Domaća supa ─ U Sremu nema nedeljnog ručka bez nje

Nedeljni ručak u Sremu se ne može zamisliti bez supe. Zna se – u podne, kad svi posedamo za sto, domaća supa se već puši iz šerpe. Majka svake nedelje porani, pa ljušti povrće u jednu staru vanglu koja je samo za to služila. Stavi je da se kuva već u 7 ujutru, a ja sam kao mala bila sva bitna jer mi je davala zadatak da dolivam vode.

Domaća supa nije teška da se skuva, to je možda čak i najlakše jelo za napraviti. I naravno, obavezni su domaći rezanci ili knedle. Taman posla da majka kupi rezanaca na pijaci! Ju, sramota! Da neko kaže da ne zna da napravi, ili ne daj Bože, da je lenja.

Sastojci za domaću supu
Sastojci za domaću supu
Domaća supa

Kako se kuva domaća supa?

Trebaće vam sledeći sastojci:
5 from 1 vote
Vreme pripreme 15 minutes
Okvirno vreme kuvanja 6 hours
Ukupno Vreme 6 hours 15 minutes
Obrok Soup
Kuhinja Srpska
Porcije 8
Kalorije 136 kcal

Oprema

  • 1 lonac
  • 1 nož
  • 1 kašika

Sastojci
  

  • 1 kokoška - Kažu da je od stare koke supa najbolja. Mi, moderne domaćice, kupujemo uglavnom pileća leđa.
  • 1 komad junetine - Nije mnogo bitno koliko. Oko pola kg je dovoljno, da se ima posle za rinflajš.
  • 4-5 šargarepa
  • 2 peršuna
  • 2 paštrnjaka
  • 1 celer - Ako je velik, može i pola.
  • 1 luk - Domaća supa je najlepša kad se luk malo zapeče na ringli, pa onda ubaci u lonac. To joj daje poseban ukus.
  • 4-5 krompira - Kako je majka govorila, "da pokupi mast" i da se posle jede sa junetinom i sosti.
  • 1 kašika soli
  • biber po želji
  • 1 kašika vegete

Instrukcije
 

  • Supa se sprema vrlo jednostavno. Sve sastojke spremite i stavite u lonac.
  • Nalijete vode
  • Pustite da provri, pa smanjite vatru - stare domaćice kažu da je u tome tajna da bi supa bila bistra
  • Dolivajte vodu po potrebi
  • Pred kraj začinite
Ključne reči domaća supa

A kako se zakuva domaća supa?

Supa u činiji
izvor: espreso.co.rs

Mi smo imali jednu staru cediljku (što bi majka rekla, „cedku“). U šerpu procedimo supu, pa stavimo koju šargarepu. Pustimo da provri, a onda zakuvamo sa rezancima ili knedlama. To se kuva tako jedno 5-10 minuta. Ja sam obožavala knedle, pa kad je mami dosadilo da ih jede, ona je stavljala i jedno i drugo.

Čekalo se da svi sednemo za sto, pa se tek onda jede. Biber je uvek bio na stolu, svi smo voleli još malo da dodamo u tanjir. Onda se takmičimo ko će više rezanaca da naspe. Mama je uvek znala najbolje.

Nedeljni ručak kao tradicija u Sremu

Nedeljni ručak
Nedeljni ručak

Posle supe, zna se šta sledi: rinflajš, pa pohovano ili pečeno meso, krompir i na kraju kolači. Majka je pravila one starinske, domaće kolače kao što su štrudla sa makom, žerbo pita, višnjara, bundevara ili nešto slično tome. Posle ručka se uvek odmaralo, a popodne se zna da dolaze gosti, ili mi negde idemo. Tako se živelo u neko bezbrižnije (i mogu dodati, nama lepše) vreme.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




96  −  89  =  

Oznake: