Kada pomislim na detinjstvo i na moju staru majku, uvek se setim ovog kolača. Kolač na kuruzovini je maltene, sinonim za Vojvodinui definitivno spada u tradicionalna jela Srema.
Mi smo ga još zvali i “Đoku na motku” – a zašto, ne znam. Znam samo da su se svi moji prijatelji koji nisu sa područja Vojvodine smejali tom nazivu, ali su ga rado jeli. Ova poslastica se još naziva i šam rolne, a u toj varijanti se filuje raznim filovima. Daću vam par predloga.
Sadržaj
ToggleKako se pravi kolač na kuruzovini?
Prvo što nam treba je, logično – kukurzovina. To u našem kićenom Sremu svaka kuća ima, a u Sremu se kaže „kuruzovina“. Majka je istu kuruzovinu čuvala otkad ja znam za sebe, a posle je nasledila i moja mama. Pored kukuruzovine nam treba i malo umeća.
Kolač na kukuruzovini
Oprema
- 1 Oklagija
- 1 vangla za mešenje
- 1 kašika
- 1 tanjir za šećer
- 1 Tepsija
- 16 štapića kukuruzovine
- 2 jajeta
Sastojci
- 1 kg brašna
- 2 dl mleka
- 3-4 kašike ulja
- 2 dl vode
- 1 kvasac
- 1 kašike masti
- šećer i cimet za uvijanje
Instrukcije
- Pomešajte mleko i mlaku vodu
- Dodajte kvasac i 4 kašike šećera
- Ostavite da stoji 10 minuta
- Dodajte jaja, ulje, vodu, brašno i prstohvat soli
- Zamestie meko testo
- Napravite 2 jufke, pa ih razvijte na pobrašnjenom stoljnjaku oklagijom.
- Premažite ih sa malo ulja, pa neka odmore oko pola sata.
- Još malo istanjite oklagijom, pa lagano razvucite dlanovima po stolu, koliko god možete.
- Namažite mast na testo, pospite šećerom i cimetom po ukusu.
- Rolajte ga uz pomoć stoljnjaka
- Isecite testo po sredini, da dobijete 2 rolne
Sad ide najzanimljiviji deo – motanje na kukuruzovinu. Secite rolnice na dužinu koja vam odgovara. Testo treba da bude dovoljno dugačko da se obmota oko kukuruzovine. Svaki kolač umotajte u kristal šećer, i ređajte u tepsiju.
Kolači na kukuruzovini se peku oko pola sata na 180 stepeni, to već zavisi od vaše rerne. Videćete kada lepo porumene.
Kad se ispeku i ohlade, možete ih posuti prah šećerom. Ja volim da ih jedem bez njega.
Fil za kolač na kukuruzovini: Čime se filuju šamrolne?
Šamrolne su naziv dobile po filu koji se u njih stavlja, a koji se naziva „šam“. Sprema se vrlo jednostavno. Trebaju vam:
- 4 belanca
- 80 ml vode
- 250 gr šećera
Skuvajte šećer i vodu u gušći sirup. Umitite belanca u čvrst sneg, a onda – ovo je jako bitno – sve vreme muteći, vruć sirup sipajte u šam. Kada potrošite sav sirup, nastavite da mutite, dok se fil ne ohladi. Nakon toga možete puniti vaše kolače ovim „domaćim šlagom“ uz pomoć šprica.
Modernije domaćice možda pune kolač na kukuruzovini eurokremom, jagodama, šlagom, pudingom od vanile – sve je dozvoljeno, mada ovakav nadev čini da kolač više podseća na češki trdelnik.
Pijatno!
Kolači na kukuruzovini su, uz štrudlu sa makom, bili vrlo čest gost na našoj trpezi. Majka je čas posla znala da “rastegne”, a mi smo se kao deca rado okupljali oko stola. Ako i vas ovaj recept podseća na detinjstvo, probajte da ih napravite. Šta ste još jeli kao deca?
7 Odgovor
A ko kaze da je to kolac iz Srema, moja nana je od Sapca selo Miokus a udala se u Jalovik i ona naucila moju mamu da pravi taj kolac isto kao i štrudlu
U pravu ste, ali ovaj sajt je za negu kulture i tradicije Srema, otud i ovakvi naslovi. Recepti koji su objavljeni na sajtu su isključivo od naših mama i baka koje su živele u Sremu.
Feder kifle. Bez višanja i kojekakvih filova. Samo kukuruzovina i testo.
Iz kog mesta ste? Interesuje me jer ste ih nazvali „feder kifle“. 🙂
Sve lepo objašnjeno osim količine MLEKA?
Ispravljeno 🙂
Moja majka ih je pravila, secam se kao dete, obozavali smo ih. Divno!