Zemun fest 2024
Izvor: instagram printscreen/zemunfest

Zemun Fest 2024 Program na tri lokacije 21-25. avgusta

Zemun Fest 2024 program ฤ‡e se odrลพati od 21. do 25. avgusta. Festival ฤ‡e se po 11. put odrลพati na tri lokacije, kao i prethodnih godina, a u pitanju su:

  • Veliki trg (Velika scena/Magistarski trg)
  • Zemunski kej (plato kod Venecije) i
  • Mala scena (kod Skupลกtine Zemun).

Ova manifestacija, koja se svakog leta organizuje u Zemunu, ne bi bila moguฤ‡a bez podrลกke Opลกtine Zemun, Kancelarije za mlade grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu, Ministarstva turizma i omladine, Ministarstva kulture i Ministarstva prosvete.

21. avgust – veฤe sa pesnikom Markom Miloลกeviฤ‡em

Zemun fest 2024 Marko Miloลกeviฤ‡
Izvor: instagram printscreen/zemunfest

Prvog dana, 21. avgusta od 20.00h na Velikom Trgu je otvaranje i nastupiฤ‡e Marko Miloลกeviฤ‡. Marko je jedan od najcenjenijih savremenih pesnika i autor 4 zbirke pesama.

Roฤ‘en 1981. u Jagodini, kao mladi deฤak, sa svega 19 godina dolazi u Beograd, gde ostaje do danaลกnjih dana, stvarajuฤ‡i poeziju o kojoj ฤ‡e se, ฤini se, tek priฤati.

Iza sebe broji viลกe od 200 veฤeri poezije. Njegovi stihovi su recitovani od strane brojnih poznatih glumaca iz zemlje i regiona. Teลกko bi bilo izdvojiti bilo koga od njih, kada ih je preko 140, imena poput Danice Maksimoviฤ‡, Gordana Kiฤiฤ‡a, Slaviลกe ฤŒuroviฤ‡a, Vjere Mujoviฤ‡, Tihomira Staniฤ‡a, Nataลกe Ninkoviฤ‡ i joลก mnogo drugih umetnika i javnih liฤnosti.

Veliki je poลกtovalac dela umetnika kojih viลกe nema, Vladislava Petkoviฤ‡a Disa, Mike Antiฤ‡a i Balaลกeviฤ‡a.

Marko je prilikom gostovanja u nekoj od televizijskih emisija istakao da je najveฤ‡i ambasador njegovog dela, poznati glumac Miodrag, Miki Damjanoviฤ‡, zahvaljujuฤ‡i kome je pesma „ฤŒega li se noฤ‡as plaลกiลก“ stigla do viลกemilionskih sluลกalaca.

@_samo.hustle_ #mikidamjanovic #poezija #markomilosevic #poezijazivota #zivot #citati #balkan #explorepage โ™ฌ original sound – โšกSamo Hustleโšก

Poznato je da je Marko veliki humanitarac. Nebrojeno puta je prodajuฤ‡i svoje knjige, dobijeni novac uplaฤ‡ivao u humanitarne svrhe.

Slobodno moลพemo reฤ‡i da Marko danas poeziju vraฤ‡a u modu, naroฤito je pribliลพavajuฤ‡i mladima. Moลพda bi u ovom momentu pretenciozno zvuฤalo, ali svakako vredi razmotriti ideju o uvoฤ‘enju poezije Marka Miloลกeviฤ‡a u ลกkolske programe.

Kao gost iznenaฤ‘enja na otvaranje Zemun Festa 2024, iz Bosne i Hercegovine, dolazi nam srpski kantautor Boris Reลพak, da zajedno sa Markom zvaniฤno otvori ovaj petodnevni kulturni spektakl.

Kada vam na kraju veฤeri bude spontano izmamljen aplauz, jasno ฤ‡e vam biti zaลกto vas ovim putem pozivamo da doฤ‘ete i budete deo ove posebne veฤeri ispunjene umetnoลกฤ‡u i emocijama.

