Post je vreme duhovnog čišćenja, kada se vernici uzdržavaju od određenih namirnica kako bi se fokusirali na molitvu, pokajanje i samodisciplinu. Tokom ovog perioda, mnogi biraju da izbegavaju meso, a riba postaje ključna namirnica u ishrani. Jedna od tih riba je upravo – šaran!
Šaran je riba koja je vrlo cenjena u ishrani zbog svog bogatog nutritivnog sastava i pogodnosti za različite dijete i obroke. On je izvor visokokvalitetnih proteina, koji su ključni za rast, obnovu i regeneraciju ćelija, kao i za održavanje mišićne mase.
Ova riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje upala, poboljšanje zdravlja srca, smanjenje nivoa lošeg holesterola i podršku mozgu i nervnom sistemu.
A evo kako je možete spremiti na nesvakidašnji način.
Sadržaj
ToggleŠaran na apatinski način
Oprema
- Serpa
- Pekač
Sastojci
- 1,5 kg šarana
- 6 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 šolja ulja
- Sirće
- So
- Biber
- Crvena slatka paprika
Instrukcije
- Očistite, operite i sitno iseckajte crni i beli luk. Zajedno ga propržite na ulju.
- Ribu očistite, operite, zatim posolite, pobiberite i pospite po ukusu crvenom slatkom paprikom, spolja i iznutra.
- Izdinstani luk prebacite u pekač, ubacite šarana i prelijte sa 1/2 litara vode, dodajte malo sirćeta pa stavite u zagrejanu pećnicu. Temperatura 180ºC.
- Povremeno zalivati vodom u kojoj se šaran peče, pratiti i peći dok riba nije porumenela. U zavisnosti od pećnice, pečenje može da traje do 30 do sat vremena.
Šta još spremati za vreme posta?
Za posne slave, posebno u pravoslavnoj tradiciji, možete pripremiti raznovrsna jela koja će zadovoljiti sve ukuse, a pri tom ostati u okviru posta. Predjela su idealan način da započnete slavsku trpezu. Možete poslužiti posnu rusku salatu, gde se koristi posni majonez, uz dodatak kuvanog krompira, šargarepe, graška i kiselih krastavaca. Posne kiflice su takođe odlično predjelo.
Takođe, namaz od pasulja, napravljen od belog pasulja, belog luka i maslinovog ulja, odličan je dodatak uz domaći hleb. Ne zaboravite i posnu pitu sa pečurkama, koja se pravi od kora za pitu i bogatog fila od proprženih šampinjona i luka.
Glavna jela na posnim slavama mogu biti podjednako raskošna. Punjene paprike sa pirinčem i povrćem su klasično jelo koje će se dopasti svima, a mogu se kuvati u paradajz sosu za dodatnu sočnost. Prebranac je takođe nezaobilazan na slavskim stolovima – aromatično jelo od pasulja, luka i paprike, začinjeno lovorovim listom i alevom paprikom.
Ljubitelji morskih plodova mogu pripremiti posnu ribu, poput orade ili pastrmke, pečenu sa limunom i začinima, ili lignje na žaru, uz prilog od barenog povrća.
Za kraj, posne slave ne mogu proći bez ukusnih posnih kolača. Recepte za ukusne posne kolače bez pečenja, ostavljam vam ovde.