ukusi vojvodine 2024 novi sad
Izvor: ukusivojvodine.rs

Ukusi Vojvodine – festival hrane Novi Sad 2024

Festival Ukusi Vojvodine ฤ‡e se odrลพati 21. i 22. septembra 2024. u Limanskom parku, Novi Sad.

Festivalske kapije se otvaraju oba dana u 12 ฤasova, a program traje do 20 ฤasova. Ulaz na manifestaciju je besplatan.

Program festivala je podeljen u tri dela:

Program kulinarske radionice | Muziฤki program | Deฤiji program

U septembru Novom Sadu postaje pravi raj, kako za ljubitelje dobre taburaลกke muzike, tako i za ljubitelje dobre hrane, jer se po osmi put odrลพava festival Ukusi Vojvodine.

Ovaj dogaฤ‘aj, koji okuplja viลกe od stotinu izlagaฤa tradicionalne hrane i piฤ‡a, privlaฤi posetioce iz svih krajeva ลพeljne autentiฤnih vojvoฤ‘anskih specijaliteta.

Posetioci ฤ‡e imati priliku da uลพivaju u raznovrsnim specijalitetima kao ลกto su gulaลก, prebranac, perkelt, gomboce, rezanci sa makom, te da obogate svoje trpeze domaฤ‡om ลกunkom, kulenom, ลกtrudlom, medom, sirom i raznim drugim delicijama sa vojvoฤ‘anskih prostora.

Pored brojnih izlagaฤa i restorana koji ฤ‡e hranu pripremati na licu mesta, festival nudi i bogat prateฤ‡i program: kulinarske radionice za odrasle, zabavu za decu i muziฤke nastupe.

Kratki prikaz ovogodiลกnjeg programa

Detaljan program u nastavku teksta.

Subota, 21. septembar

Kulinarski program

Satnica Lokacija Deลกavanje
14:00 ล tand Wisinger Brewery Novi Sad Kulinarska radionica: โ€žKobaja, pljeska i pivo, baลก drลพe nivoโ€œ
16:00 ล tand ล trudlana Radionica o ลกtrudli
17:30 ล tand Monkey Business Brewery Novi Sad Degustacija kraft piva

Muziฤki program

Satnica Lokacija Deลกavanje
13:30 Velika bina Uvodni deo muziฤkog dela „Ukusi Vojvodine“
15:00 Mala bina Jazz trio Voje Savkova
16:00 Velika bina Aleksandar Barbuloviฤ‡ | Kvartet Sentinel
17:00 Mala bina Gudaฤki orkestar Danube
18:00 Velika bina Vokalno-instrumentalni sekstet Milice Dudiฤ‡ Ponjeviฤ‡

Deฤiji program

Satnica Lokacija Deลกavanje
12:00 – 13:00 Limanski park Radionica za decu – ลฝitarice
12:00 – 13:00 Limanski park Igre sa testom u boji
15:00 – 16:00 Limanski park ลฝuฤ‡kasta salata
17:00 – 20:00 Limanski park Veลพbe gaฤ‘anja lukom i strelom
19:00 – 20:00 Limanski park Tradicionalne igre po ลพelji

Nedelja, 22. septembar

Kulinarski program

Satnica Lokacija Deลกavanje
14:00 ล tand Natenane pekarica, Novi Sad Radionica:ย „Cake oko hleba“.
16:00 ล tand ลกkole vina „Wine&Dur“ Vinska radionica: โ€žO vinu se mora uฤiti!โ€œ
16:30 ล tand Wine&Dur Vinski duel strasti i struฤnosti
17:30 Velika bina Upoznavanje sa porodiฤnim vinarijama

Muziฤki program

Satnica Lokacija Deลกavanje
13:30 Velika bina Vokalna solistkinja Bojana Laziฤ‡
15:00 Mala bina Jazz trio Voje Savkova
16:00 Velika bina Nevena Reljin sa Aleksandar Dujin Orkestra
17:00 Mala bina Trio Positano
18:00 Velika bina Vokalno-instrumentalni kvintet Klo Klo