Bioskop zona na Zemun Festu 21. avgusta

Za ljubitelje filmova, na otvaranju festivala biฤ‡e prikazan srpski film „Za danas toliko„, reditelja Marka ฤorฤ‘eviฤ‡a. Film poฤinje u 21.00h na Velikom trgu. U pitanju je drama, dobitnik za najbolju ลพensku ulogu na 52. FEST-u i dobitnik Politikinog priznanja za najbolji srpski film.

Reฤenica kojom bi ฤorฤ‘eviฤ‡ zasigurno pokupio aplauze svih Zemunaca, jeste ona, izgovorena jedom prilikom:

Nekako mi svi dolazimo u Beograd da bismo imali kulturne sadrลพaje ลกto je malo tuลพno, jer i ostali gradovi zasluลพuju svoj kulturni ลพivot.

Ulaz u bioskop „Central“ย je besplatan, pa je to razlog viลกe da u 21.00h budete na Velikom trgu.

Dobra vest za sve mlade srednjoลกkolce i studente najavljena je za 24. i 25. avgust. U periodu od 12h do 16h biฤ‡e odrลพana Filmska radionica za sve koji ลพele da zapoฤnu svoje prve kinematografske korake. Prijave se ลกalju na e-mail: [[email protected]]. Za viลกe informacija moลพete pozvati na broj telefona 064/202-06-26.

22. avgust – nastup grupe S.A.R.S.

Koncert grupe S.A.R.S.
Izvor: sarsbend.com

Sveลพe amputirana ruka Satrianija, popularno nazvana S.A.R.S. grupa, nastupiฤ‡e u ฤetvrtak 22. avgusta u 21.00 ฤas, na Jack Danielโ€™s stage-u, na Zemunskom keju.

Grupa S.A.R.S. je osnovana 2006. godine u Beogradu, od ฤlanova koji su u to vreme pripadali razliฤitim muziฤkim miljeima. Bez obzira na te razlike, fuzija talenata je dovela do toga da ovaj bend danas biva rado doฤekan, gde god da se upute.

Po prvi put dolaze u ลพiลพu interesovanja kada se na YouTube-u pojavljuje pesma pod nazivom „Buฤ‘av lebac“, nastala 2006. godine, po realnoj ลพivotnoj situaciji, kako to navodi jedan od tadaลกnjih frontmena grupe, Dragan Kovaฤeviฤ‡ ลฝabac.

Uz pomoฤ‡ producenta ฤorฤ‘a Miljenoviฤ‡a (poznatijeg kao Skaj Vikler), 2009. godine izdaju svoj prvi album za PGP RTS. „Buฤ‘av lebac“ je kasnije otvorio put mnogim hitovima poput pesme „Lutka“, „Perspektiva“, „Praktiฤna ลพena“, „Za njom“, „Ratujemo ti i ja“ i mnoge druge, sa viลกemilionskim pregledima na YouTube-u.

Ulaz na koncert benda S.A.R.S. je besplatan.

Prethodno ฤ‡e se na Maloj sceni na Magistarskom trgu, sa poฤetkom u 20.30 ฤasova, odrลพati takmiฤarski program u konkurenciji studentskih filmova:

  1. „Quo Vadis“, u reลพiji Veljka Teลกiฤ‡a
  2. „Ispit“, u reลพiji Ljudmile Korobove
  3. „U sobi kralja“, u reลพiji Luke Beatoviฤ‡a
  4. „Yellow Pages“, u reลพiji Anje Keฤaloviฤ‡
  5. „5/3/0“, u reลพiji Danila Stanimiroviฤ‡a

Ulaz na Malu scenu je besplatan.

23. avgust – koncert grupe Nervozni poลกtar

Koncert grupe Nervozni poลกtar
Izvor: bosnainfo.ba

23. avgusta, na Jack Danielโ€™s stage, u 21.00 ฤas, dolazi nam i dalje ultra popularna sarajevska grupa Nervozni poลกtar. Nesumnjivo, svoju popularnost ova grupa odrลพava, evo veฤ‡ skoro punih 40 godina, uz povremene promene u svom sastavu.

