamburaลกi na Festival tamburaลกkih orkestara u Rumi
Izvor: rtvcentarsrem.rs

Krajem oktobra, ili poฤetkom novembra svake godine, ljubitelji tamburice mogu da se zapute u Rumu na Festival tamburaลกkih orkestara Srbije. Ova manifestacija okuplja najbolje orkestre iz naลกe, ali i okolnih zemalja.

Ono ลกto ovaj festival ฤini posebnim je da je svake godine drugaฤiji – smenjuju se revijalni i takmiฤarski.

Odลพava se u kulturnoj dvorani, u organizaciji Kulturnog centra Ruma. Ovaj naziv nosi od 1989. Godine.

8. Maฤkare u Golubincima

Festival Maฤkare u Golubincima
izvor: vojvodinauzivo.rs

Svake godine u februaru, celo selo Golubinci postane Rio u malom, kada se odrลพava karneval Maฤkare, ili drugaฤije – premundureni dani. Ovaj stari obiฤaj se odrลพava kao priprema za Uskrลกnji post, i predstavlja magijsko-religijske radnje koje oznaฤavaju pripremu za novi vegetacijski period, kad se fokus stavlja na stimulaciju plodnosti.

Kroz 2 festivalska dana moลพete videti defile uฤesnika kroz glavne ulice sela, a kasnije i proglaลกenje pobedniฤkih maski. Ovo su dani, kako kaลพu, โ€œkad celo selo poludiโ€. A ako ลพelite da uฤestvujete, obratite se HKPD โ€œTomislavโ€ iz Golubinaca.

9. Scena fest u Inฤ‘iji

Scena Fest u Inฤ‘iji
izvor: vojvodinauzivo.rs

Scena fest u Inฤ‘iji se nekad odrลพavao kao festival alternativne muzike, a danas je prilagoฤ‘en svaฤijem ukusu. Odrลพava se na otvorenom, a ฤine ga razne prestave, promocije, filmske projekcije i koncerti, pa je tako proลกle godine najveฤ‡a zvezda bio niko drugi do Zdravka ฤŒoliฤ‡a, na ฤemu bi pozavideli i ostali najpoznatiji festivali.

Ove godine publika moลพe da bira repertoar, a prvi dan je 3. jul, gde ฤ‡e nas zabavljati Hor Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, i Ruski Pravoslavni Muลกki Hor Australije.

4. jula moลพete uลพivati u ljupkom glasu Danice Krstiฤ‡ i tradicionalnim pesmama, kome prethodi koncert KUD-ova sa teritorije opลกtine Inฤ‘ija.

5. jul je rezevisan za nastup Jelene Karleuลกe, a veฤ‡ sledeฤ‡e veฤeri, 6. Jula, nastupa Dragana Mirkoviฤ‡.

U nedelju, 7. jula, za sve ljubitelje rokenrola nastupiฤ‡e legendarna YU Grupa, dok ฤ‡e festival naredne veฤeri, 8. Jula zatvoriti Umetniฤki ansambl โ€œStanislav Biniฤki.โ€

10. Vojaฤki pudarski dani u ฤŒoranovcima

Vojaฤki pudarski dani u ฤŒoranovcima
izvor: rtvstarapazova.rs

I opet, kad se pominju najpoznatiji festivali u Sremu, vino je tu. Zna se da Vojฤani vole ฤŒortanovce i dobro vino, ฤemu u prilog govori ฤinjnica da baลก oni imaju najviลกe zasada vinove loze u ovom selu. Zbog toga se organizuju Vojaฤki pudarski dani – da se tradicija vinogradarstva prenese na mlade.

Tako ฤ‡e i ove godine u avgustu, u Borovom gaju biti poglaลกeni najlepลกe vino, voฤ‡na rakija, vikendica, ali i najlepลกi mali pudar i pudarka. Izabran ฤ‡e biti i najlepลกi plesni par.

Moลพete uลพivati u kulturno umetniฤkom programu i izloลพbi radova dece iz Oล  โ€œMilan Hadลพiฤ‡โ€ iz Vojke, a usput probati i jupku – tradicionalno jelo od krompira, slanine, dunsta i testa. Koje je, uzgred jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela Srema.

11. Mini Tini Fest Stara Pazova

Mini Tini festival u Staroj Pazovi
izvor: Youtube/screenshot

Poznati voditelj deฤijih emisija, Minja Subota i Jovan Adamov, organizuju Mini Tini fest od 2001. godine, kao takmiฤenje vokalnih solista osnovnih ลกkola. Iako je prvi put odrลพan u Subotici, veฤ‡ sledeฤ‡e godine prelazi u Pozoriลกnu salu u Staroj Pazovi, uz pomoฤ‡ Centra za kulturu Stara Pazova.

MIni Tini fest je specifiฤan po tome ลกto je takmiฤenje vokalnih solista samo za osnovce, a akcenat je na pevanju i izvoฤ‘aฤkim veลกtinama.

Odrลพava se u oktobru –ย  taฤan datum joลก nije poznat.

Naravno da ovo nisu svi sremski najpoznatiji festivali – ima ih koliko voleลก. Ako smo neki bitan propustili, ostavi nam komentar, ispratiฤ‡emo.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

  +  12  =  13