Medenjaci su pravi kolačići za zimu! Kada cimet i đumbir zamirišu kućom, oseti se neka novogodišnja atmosfera. Deca obožavaju da ih jedu, a još više da učestvuju u pravljenju medenjaka.
Bitno je napraviti dobro testo, a ukrašavanje bude zabavno i na kraju dobijete preslatke kolačiće – i ukusom i izgledom.
Sadržaj
ToggleMedenjaci
Oprema
- 1 činija za mešenje
- 1 mikser
- 1 šerpica
- 1 Oklagija
- 1 Tepsija
- 1 Folija
- 1 set modli
Sastojci
- 400 g brašna *Možete kombinovati belo i integralno brašno
- 140 g šećera u prahu
- 60 g maslaca
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica mlevenih začina *klinčić, anis, cimet
Instrukcije
Priprema suvih sastojaka:
- U činiji pomešajte brašno (možete koristiti samo belo, integralno, ili pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine.
- Dobro promešajte i prosejte smesu kako biste je izjednačili.
Priprema mokrih sastojaka:
- Na niskoj temperaturi pažljivo otopite maslac i med, vodeći računa da se ne pregreju.
- Kada se otope, ostavite da se prohlade.
- U posebnoj činiji žicom umutite jaja, dodajte rastopljeni maslac i med, pa sve sjedinite.
Priprema testa:
- Mokre sastojke postepeno dodajte u suve i zamesite glatko testo.
- Kada testo postane homogeno, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje dva dana kako bi se svi ukusi lepo proželi.
Oblikovanje:
- Nakon dva dana, izvadite testo iz frižidera i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi omekšalo.
- Razvucite ga oklagijom na debljinu od 5-6 mm (vodite računa da ne bude predebelo jer testo tokom pečenja naraste).
- Modlama za kolače vadite željene oblike i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postanu rumeni.
- Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, ali budite pažljivi jer se brzo peku i lako mogu zagoreti.
- Medenjaci su gotovi kada dobiju zlatnu boju.
Glazura za medenjake
Kada ispečete medenjake, možete ih ukrasiti kraljevskom glazurom. Treba vam:
- 1 belance
- 250-300 g prah šećera
- 1 kašika limunovog soka
Ove mere su okvirne i zavise od veličine belanca i željene gustine glazure. Količina šećera može varirati – dodajte manje za redju, a više za gušću glazuru.
Lagano umutite belance dok se ne stvori pena, a zatim dodajte prosejani šećer u prahu kašiku po kašiku. Na kraju dodajte limunov sok i mešajte dok smesa ne postane glatka i gusta, tako da na metlici ostane trag.
Ako želite redju glazuru, dodajte nekoliko kapi vode. Šećer u prahu obavezno prosejte kako biste izbegli grudvice, a po potrebi ga dodatno sameljite na mlinu za kafu ili mak. Glazura se može praviti i sa belancem u prahu, prateći uputstva na pakovanju.
Za dekoraciju, koristite čvršću kesu za zamrzivač umesto profesionalne kese – napunite je glazurom, zavežite i odsecite vrh na željenu veličinu.
Možete glazuru obojiti jestivim bojama, kreirajući razne nijanse prema želji.
Novogodišnja magija počinje
Ako niste još odučili gde ćete za doček, ili planirate da Novu godinu dočekate kod kuće, na vreme isplanirajte šta ćete spremati. Medenjaci se spremaju par dana ranije, obrzirom da testo mora da stoji, i ukus je lepši što duže stoje. Možete ih upakovati u foliju sa mašnicom, pa poklanjati deci za Novu godinu.
Pored ovih kolačića, obogatite novogodišnju trpezu nekom lepom tortom, ili slanim predjelima.