Pancerote sam, priznajem, tek skoro nauičila da pravim. Do sada me je mrzelo da se bakćem sa njima, pa sam uvek govorila „da ne znam ja to kao svekrva“ i tako se izvlačila.
Umela sam da umesim kiflice, a postala sam pravi stručnjak za kupus kifle, uglavom zato što mi baš i ne ide od ruke oblikovanje kiflica. Ja sam više bila za pite koje se ne mese, poput carske pite.
Međutim, kako su svi moji ukućani ljubitelji testa, odlučila sam da se oprobam i napravim pancerote. I znate šta? Odlične su ispale!
Sadržaj
TogglePancerote
Oprema
- 1 vangla
- 1 Oklagija
- 1 nož
- 1 šerpa za prženje
- 2 činije za fil
- ubrus
Sastojci
Za testo
- 3 dl toplog mleka
- 4 dl tople vode
- 1 kašika šećera
- 1 kockica kvasca
- 1 dl ulja
- 1 kašika soli
- 1200 g mekog brašna
Za fil
- 200 g kačkavalja
- 200 g šunkarice
- kečap
Instrukcije
- Zagrejte mleko, pa izdrobite kvasac i dodajte kašiku šećera
- Kada kvasac nadođe, presipite tu smesu u vanglu i dodajte mlaku vodu
- Sipajte ulje
- Mešajte varjačom, i polako dodajte brašno
- Kada testo postane gusto, mesite rukama
- Dodajte brašno dok ne dobijete meko testo
- Ostavite testo na toplom mestu da se udvostruči
- Kada testo naraste, pospite brašno po radnoj površini, pa premesite
- Oklagijom rastanjite testo na debiljinu oko pola cm
- Secite ga na kocke veličine 5cm*10cm
- Svaku pancerotu malo rastanjite rukama, pa filujte
- Preklopite testo i prstima dobro sastavite krajeve da fil ne iscuri
- Pržite svaku pancerotu nekoliko minuta sa obe strane dok ne dobije zlatnu boju
- Kada ih izvadite iz šerpe, pancerote ređajte na ubrus da upije višak masti
Pancerote ili lepinjice?
Od istog ovog testa možete napraviti i lepinjice, kako ih mi u Sremu zovemo. Drugi naziv su mekike ili lepinje.
Samo nemojte napuniti testo, i to je to. Isecite ga na rombove, i zasecite nožem po sredini, i eto vam lepinjica! Kao što vidite na slici, ja sam pekla i njih ovom prilikom, da možemo da ih mažemo džemom i jedemo slatke.
Šta je potrebno za uspeh u mešenju testa?
Ja bih rekla, prvenstveno ljubav. Zvuči kao kliše, ali mi se bezbroj puta desilo da mesim nešto „preko volje“ jer mi to ukućani traže, pa testo ne ispadne dobro. Nasuprot tome, kada god sam mesila testo jer mi se to radilo, pecivo je ispalo fantastično.
Naravno, jednako su važni i sastojci poput dobrog brašna i kvasca, kao i sam način pripreme. Važno je savladati neke trikove – na primer, treba znati kada se testo premesi. Ili koliko treba da stoji, i na koji način se mesi.
Nije isto mesiti posno i mrsno testo. Nekom testu treba „ulupati“ više vazduha, kao što je ono za krofne, a neko se mesi varjačom ili kuva, kao princes krofne.
Zaključak je da je za sve potrebno strpljenje i praksa. I jedan mali savet: zapisujte sve u svoje recepte. Prvo, nećete zaboraviti trikove za sledeći put. Drugo, kada neko od vas prepiše recept imaće sve detalje.