Posne kiflice, mirišljave i mekane kao duša. Bez obzira da li postite ili ne, preporučujem da ih napravite i uživate.
Jeste da je post, i da trebamo damo sve od sebe, da ga ispostimo telom i dušom, ali i tu „dušu“ treba ohrabriti i počastiti, sa vremena na vreme. Čovek se isposti i uželi hrane bez obzira kolikim sebe podvižnikom smatrao.
Nije to strano ni nepoznato ljudima koji poste. Bitno je da prednjače dobra dela i plemenite misli ispred onoga što je čovek u toku dana odlučio da pojede.
Ukoliko ste se u postu osetili da teba da pojedete „nešto“, a vodi vas osećaj da ne znate šta je to „nešto“, moj savet vam je da umesite posne kiflice. Na vama je samo da prepoznete da li vas vodi želja za slatkim ili slanim.
Ja lično volim posne slane kiflice, i volim da ih jedem prazne, samo posute sa susamom, i naravno jedem ih dok su vruće :).
Sadržaj
TogglePosne kiflice sa majonezom
Kiflice sa majonezom su ekstra mekane. Ja sam se oduševila koliko su ukusne i lake za spremiti. Tako da ih svakome preporučujem. Nije bitno da li postite ili ne.
Probala sam sa posnim i sa mrsnim majonezom, i bolje su sa posnim. Ne znam koji je razlog, da li u sastavu majoneza, ali bolje ispadnu i mekše.
Posne kiflice i kroasani
Oprema
- Vangla za mešanje testa
- Oklagija
- Tepsija
- Kuhinjska krpa
- Četkica za premazivanje
Sastojci
Sastojci za testo:
- 1 kg mekog brašna (tip 400)
- 500 ml mlake vode
- 1 sveži kvasac (kocka od 50 g)
- 1 kašika soli
- 3 kašike šećera
- 1 dl ulja
Sastojci za premaz i posipanje:
- Posni majonez (za premazivanje pre pečenja)
- Susam, kim ili čija semenke (za posipanje)
Sastojci za preliv:
- 250 gr margarina
Instrukcije
Uputstvo za pripremu:
- Kvasac (kocku) rastvoriti u 500 ml mlake vode sa dodatom kašikom šećera. Zašto sveži kvasac je u mom izboru, opisala sam u članku - Slavski kolač.
- Prosejati brašno u vanglu (jer je tako izdašnije i rastresitije), dodati 2 kašike šećera, kašiku soli, decilitar ulja i vodu sa kvascem. Kada je kvasac narastao, dodati ga i dodati ostatak mlake vode.
- Sve umesiti uz dodavanje jos brašna ili vode, sve u zavisnosti koje brašno, kojeg proizvođača koristite.Testo mora da bude mekano i glatko, i nikako ne sme da se lepi.Prednost ovih kiflica je u tome što se sve radi odmah i ništa se ne čeka. Ne čekate naraste ni kvasac, ni testo.
- Podela testa zavisi od veličine u kojoj želite da kiflice budu. Ja lično pravim manje i podelim testo na 5 delova. Tih 5 delova razvaljam u obliku valjka i svaki isečem na 10 komadića. Od svakog komadića testa napravim lopticu.Svaku lopticu razvaljam elipsasto, oklagijom, i urolam u kiflicu. Prikaz kako sam radila je u slici gore.
- Tepsiju premažete margarinom ili puterom, ko ne posti, i poredate posne kiflice tako što ćete da ostavite razmak, da se ne spoje kad narastu dok se peku. Tako složene ostavite da se udvostruče, najmanje sat i po. Pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ne isuše.
Kako nabolje ispeći kiflice:
Rernu zagrejte na 220 C.
Kad su po vašoj proceni dovoljno narastle, premažite ih sa majonezom i pospite susamom ili semenkama po želji.
Posne kiflice stavite da se peku. Smanjite rernu na 200 C i pecite dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Pred kraj pečenja, zagreje 250 gr margarina, ali tako da krene da vri, u tome je trik. Pazite samo da vas ne poprska. Poklopite nečim.
Posne kifle izvadite iz rerne i kašikom prelijte sa vrelim margarinom. Od prilike ide jedna kašika po kiflici.
Kada se pročita delovaće vam komplikovano, ali istinski nije i jako brzo se prave. Više ih volim praviti i jesti nego posne kiflice sa pivom.
Ove posne kiflice za slavu su idealno rešenje, i koliko god ih napravite uvek će biti malo.
Lisnate posne kiflice – kroasani
Jedva sam čekala da dodjem do ovoga dela, da mogu da napišem da potpuno isto testo možete da iskoristite za sasvim drugu „dimenziju“ posnih kiflica. U ovom slučaju lisnatih, tačnije mogu reći da su posni kroasani.
Igrajući se sa testom, slučajno sam došla do ovih kroasana.
Priprema je testa je ista. Podelite ga isto u 5 delova, ili više ako želite lisnatije posne kiflice. Samo što te delove razvaljate oklagijom u krug, kao za manju picu. Na svaki deo narendate hladan margarin i stavljate jedan na drugi. Prikaz je u slikama.
Razvaljate oklagijom u oblik pravougaonika da bi vam bilo lakše seći trougliće. Filujete ih. Urolate u oblik kiflice ili kroasana. Složite u tepsiju, isto sa razmacima. Ostavite da narastu dok ne udvostruče veličinu. Možete premazati majonezom i peći potpuno isto kao i posne kiflice sa majonezom.
Ja ne posipam preko njih ništa od semenki. Ko voli, može.
Preporučujem sa zadovoljstvom
Ja sam jako zadovoljna kako su se ove kiflice „pokazale“. Mi u kući ih jako volimo jesti i ne znamo kada nam je dosta, i zbog toga ih često pravim. I uvek su mi prvi izbor kad trebam da dočekam goste sa nečim ukusnim, u postu i van njega. Da li ih služila kao posne slane kiflice-prazne, ili sa punjenjem od pekmeza, ili sira i šunke, van posta, potpuno je svejedno. Divne su.
Posne kiflice ako pravite po ovom receptu, prateći ga, zasigurno će vam uspeti.
Jedan odgovor
Vau, ovo moram probati!