Deฤiji program

Satnica Lokacija Deลกavanje
12:00 – 13:00 Limanski park Radionica za decu – Suncokret
15:00 – 16:00 Limanski park Pravljenje hlebฤiฤ‡a od ลพitarica
17:00 – 20:00 Limanski park Veลพbe gaฤ‘anja lukom i strelom
18:00 – 18:30 Limanski park Tradicionalne igre po ลพelji
19:00 Limanski park Izloลพba krpenjaฤa

Program kulinarske radionice

ukusi vojvodine u novom sadu
Izvor: YouTube screenshot

Subota, 21. septembar

Od 14 ฤasova na ลกtandu Wisinger Brewery Novi Sad startuje kulinarska radionica i to gurmanska: „Kobaja, pljeska i pivo, baลก drลพe nivo„, gde ฤ‡e posetioci moฤ‡i da degustiraju domaฤ‡e kobasice, pljeskavice i kraft piva.

Od 16 ฤasova sledi zaslaฤ‘enje! Bojan iz ล trudlane otkriva kako je oลพiveo stari recept omiljenog vojvoฤ‘anskog slatkiลกa -prave ลกtrudle su na meniju!

U 17.30 ฤasova, ลกtand Monkey Business Brewery Novi Sad nudi degustaciju kraft piva, uz upoznavanje sa samom proizvodnjom piva.

Nedelja, 22. septembar

Drugog dana manifestacije od 14 ฤasova na ลกtandu Natenane pekarica iz Novog Sada biฤ‡e organizovane radionice gde se stvara magija od prirodnog kvasca „Cake oko hleba„.

ล kola vina ,,Wine&Durโ€™โ€™ โ€“ ,,O vinu se mora uฤiti!โ€™โ€™ vinska radionica od 16 ฤasova. Naslov moลพda zvuฤi strogo ali momci iz Wine&Dur-a ฤ‡e vas razuveriti i pokazati sve lepote uฤenja o vinskom bontonu.

Spremite se od 16:30 ฤasova za vinski duel strasti i struฤnosti, mesto gde se ฤaลกe sudaraju, a reฤi teku kao vino! Novosadski vinari i Wine&Dur – ,,Vinski duel strasti i struฤnostiโ€™โ€™. Vinari i struฤnjaci ฤ‡e se nadmetati u borbi za najbolji gutljaj, dok publika uลพiva u ukusu svakog argumenta. Da li ฤ‡e strast vinara ili mudrost struฤnjaka prevagnuti ili ujediniti?

I za kraj od 17.30 ฤasova nam ostaje novosadski vinski put „Kap vina u Novome Sadu“, gde ฤ‡emo se ispred bine upoznati sa malim porodiฤnim vinarijama sa Podruฤja Novog Sada. Uz ฤaลกu dobrog vina raznih sorti groลพฤ‘a zatvara se manifestacija u stilu.

festival ukusi vojvodine 2024 tate novosadjani
Izvor: Facebook | Tate Novosaฤ‘ani

Kao i proลกle godine, Tate Novosaฤ‘ani ฤ‡e imati svoj ลกtan da ovogodiลกnjem festivalu Ukusi Vojvodine.

Ova grupa je namenjena svim tatama iz Novog Sada i okoline.

Otvorena je zaย sve teme koje mogu zanimati tate Novog Sada.

Oni nisu konkurencija mamama novosaฤ‘ankama, veฤ‡ podrลกka inicijativi da se ljudi iz istog grada okupe na jednom mestu i razmenjuju informacije bitne za ลพivot.