Hitovi poput โ€žCirkus Koloradoโ€œ, โ€žNova godina kuca na vratimaโ€œ, โ€žJa ลพivim samโ€œ, โ€žJugo, Jugo, rodna grudo, kuฤ‡o moja jedinaโ€œ, โ€žลฝenim seโ€œ, โ€žMoj ford stariโ€œ,ย  โ€žVoz za sreฤ‡uโ€œ i ostali, odjekivaฤ‡e Zemunskim kejom, mnoge od nas podseฤ‡ajuฤ‡i na detinjstvo.

Imena poput Fadila ล abiฤ‡a, Rustema Neziroviฤ‡a Ruleta, Nikole Mitroviฤ‡a Nidลพe i Nusreta Nuki Doliฤanina, ostaฤ‡e upamฤ‡ena kao svedoฤanstvo moguฤ‡nosti spoja narodne folk muzike, heavy metala i rok muzike.

Spremite se na nezaboravno veฤe uz koncert grupe Nervozni poลกtar. Ulaz na Jack Danielโ€™s stage je besplatan.

Prethodno ฤ‡e se sa poฤetkom u 20.30 ฤasova, na Maloj sceni na Magistarskom trgu, odrลพati takmiฤarski program studentskih filmova:

  1. „Porodica i domovina“, u reลพiji Ivane Petroviฤ‡
  2. „Od avlije do sokaka“, u reลพiji Marka Petroviฤ‡a
  3. „4 granice u 27 minuta i 27 sekundi“, u reลพiji Duลกana Smole
  4. „Seฤ‡am se“, u reลพiji Ljudmile Korobove
  5. „DeApotheosis“, u reลพiji Nevene Jankoviฤ‡

Kao i veฤe pre, ulaz je slobodan na Malu scenu.

24. avgust – nastupa bend Niฤim izazvan

Koncert grupe Niฤim izazvan
Izvor: nicimizazvan.com

U subotu, 24. avgusta, sa poฤetkom u 21.00 ฤas, Jack Danielโ€™s stage-om ฤ‡e odjekivati zvuci popularne pop-rok grupe Niฤim izazvan. Bend je svoju popularnost postepeno sticao i ลกirom regiona.

Niฤim izazvan je devetoฤlani vrbaลกko-beogradski pop-rok bend, osnovan 2011. godine, na ฤelu sa Bojanom Gluvajiฤ‡em i Borisom Bakalovim. Joลก uvek sportisti, ali na zalasku karijere, spontano ulaze u muziฤke vode, u tom momentu, nesvesni popularnosti koja ฤ‡e uslediti ubrzo po osnivanju.

„Neลกto ลกto je u tebi duboko i ลกto te muฤi izaลกlo je kroz tonove i reฤi i pukom sreฤ‡om smo imali joลก ljudi koji su nas podrลพali.“

Tim reฤima je Boris Bakalov opisao trenutak nastajanja grupe.

Singl „O tebi“, koji bend izdaje 2012. godine, biva proglaลกen za singl godine na radio stanici B92 i osvaja vodeฤ‡a mesta na mnogim top listama u Srbiji. 15. aprila 2014. bend objavljuje svoj prvi studijski album, pod nazivom Niฤim izazvan.ย Nakon objavljivanja albuma, slede brojni nastupi na festivalima poput Beogradski festival piva, Niลกvil, Arsenal Fest, Exit, OK Fest, Lovefest u Vrnjaฤkoj banji i drugi.

Znaฤajnije zapaลพenu popularnost, bend stiฤe nominovajem, a kasnije i osvajanjem nagrade „MTV Best Adria Act“, koja se dodeljuje najboljim izvoฤ‘aฤima u regionu, u okviru MTV EMA nagrada.

I za ovaj nastup, organizatori Zemun Festa 2024 i Opลกtina Zemun, postarali su se da ulaz na koncert grupe Niฤim izazvan bude slobodan. Iskoristite to i doฤ‘ite da uลพivamo zajedno u hitovima i dobroj muzici.

25. avgust – koncert Nevernih beba za kraj Zemun Festa 2024

Koncert grupe Neverne bebe 2024
Izvor: facebook.com

U Srbiji je dovoljno izgovoriti ime Milan ฤurฤ‘eviฤ‡ i znamo odmah svi o kome govorimo. ฤŒovek koji je svojom biografijom, ljudskim kvalitetima i talentom za muziku, srpskoj rok muziฤkoj sceni podario pregrลกt reฤi i nota koje diraju ljudsku duลกu.

