Posne kiflice, miriลกljave i mekane kao duลกa. Bez obzira da li postite ili ne, preporuฤujem da ih napravite i uลพivate.
Jeste da je post, i da trebamo damo sve od sebe, da ga ispostimo telom i duลกom, ali i tu „duลกu“ treba ohrabriti i poฤastiti, sa vremena na vreme. ฤovek se isposti i uลพeli hrane bez obzira kolikim sebe podviลพnikom smatrao.
Nije to strano ni nepoznato ljudima koji poste. Bitno je da prednjaฤe dobra dela i plemenite misli ispred onoga ลกto je ฤovek u toku dana odluฤio da pojede.
Ukoliko ste se u postu osetili da teba da pojedete „neลกto“, a vodi vas oseฤaj da ne znate ลกta je to „neลกto“, moj savet vam je da umesite posne kiflice. Na vama je samo da prepoznete da li vas vodi ลพelja za slatkim ili slanim.
Ja liฤno volim posne slane kiflice, i volim da ih jedem prazne, samo posute sa susamom, i naravno jedem ih dok su vruฤe :).
Sadrลพaj
TogglePosne kiflice sa majonezom
Kiflice sa majonezom su ekstra mekane. Ja sam se oduลกevila koliko su ukusne i lake za spremiti. Tako da ih svakome preporuฤujem. Nije bitno da li postite ili ne.
Probala sam sa posnim i sa mrsnim majonezom, i bolje su sa posnim. Ne znam koji je razlog, da li u sastavu majoneza, ali bolje ispadnu i mekลกe.
Posne kiflice i kroasani
Oprema
- Vangla za meลกanje testa
- Oklagija
- Tepsija
- Kuhinjska krpa
- ฤetkica za premazivanje
Sastojci
Sastojci za testo:
- 1 kg mekog braลกna (tip 400)
- 500 ml mlake vode
- 1 sveลพi kvasac (kocka od 50 g)
- 1 kaลกika soli
- 3 kaลกike ลกeฤera
- 1 dl ulja
Sastojci za premaz i posipanje:
- Posni majonez (za premazivanje pre peฤenja)
- Susam, kim ili ฤija semenke (za posipanje)
Sastojci za preliv:
- 250 gr margarina
Instrukcije
Uputstvo za pripremu:
- Kvasac (kocku) rastvoriti u 500 ml mlake vode sa dodatom kaลกikom ลกeฤera. Zaลกto sveลพi kvasac je u mom izboru, opisala sam u ฤlanku - Slavski kolaฤ.
- Prosejati braลกno u vanglu (jer je tako izdaลกnije i rastresitije), dodati 2 kaลกike ลกeฤera, kaลกiku soli, decilitar ulja i vodu sa kvascem. Kada je kvasac narastao, dodati ga i dodati ostatak mlake vode.
- Sve umesiti uz dodavanje jos braลกna ili vode, sve u zavisnosti koje braลกno, kojeg proizvoฤaฤa koristite.Testo mora da bude mekano i glatko, i nikako ne sme da se lepi.Prednost ovih kiflica je u tome ลกto se sve radi odmah i niลกta se ne ฤeka. Ne ฤekate naraste ni kvasac, ni testo.
- Podela testa zavisi od veliฤine u kojoj ลพelite da kiflice budu. Ja liฤno pravim manje i podelim testo na 5 delova. Tih 5 delova razvaljam u obliku valjka i svaki iseฤem na 10 komadiฤa. Od svakog komadiฤa testa napravim lopticu.Svaku lopticu razvaljam elipsasto, oklagijom, i urolam u kiflicu. Prikaz kako sam radila je u slici gore.
- Tepsiju premaลพeteย margarinom ili puterom, ko ne posti, i poredate posne kiflice tako ลกto ฤete da ostavite razmak, da se ne spoje kad narastu dok se peku. Tako sloลพene ostavite da se udvostruฤe, najmanje sat i po. Pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ne isuลกe.
Kako nabolje ispeฤi kiflice:
Rernu zagrejte na 220 C.
Kad su po vaลกoj proceni dovoljno narastle, premaลพite ih sa majonezom i pospite susamom ili semenkama po ลพelji.
Posne kiflice stavite da se peku. Smanjite rernu na 200 C i pecite dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Pred kraj peฤenja, zagreje 250 gr margarina, ali tako da krene da vri, u tome je trik. Pazite samo da vas ne poprska. Poklopite neฤim.
Posne kifle izvadite iz rerne i kaลกikom prelijte sa vrelim margarinom. Od prilike ide jedna kaลกika po kiflici.
Kada se proฤita delovaฤe vam komplikovano, ali istinski nije i jako brzo se prave. Viลกe ih volim praviti i jesti nego posne kiflice sa pivom.
Ove posne kiflice za slavu su idealno reลกenje, i koliko god ih napravite uvek ฤe biti malo.
Lisnate posne kiflice – kroasani
Jedva sam ฤekala da dodjem do ovoga dela, da mogu da napiลกem da potpuno isto testo moลพete da iskoristite za sasvim drugu „dimenziju“ posnih kiflica. U ovom sluฤaju lisnatih, taฤnije mogu reฤi da su posni kroasani.
Igrajuฤi se sa testom, sluฤajno sam doลกla do ovih kroasana.
Priprema je testa je ista. Podelite ga isto u 5 delova, ili viลกe ako ลพelite lisnatije posne kiflice. Samo ลกto te delove razvaljate oklagijom u krug, kao za manju picu. Na svaki deo narendate hladan margarin i stavljate jedan na drugi. Prikaz je u slikama.
Razvaljate oklagijom u oblik pravougaonika da bi vam bilo lakลกe seฤi trougliฤe. Filujete ih. Urolate u oblik kiflice ili kroasana. Sloลพite uย tepsiju, isto sa razmacima. Ostavite da narastu dok ne udvostruฤe veliฤinu. Moลพete premazati majonezom i peฤi potpuno isto kao i posne kiflice sa majonezom.
Ja ne posipam preko njih niลกta od semenki. Ko voli, moลพe.
Preporuฤujem sa zadovoljstvom
Ja sam jako zadovoljna kako su se ove kiflice „pokazale“. Mi u kuฤi ih jako volimo jesti i ne znamo kada nam je dosta, i zbog toga ih ฤesto pravim. I uvek su mi prvi izbor kad trebam da doฤekam goste sa neฤim ukusnim, u postu i van njega. Da li ih sluลพila kao posne slane kiflice-prazne, ili sa punjenjem od pekmeza, ili sira i ลกunke, van posta, potpuno je svejedno. Divne su.
Posne kiflice ako pravite po ovom receptu, prateฤi ga, zasigurno ฤe vam uspeti.
Jedan odgovor
Vau, ovo moram probati!