Nedeljni ručak u Sremu se ne može zamisliti bez supe. Zna se – u podne, kad svi posedamo za sto, domaća supa se već puši iz šerpe. Majka svake nedelje porani, pa ljušti povrće u jednu staru vanglu koja je samo za to služila. Stavi je da se kuva već u 7 ujutru, a ja sam kao mala bila sva bitna jer mi je davala zadatak da dolivam vode.
Domaća supa nije teška da se skuva, to je možda čak i najlakše jelo za napraviti. I naravno, obavezni su domaći rezanci ili knedle. Taman posla da majka kupi rezanaca na pijaci! Ju, sramota! Da neko kaže da ne zna da napravi, ili ne daj Bože, da je lenja.


Sadržaj
ToggleKako se kuva domaća supa?
Equipment
- 1 lonac
- 1 nož
- 1 kašika
Ingredients
- 1 kokoška - Kažu da je od stare koke supa najbolja. Mi, moderne domaćice, kupujemo uglavnom pileća leđa.
- 1 komad junetine - Nije mnogo bitno koliko. Oko pola kg je dovoljno, da se ima posle za rinflajš.
- 4-5 šargarepa
- 2 peršuna
- 2 paštrnjaka
- 1 celer - Ako je velik, može i pola.
- 1 luk - Domaća supa je najlepša kad se luk malo zapeče na ringli, pa onda ubaci u lonac. To joj daje poseban ukus.
- 4-5 krompira - Kako je majka govorila, "da pokupi mast" i da se posle jede sa junetinom i sosti.
- 1 kašika soli
- biber po želji
- 1 kašika vegete
Instructions
- Supa se sprema vrlo jednostavno. Sve sastojke spremite i stavite u lonac.
- Nalijete vode
- Pustite da provri, pa smanjite vatru - stare domaćice kažu da je u tome tajna da bi supa bila bistra
- Dolivajte vodu po potrebi
- Pred kraj začinite
A kako se zakuva domaća supa?
Mi smo imali jednu staru cediljku (što bi majka rekla, „cedku“). U šerpu procedimo supu, pa stavimo koju šargarepu. Pustimo da provri, a onda zakuvamo sa rezancima ili knedlama. To se kuva tako jedno 5-10 minuta. Ja sam obožavala knedle, pa kad je mami dosadilo da ih jede, ona je stavljala i jedno i drugo.
Čekalo se da svi sednemo za sto, pa se tek onda jede. Biber je uvek bio na stolu, svi smo voleli još malo da dodamo u tanjir. Onda se takmičimo ko će više rezanaca da naspe. Mama je uvek znala najbolje.
Nedeljni ručak kao tradicija u Sremu
Posle supe, zna se šta sledi: rinflajš, pa pohovano ili pečeno meso, krompir i na kraju kolači. Majka je pravila one starinske, domaće kolače kao što su štrudla sa makom, žerbo pita, višnjara, bundevara ili nešto slično tome. Posle ručka se uvek odmaralo, a popodne se zna da dolaze gosti, ili mi negde idemo. Tako se živelo u neko bezbrižnije (i mogu dodati, nama lepše) vreme.
Jedan odgovor
Miris koji me vraća u detinjstvo!