Ima dana kada sa posla dolazim mrtva umorna, bez volje da kročim u kuhinju i podgrejem ručak koji je spremljen tog ili prethodnog dana, jer inače i nisam baš neki ljubitelj slane hrane.
Ali zato sam neumerena kod slatkih poslastica, iako znam da to i nije baš dobro.
Nisam još uvek svesna kakvu povezanost imam sa sa njom, ali da moja majka (naravno, kao i sve ostale majke) uvek zna kada mi je baš takav dan i baš tad uvek na stolu se nađu njene sočne i mekane palačinke spremljene sa puno ljubavi.
Od malena imam naviku da makar jednom u dve nedelje zatražim od nje da mi spremi baš te i, oprostite na smelosti, najlepše palačinke na svetu!
Kroz ovaj tekst moram se njoj javno zahvaliti što mi je otkrila ovaj recept za palačinke koji ću sa vama podeliti.
P.S. mama izvini što delim tvoje kulinarske “tajne” ovako javno.
Svi mi već imamo neki svoj način spremanja palačinki koji nam manje-više uspeva, ali ljudi verujte mi, sa ovim merama ne možete da omašite i napravite loše palačinke, zahvalićete mi zasigurno ako isprobate ovaj recept!
Sadržaj
ToggleRecept za palačinke
Oprema
- veća činija
- Par manjih činija za sastojke
- Žica za mućenje ili mikser
- Kutlača
- Tiganj (teflonski)
Sastojci
- 2 jaja
- 400 g brašna
- 0,5 l kisele vode
- 5 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 10 g šećera
- 1 kašičica arome vanile
- 2 kašike ulja
- rendana kora limuna
Za nadev:
- eurokrem
- med
- džem
Instrukcije
- 1. U brašno dodajte sve suve sastojke pa promešajte2. Dodajte mokre sastojke i umutite žicom ili mikserom3. Zgrejte tiganj4. Izlijte smesu u tiganj 5. Pecite jednu stranu palačinke dok se pojave mehurići6. Okrenite palačinku i pecite oko minut7. Flujte palačinke željenim nadevom
Idemo na pripremu!
U većoj činiji u koju ste stavili brašno dodajte sve suve sastojke, promešajte, pa dodajte jaja sobne temperature ( jaja izvadite jedno sat vremena iz frižidera, pre pravljenja palačinki), ekstrakt vanile i postepeno kiselu vodu.
Žicom za mešanje ili mikserom krenite polako da sjedinjujete sastojke, dodajte kiselu vodu po potrebi gledajte da vam smesa nema grudvice.
Kada ste dobili srednje gustu smesu za palačinke bez grudvica, red je da i ispečemo palačinke.
Najbolje bi bilo da koristite teflonski tiganj, jer sa njim nećete imati potrebu da konstantno dodajete ulje dok pečete palačinke.
Za početak dobro zagrejte ringlu i tiganj koji ste prethodno premazali uljem, a onda smanjite temperaturu. Ako imate običan šporet, ringle smanjite sa 6-ice na 5-icu, a ako imate indukcionu ploču smanjite sa 9-tke na 7-cu.
U zavisnosti kakve palačinke volite (deblje ili tanje) dozirajte sa kutlačom.
Da li se i vama prva palačinka raspadne? 🙂
Izlijte smesu u tiganj i dobro je rasporedite preko celog tiganja. Pečenje traje sve dok ne vidite mehuriće na palačinci i koricu da se uhvatila oko obruča tiganja. Onda okrenite palačinku.
Kada okrenete, pecite još jedno minut i to je sve.
Mamine palačinke su stvarno posebne, miris limuna i vanile se širi kroz celu kuću i uvek me mami da uzmem palačinku iako ih ona nije još uvek ispekla.
Kod nas u kući važi pravilo koje nikome ne pada lako, ne diramo palačinke dok im mama sve ne ispeče.
Ja najviše volim da ih filujem sa eurokremom, pekmezom (džemom) od kajsije i malko mlevenih oraha preko, a vi?
Zanima me sa čime to vi filujete i kako motate palačinke? Možda se kroz ovaj članak odlučim za neke vaše kombinacije filovanja palačinki.
Ukoliko isprobate ovaj recept za palačinke obavezno mi ostavite komentar, jedva čekam da čujem vaše utiske.
Prijatno!
Jedan odgovor
Nisu kao moji, ali mogu da prođu! 🙂