Bend Neverne bebe, sa svojim bratom, stvarao je u vreme kada se u zemlji sve raspadalo. Jednom prilikom je Milan u samo jednoj reฤenici opisao suลกtinu koja leลพi u osnovi priฤe o nastanku benda.

„Neverne bebe je neprolazni simbol bunta prema vremenu ฤiji smo hroniฤari.“

Iako je neretko osporavan zbog svoje tvrdoglavosti, Milan je sa svojim bendom, koji se tokom godina svog postojanja menjao, ostao dosledan i veran sebi i svojim idealima u pogledu umetnosti u muzici.

25. avgusta, Neverne bebe ฤ‡e odrลพati joลก jedan koncert u 2024. godini, ovaj put u okviru manifestacije Zemun Fest 2024. Poฤetak koncerta je najavljen za 21.00 ฤas, na Zemunskom keju. Ovo ฤ‡e ujedno biti i poslednji nastup za ovu godinu, koju su organizatori festivala, zajedno sa opลกtinom Zemun pripremili.

Jack Daniel’s stage ฤ‡e biti otvoren besplatno za sve posetioce koji ลพele da uลพivaju u veฤeri, ispunjenoj kvalitetnom muzikom, uz koju su mnogi od nas odrastali.

Program za najmlaฤ‘e u DEฤŒIJOJ ZONI za dane festivala

Program za najmlaฤ‘e na Deฤijoj zoni Zemun Festa 2024
Izvor: hypetv.rs

24. i 25. avgusta na Velikom trgu, za maliลกane biฤ‡e otvorena Deฤija zona. Program obuhvata:

24. avgust

  • 24. avgusta sa poฤetkom u 15.00h biฤ‡e odrลพana slikarska radionica za sve male kreativce.
  • 24. avgusta sa poฤetkom u 18.30h za najmlaฤ‘e je pripremljena pozirลกna avantura „Meda Pedington“.

25. avgust

  • 25. avgusta sa poฤetkom u 18.00h nastupa baletska grupa „Grazia“.
  • 25. avgusta sa poฤetkom u 18.30h sa vaลกim najmlaฤ‘ima moลพete pogledati predstavu „Lepotica i zver“.

Kreativa i autorstvo ne smeju nestati

Festival je nastao kao odgovor na nedostatak sadrลพaja u oblasti kulture i umetnosti, pre svega, filmske, koja je nestala zajedno sa privatizacijom i zatvaranjem bioskopa.

Danas je Zemun Fest postao vid medijuma koji pruลพa pomoฤ‡ kreativnim ljudima koji su na poฤetku svog umetniฤkog izraลพavanja, a kojima najveฤ‡i izazov predstavlja ฤinjenica kako ฤ‡e ta autorska dela biti predstavljena ลกirem auditorijumu. Zemun Fest, zahvaljujuฤ‡i organizatorima, svakako prepoznaje znaฤaj toga i pruลพa ลกansu mladim autorima.

Da je Zemun i inaฤe centar kulture i umetnosti tokom svakog leta, dokazuju i drugi brojni dogaฤ‘aji, poput Munzik festivala na Gardoลกu, kao i manifestacije Leto na Gardoลกu, koja traje do 31. avgusta.

Kulinarski raj u Zemun Fest Marketu

Zemun Fest Street Food Market Makedonac Burger
Izvor: instagram printscreen/zemunfest

Od 22. do 25. avgusta uลพivajte u Zemun Fest MARKETU, dok istraลพujete svet ruฤno pravljenih dragocenosti i inovativnih poslovnih ideja. Ne propustite priliku da budete deo ovog jedinstvenog dogaฤ‘aja pored Dunava.

Oฤekujte kulinarski raj u FOOD ZONI. Moลพete uลพivati u neodoljivim “Makedonac burgerima“, a ลพeฤ‘ ugasiti uz Coca Cola Truck. Doฤ‘ite da uลพivate u kreativnim slikarskim radionicama, ลพivahnim predstavama i ฤarobnim maฤ‘ioniฤarima. Vaลกi maliลกani ฤ‡e provesti nezaboravne trenutke.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

  +  75  =  84