Princes krofne
Fotografija ustupljena od vlasnika

Princes krofne sa pudingom – Siguran recept za testo i fil

Princes krofne, kolaฤ koji je za neke jednostavan, a za neke noฤ‡na mora. Recept i postupak koji ฤ‡u napisati uspeva svaki put, pa da reลกimo i tu dilemu.

Zakljuฤili smo veฤ‡ da nema ฤoveka koji ฤ‡e odbiti krofne kao poslasticu. Neki ฤ‡e odabrati slatke, a neki slane, ali ih niko neฤ‡e odbiti makar i bio sit.

Postoje razne varijacije krofna. Svi pravimo po nekim svojim receptima. Nekima ne budu savrลกene svaki put, ali na kraju krajeva budu pojedene sa slaลกฤ‡u.

Domaฤ‡ica koja ih sprema, obeฤ‡a sebi da ฤ‡e ih opet uskoro praviti i da ฤ‡e prepraviti gde je pogreลกila. Nekada se to i zaboravi, ali ovde ฤ‡ete imati recept za krofne koji uspeva svaki put, i uvek moลพete da ga pogledate.

Princes krofne recept

Princes krofne testo
Fotografija ustupljena od vlasnika

Testo za princes krofne:

Princes krofne sa pudingom priprema

Princes Krofne

Recept za uspeลกne princes krofne
5 from 3 votes
Vreme pripreme 45 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 10 minutes
Obrok Slatko posle ruฤka
Kuhinja Francuska
Porcije 8 osoba
Kalorije 250 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 Serpa
  • mikser
  • 1 kaลกika
  • 1 ลกolja
  • Tepsija
  • pek papir

Sastojci
  

Testo za princes krofne:

  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 100 gr braลกna
  • prstohvat soli

Fil za princes krofne:

  • 1 l mleka
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 250 gr ลกeฤ‡era
  • 1 margarin ili maslac

Za posipanje:

  • ลกeฤ‡er u prahu

Instrukcije
 

Priprema testa:

  • U ลกerpu naspite vodu, ulje i so. Pustite da prokuva.
  • Pomerite sa ringle i sipajte braลกno. Morate ga malo brลพe umeลกati. Stvoriฤ‡e vam se neka vrsta kuvanog test.
  • Vratite na vruฤ‡u ringlu joลก par minuta. Sklonite sa strane i malo prohladite pre dodavanje jaja.
  • Dodajte jaja jedno po jedno, meลกajuฤ‡i mikserom, ali pre toga naravno sipajte u neku ลกoljicu da proverite da li su ispravna, da ne bude iznenaฤ‘enja :).
    Kako meลกate tako ฤ‡e se stvarati glatka, ลพitka masa.
  • Tepsiju moลพete podmazati uljem ili na nju staviti pek papir. Princes krofne - testo sipajte kaลกikom ili ลกpricem za tortu, ili tulumbe, pravite oblike i ลพeljenu veliฤinu.
  • Za vreme pripreme testa, ugrejte rernu na 220 C. U ugrejanu rernu na sredinu, stavite princes krofne da se peku i ne otvarajte nikako. Kada vidite da su dobile zlatno-ลพutu boju smanjite temperaturu na 180C i ostavite joลก malo da se "prosuลกe". Ukoliko su vam jaฤi grejaฤi u rerni, moลพete i na 170C.
  • Posle desetak min, otvorite rernu i na brzinu uzmite jednu princes krofnu. Rernu odmah zatvorite. Posmatrajte kako se ponaลกa ta princes krofna. Ako "pada" i ne stoji stabilno, to znaฤi da joลก nisu spremne.
    Ovakvim otvaranjem rerne, posle ovakvog naฤina peฤenja koji sam objasnila, neฤ‡e se niลกta desiti princes krofnama, ali ako ih otvarate odmah, hoฤ‡e.
    Vreme peฤenja zavisi od ลกporeta do ลกporeta, zato vam savetujem da odokativno ocenite.
  • Princes krofne se moraju prohladiti. nikako ih ne prekrivajte ni sa ฤim.

Priprema fila:

  • Od 1 litre mleka oduzeti 1 dl. Ostalo sipati u ลกerpu i zakuvati. Razmutiti puding u posudici sa odvojenih 1 dl mleka. Kad mleko provri dodati mu razmuฤ‡eni puding. Meลกati lagano dok se ne zgusne. Ostaviti da se dobro ohladi.
    Priprema fila za princes krofne
  • Umutite margarin penasto, sa 50 gr ลกeฤ‡era. Sjedinite sa filom od pudinga.
  • Princes krofne prereลพite noลพem na pola. Punite filom. Moลพete i za punjenje da koristite ลกpric za ukraลกavanje kolaฤa.
  • Pospite odozgo ostatkom ลกeฤ‡era u prahu.
Kljuฤne reฤi krofna, princes krofna

Najbolji fil za princes krofne

fil za princes krofne
Izvor: Youtube/screenshoot

Koji je fil najbolji jako teลกko je reฤ‡i. Ukusi su razliฤiti i naspram njih, ljudi subjektivno donose zakljuฤke.

Dok je meni liฤno najbolji i najlepลกi fil za princes krofne sa pudingom, moja ฤ‡erka ฤ‡e reฤ‡i ลกto nisam pravila onaj sa jajima, sliฤan krempiti. Brat ฤ‡e reฤ‡i da mu je lepลกi onaj fil ลกto sam smislila sa ฤokoladom. Tako da o ukusima ne vredi raspravljati :).

U zadnje vreme, sve viลกe se prave slane princes krofne i zastupljene su dosta u ketering ponudi. Meฤ‘u slanim ฤ‘akonijama i raznim vrstama kiflica, pravo je osveลพenje pronaฤ‡i princes krofnu.

Kako su nastale princes krofne

Princes krofne ili „cream puffs“ imaju bogatu istoriju koja se veลพe za renesansnu eru u Evropi, taฤnije za Francusku i Italiju. Choux testo (francuska reฤ za kupus) koje je osnova za ove krofne, prvi put je napravljeno u 16. veku.

Napravio ga je francuski kuvar, koji je bio kuvar Katarine de Mediฤi, Francuske kraljice. Ovo testo je postalo je osnova za brojne druge poslastice.

Tokom 17. veka, choux testo je usavrลกeno u Francuskoj. Poฤinje se puniti slatkim kremovima, ฤime nastaju moderni profiteroli i princes krofne. Kao poslastice su se ubrzo proลกirile ลกirom Evrope, sa raznim varijacijama u razliฤitim zemljama poput Engleske, Italije i Nemaฤke.

Princes krofne omiljeni su desert svima zahvaljujuฤ‡i svojoj laganoj i vazduลกastoj teksturi. Obiฤno su punjene kremom ili pudingom. Prelivaju se ฤokoladom ili posipaju ลกeฤ‡erom. Jednostavnost i delikatnost izrade doprinose njihovoj dugoveฤnosti i popularnosti kroz vekove.

Ovaj desert predstavlja divan spoj inovacije u kulinarstvu i prilagoฤ‘avanja razliฤitim kulturama, ลกto ih je uฤinilo omiljenim ลกirom sveta.

Autor teksta:

Ostavite komentar

3 Odgovor

  1. 5 stars
    nisam nikad pravila ali sam probala i odusevila sam se hvala za recept zivi bili jedva ฤekamo nove recepte moze ako nije problem recept za onaj madjarski kolac odjak

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




7  +  1  =  

Oznake:ย