Muziฤki program

muzicki program ukusi vojvodine
Izvor: YouTube screenshot

Subota, 21. septembar

U subotu od 13.30 ฤasova, na velikoj bini uvodni deo ovogodiลกnjeg muziฤkog dela Ukusi Vojvodine otvoriฤ‡e sekstet Milene i Milana Janฤuriฤ‡a koji ฤ‡e flautim i saksofonom prezentovati odabrani program dลพez i latino kompozicija.

U 15 ฤasova na maloj bini poznate standarde dลพez muzike ฤ‡e izvesti Jazz trio Voje Savkova koji ฤ‡e prezentovati kompozicije klasiฤnog dลพeza u originalnom aranลพmanu.

Vokalista Aleksandar Barbuloviฤ‡ ฤ‡e vas od 16 ฤasova na velikoj bini povesti na virtuelno putovanje oko sveta u ritmu odabranih pesama, dok ฤ‡e pesme domaฤ‡eg rock i pop sadrลพaja upotpuniti muziฤku sliku Kvartet Sentinel.

Gudaฤki orkestar Danube ฤ‡e od 17 ฤasova na maloj bini svirati laganu klasiku koja ฤ‡e ulepลกati ambijent Limanskog parka.

Od 18 ฤasova ฤ‡e nastupiti vokalno-instrumentalni sekstet Milice Dudiฤ‡ Ponjeviฤ‡. Ona ฤ‡e prezentovati koncept odabranih pesama vokalnoh dลพeza, latino muzikei pop kompozicija.

Nedelja, 22. septembar

Od 13.30 ฤasova na velikoj bini vokalna solistkinja Bojana Laziฤ‡ย ฤ‡e prezentovati muziฤki koncept saฤinjen od pesama dลพez i pop standarda koje izvodi sa pet muziฤara.

U 15 ฤasova na maloj bini poznate standarde dลพez muzike ฤ‡e izvesti Jazz trio Voje Savkova koji ฤ‡e prezentovati kompozicije klasiฤnog dลพeza u originalnom aranลพmanu.

Od 16 ฤasova na velikoj bini nastupa Nevena Reljin sa Aleksandar Dujin Orkestra. Aleksandar Dujin – Dujo je svirao klavir kao pratnja naลกem legendarnom ฤorฤ‘u Balaลกeviฤ‡u. Nevena ฤ‡e izvoditi svoje autorske pesme sa albuma „Zvuci kao boje“ uz premijerno izvoฤ‘enje nove autorske pesme „Ti i ja“. Program ฤ‡e potom biti proลกiren kubanskom i brazilskom muzikom, koje ฤ‡e posetioce sigurno naterati na ples u ritmu sambe, rumbe i bosa nove.

Na maloj bini od 17 ฤasova Trio Positano ฤ‡e izvesti kompozicije legendarnih klasiฤnih dela, ลกlagera i filmske muzike.

Od 18 ฤasova na velikoj bini nastupa vokalno-instrumentalni kvintet Klo Klo. Vokalna solistkinja Vanja Maniฤ‡ Matiฤ‡ ฤ‡e prezentovati koncept saฤinjen od odabranih frankofonih dลพez, latino i pop kompozicija uz pratnju odliฤnih instrumentalista.

Deฤiji program

ukusi vojvodine 2024
Izvor: Ukusi Vojvodine

Subota, 21. septembar

U subotu u periodu od 12 do 13 ฤasova deca ฤ‡e imati priliku da se upoznaju sa izgledom, vrstom i krajnjim proizvodima ลพitarica koje se uzgajaju u Vojvodini. Za kraj radionice sami ฤ‡e sebi praviti obrok od ลพitarica uz dodatak domaฤ‡eg fruลกkogorskog meda i suvog ลพutog voฤ‡a.

Deca mlaฤ‘eg uzrasta od 2 i viลกe godina imaฤ‡e priliku da se igraju sa testom u boji, praveฤ‡i ลพute cvetove suncokreta i klasja ลพita.

