Fruškogorski vremeplov: Manastir Vranjaš

Fruškogorski vremeplov: Manastir Vranjaš

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read

Manastir Vranjaš pripada sremskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. U prelepom ambijentu u uvali između sela Grgurevci i Manđelos 2010. godine postavljeni su temelji najmlađem fruškogorskom manastiru koji je posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom. Gradnja hrama je trajala do 2014. godine.

Divna drvena crkva izgrađena od norveškog belog bora i čamovine i svojom arhitekturom odudara od ostalih fruškogorskih manastirskih crkvi, što ga čini posebnim. Crkva je napravljena iznad izvora, a konaci oko manastira su i dalje u izgradnji.

Na izvoru vode žive, Vranjaš, osvećen novi manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom

Raduje se danas Sveti Vasilije Ostroški! Još jedna svetinja na radost i spasenje srpskog naroda, na mestu žive vode izrasla je zahvaljujući molitvama, radu i trudu blagočestvog naroda i ktitora, priložnika ovoj svetinji. Jednostavna crkva, umesto kamenih zidova ima plemenito drvo, pa deluje kao da je oduvek tu bila skrivena u fruškogorskim šumama na njenim obroncima. Pod Crkvom teče neprestano voda oko koje je narod saborovao i svetkovao.

Manastir je osveštao i Svetom Liturgijom načalstvovao Episkop sremski Gospodin Vasilije.

Ktitor ove svetinje g. Milan Milanković iz malenog mesta Brodac (Republika Srpska) odlikovan je na predlog Episkopa sremskog g. Vasilija, a po odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, ordenom Svetog Save, Njegova kći, mala Milena u trinaestoj godini zanemoćala je na ovom svetom mestu i na putu do bolnice usnula u Gospodu. Malu Milenu doživljavamo kao ktitora ove svetinje.

Na prostoru 50 km dužine i 10 km širine na sremskoj planini Fruška gora, smešteno je *osamnaest srpskih pravoslavnih manastira.

Šire područje Fruške gore od davnina je bilo bogato svetilištima, a tokom 16. i 17. veka na ovom prostoru je zabeleženo 35 manastira. Od vremena nastanka ovi manastiri nebrojeno puta su pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata. Nekoliko manastira je teško oštećeno i tokom NATO bombardovanja 1999.

Međutim, zahvaljujući veri i ljubavi prema pravoslavlju ovi manastiri žive i živeće za buduća pokolenja.

Share this article

About Author

SremOnline

Related Posts