posne slane kiflice
Izvor: SremOnline

Posne kiflice – recept za HIT testo 2 u 1

Posne kiflice, miriลกljave i mekane kao duลกa. Bez obzira da li postite ili ne, preporuฤujem da ih napravite i uลพivate.

Jeste da je post, i da trebamo damo sve od sebe, da ga ispostimo telom i duลกom, ali i tu „duลกu“ treba ohrabriti i poฤastiti, sa vremena na vreme. ฤŒovek se isposti i uลพeli hrane bez obzira kolikim sebe podviลพnikom smatrao.

Nije to strano ni nepoznato ljudima koji poste. Bitno je da prednjaฤe dobra dela i plemenite misli ispred onoga ลกto je ฤovek u toku dana odluฤio da pojede.

Ukoliko ste se u postu osetili da teba da pojedete „neลกto“, a vodi vas oseฤ‡aj da ne znate ลกta je to „neลกto“, moj savet vam je da umesite posne kiflice. Na vama je samo da prepoznete da li vas vodi ลพelja za slatkim ili slanim.

Ja liฤno volim posne slane kiflice, i volim da ih jedem prazne, samo posute sa susamom, i naravno jedem ih dok su vruฤ‡e :).

Posne kiflice sa majonezom

posne kiflice sa majonezom

Kiflice sa majonezom su ekstra mekane. Ja sam se oduลกevila koliko su ukusne i lake za spremiti. Tako da ih svakome preporuฤujem. Nije bitno da li postite ili ne.

Probala sam sa posnim i sa mrsnim majonezom, i bolje su sa posnim. Ne znam koji je razlog, da li u sastavu majoneza, ali bolje ispadnu i mekลกe.

posne kiflice slane

Posne kiflice i kroasani

Kiflice za mrsne i posne dane
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Doruฤak, Veฤera
Kuhinja Francuska, Srpska
Porcije 50 manjih kiflica
Kalorije 110 kcal

Oprema

  • Vangla za meลกanje testa
  • Oklagija
  • Tepsija
  • Kuhinjska krpa
  • ฤŒetkica za premazivanje

Sastojci
  

Sastojci za testo:

  • 1 kg mekog braลกna (tip 400)
  • 500 ml mlake vode
  • 1 sveลพi kvasac (kocka od 50 g)
  • 1 kaลกika soli
  • 3 kaลกike ลกeฤ‡era
  • 1 dl ulja

Sastojci za premaz i posipanje:

  • Posni majonez (za premazivanje pre peฤenja)
  • Susam, kim ili ฤija semenke (za posipanje)

Sastojci za preliv:

  • 250 gr margarina

Instrukcije
 

Uputstvo za pripremu:

  • Kvasac (kocku) rastvoriti u 500 ml mlake vode sa dodatom kaลกikom ลกeฤ‡era. Zaลกto sveลพi kvasac je u mom izboru, opisala sam u ฤlanku - Slavski kolaฤ.
  • Prosejati braลกno u vanglu (jer je tako izdaลกnije i rastresitije), dodati 2 kaลกike ลกeฤ‡era, kaลกiku soli, decilitar ulja i vodu sa kvascem. Kada je kvasac narastao, dodati ga i dodati ostatak mlake vode.
  • Sve umesiti uz dodavanje jos braลกna ili vode, sve u zavisnosti koje braลกno, kojeg proizvoฤ‘aฤa koristite.
    Testo mora da bude mekano i glatko, i nikako ne sme da se lepi.
    Prednost ovih kiflica je u tome ลกto se sve radi odmah i niลกta se ne ฤeka. Ne ฤekate naraste ni kvasac, ni testo.
  • Podela testa zavisi od veliฤine u kojoj ลพelite da kiflice budu. Ja liฤno pravim manje i podelim testo na 5 delova. Tih 5 delova razvaljam u obliku valjka i svaki iseฤem na 10 komadiฤ‡a. Od svakog komadiฤ‡a testa napravim lopticu.
    Svaku lopticu razvaljam elipsasto, oklagijom, i urolam u kiflicu. Prikaz kako sam radila je u slici gore.
  • Tepsiju premaลพeteย margarinom ili puterom, ko ne posti, i poredate posne kiflice tako ลกto ฤ‡ete da ostavite razmak, da se ne spoje kad narastu dok se peku. Tako sloลพene ostavite da se udvostruฤe, najmanje sat i po. Pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ne isuลกe.
Kljuฤne reฤi kiflice, kroasani, posne kiflice

Kako nabolje ispeฤ‡i kiflice:

Rernu zagrejte na 220 C.

Kad su po vaลกoj proceni dovoljno narastle, premaลพite ih sa majonezom i pospite susamom ili semenkama po ลพelji.

Posne kiflice stavite da se peku. Smanjite rernu na 200 C i pecite dok ne dobiju lepu zlatnu boju.

Pred kraj peฤenja, zagreje 250 gr margarina, ali tako da krene da vri, u tome je trik. Pazite samo da vas ne poprska. Poklopite neฤim.

Posne kifle izvadite iz rerne i kaลกikom prelijte sa vrelim margarinom. Od prilike ide jedna kaลกika po kiflici.

Kada se proฤita delovaฤ‡e vam komplikovano, ali istinski nije i jako brzo se prave. Viลกe ih volim praviti i jesti nego posne kiflice sa pivom.

Ove posne kiflice za slavu su idealno reลกenje, i koliko god ih napravite uvek ฤ‡e biti malo.

Lisnate posne kiflice – kroasani

posne lisnate kiflice-posni kroasani

Jedva sam ฤekala da dodjem do ovoga dela, da mogu da napiลกem da potpuno isto testo moลพete da iskoristite za sasvim drugu „dimenziju“ posnih kiflica. U ovom sluฤaju lisnatih, taฤnije mogu reฤ‡i da su posni kroasani.

Igrajuฤ‡i se sa testom, sluฤajno sam doลกla do ovih kroasana.

posne kiflice za slavu

Priprema je testa je ista. Podelite ga isto u 5 delova, ili viลกe ako ลพelite lisnatije posne kiflice. Samo ลกto te delove razvaljate oklagijom u krug, kao za manju picu. Na svaki deo narendate hladan margarin i stavljate jedan na drugi. Prikaz je u slikama.

Razvaljate oklagijom u oblik pravougaonika da bi vam bilo lakลกe seฤ‡i trougliฤ‡e. Filujete ih. Urolate u oblik kiflice ili kroasana. Sloลพite uย  tepsiju, isto sa razmacima. Ostavite da narastu dok ne udvostruฤe veliฤinu. Moลพete premazati majonezom i peฤ‡i potpuno isto kao i posne kiflice sa majonezom.

Ja ne posipam preko njih niลกta od semenki. Ko voli, moลพe.

Preporuฤujem sa zadovoljstvom

Ja sam jako zadovoljna kako su se ove kiflice „pokazale“. Mi u kuฤ‡i ih jako volimo jesti i ne znamo kada nam je dosta, i zbog toga ih ฤesto pravim. I uvek su mi prvi izbor kad trebam da doฤekam goste sa neฤim ukusnim, u postu i van njega. Da li ih sluลพila kao posne slane kiflice-prazne, ili sa punjenjem od pekmeza, ili sira i ลกunke, van posta, potpuno je svejedno. Divne su.

Posne kiflice ako pravite po ovom receptu, prateฤ‡i ga, zasigurno ฤ‡e vam uspeti.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




63  −  54  =  

Oznake:ย