U periodu od 15 do 16 ฤasova vreme je za ลพuฤ‡kastu salatu, gde ฤ‡e se praviti voฤ‡na salata od ลพutog voฤ‡a, gde ฤ‡e ujedno biti i degustacija istih.

Od 17 do 20 ฤasova biฤ‡e organizovane veลพbe gaฤ‘anja lukom i strelom, gde ฤ‡e se u ovoj disciplini nadmetati i deca i odrasli.

Tradicionalne igrepo ลพelji, kao ลกto su preskakanja vijaฤe, igre sa lastiลกem, skakanje u dลพakovima i igre sa krpenjaฤom su na programu od 19 do 20 ฤasova.

Napomena: deca ฤ‡e imati zadatak da kod kuฤ‡e naprave i donesu krpenjaฤu i to za drugi dan festivala.

Nedelja, 22. septembar

U nedelju od 12 do 13 ฤasova deca ฤ‡e imati priliku da se upoznaju sa izgledom i karakteristikama suncokreta, koja je veoma znaฤajna biljka. Takoฤ‘e biฤ‡e organizovane i likovne radionice gde ฤ‡e svako dete imati zadatak da nacrta jedan suncokret na velikom papiru.

Od 15 do 16 ฤasovaย prave se hlebฤiฤ‡i od ลพitarica, gde ih na kraju sladimo medom i dลพemom od kruลกaka ili kajsija. Nakon radionice sledi i degustacija.

Od 17 do 20 ฤasova biฤ‡e organizovane veลพbe gaฤ‘anja lukom i strelom, gde ฤ‡e se u ovoj disciplini nadmetati i deca i odrasli.

Tradicionalne igre preskakanja vijaฤe, igre sa lastiลกem, skakanje u dลพakovima i izloลพba krpenjaฤaย su na programu od 18 do 18:30 ฤasova.

Od 19 ฤasova deca ฤ‡e biti u prilici da vide postavku i izloลพbu krpenjaฤa.

Saradnja sa lokalnim proizvoฤ‘aฤima

lokalni proizvoฤ‘aฤi suhomesnatih proizvoda
Izvor: YouTube screenshot

Festival Ukusi Vojvodine tradicionalno podrลพava lokalne proizvoฤ‘aฤe, pa je ovo odliฤna prilika da posetioci saznaju viลกe o malim proizvoฤ‘aฤima, njihovim priฤama i proizvodima koji se prave po starinskim receptima.

Degustacije i radionice

Na festivalu se ฤesto organizuju degustacije, gde posetioci mogu probati razne proizvode i saznati kako se prave, uz savete od strane samih proizvoฤ‘aฤa ili profesionalnih kuvara. Osim degustacije, posetioci mogu i kupiti proizvode da bi ih poneli kuฤ‡i, ฤime se pruลพa prilika da se uลพiva u ukusima Vojvodine i nakon festivala.

Edukacija o vojvoฤ‘anskoj kuhinji

edukacija o vojvodjanskoj kuhinji
Izvor: YouTube screenshot

Kulinarske radionice i demonstracije ฤesto ukljuฤuju i edukaciju o tradicionalnim jelima i tehnikama kuvanja, ลกto moลพe biti zanimljivo posetiocima koji ลพele da nauฤe kako da naprave neka jela kod kuฤ‡e.

Savet za parkiranje automobila tokom posete festivala

Posetioci bi trebali unapred planirati dolazak jer su festivali ovog tipa ฤesto poseฤ‡eni. Parkiranje moลพe biti izazov, pa je preporuฤljivo koristiti gradski prevoz ili doฤ‡i peลกke ili biciklom.

Ukoliko ipak planirate da doฤ‘ete automobilom, moลพete ga parkirati u garaลพi obliลพnjih trลพnih centara poput Promenade, gde imate moguฤ‡nost besplatnog parkiranja do dva i po sata, posle toga svaki sat se naplaฤ‡uje 50 dinara.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

86  +    =  89

Oznake:ย