Švarcvald torta, poznata širom sveta u poslastičarstvu, odavno je postala više od običnog deserta. Nastala u prelepoj regiji Crne šume u Nemačkoj, ova torta kombinuje sočne višnje, bogate čokoladne kore i kremasti šlag. Ova torta je prikladna za sve prilike, nećete se obrukati ni ako je odnesete na neko slavlje, a ni ako je poslužite gostima.
U pravljenju Švarcvald torte, kao i kod pripreme drugih starih torti, potrebno je malo strpljenja i umeća. U nastavku ćete otkriti kako da i vi postanete majstor u pravljenju ove čuvene poslastice, bez obzira da li ste već iskusni u pravljenju torti, ili tek počinjete.
Sadržaj
ToggleŠvarcvald torta
Oprema
- 3 činije
- 1 kalup
- 1 mikser
- 1 kašika
- 1 špatula
Sastojci
Za kore
- 6 jaja
- 100 g brašna
- 50 g kakao praha
- 50 g kukuruznog skroba gustina
- 200 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil i dekoraciju
- Tegla višanja iz kompota oko 700 g
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kesice kremfiksa učvršćivača za šlag
- 2 kašike šećera u prahu
- 50 ml višnjevače kirš ili sok iz kompota za natapanje biskvita
- 1 Rendana tamna čokolada ili čokoladne strugotine
- Sveže ili kandirane višnje za ukrašavanje
Instrukcije
Priprema kore
- Pripremite okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm (podmažite i pospite brašnom).
- Odvojite belanca od žumanaca.
- Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući polovinu šećera (100 g).
- Žumanca umutite sa ostatkom šećera dok ne postanu svetla i penasta.
- Pažljivo spojite umućena belanca i žumanca uz lagano mešanje.
- U drugoj posudi prosejte brašno, kakao prah, gustin i prašak za pecivo.
- Suve sastojke lagano umešajte u smesu od jaja, pazeći da masa ostane vazdušasta.
- Sipajte testo u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko 30–35 minuta.
- Kada se ohladi, isecite biskvit na tri jednake kore.
Fil
- Ocedite višnje iz kompota, a sok ostavite za natapanje.
- Ako koristite višnjevaču, pomešajte je sa 100 ml soka od višanja.
- Umutite slatku pavlaku zajedno sa kremfiksom i šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag.
Slaganje torte
- Prvu koru stavite na tacnu za serviranje i natopite je trećinom mešavine soka i višnjevače.
- Premažite koru tankim slojem šlaga i preko rasporedite polovinu višanja.
- Ponovite postupak sa drugom korom: natapanje, šlag i preostale višnje.
- Stavite treću koru, natopite je i premažite šlagom celokupnu tortu, uključujući i stranice.
Dekoracija
- Tortu pospite rendanom čokoladom ili čokoladnim strugotinama.
- Ukrasite svežim ili kandiranim višnjama po želji.
- Ohladite tortu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Domaći kompot od višanja
Domaći kompoti su daleko ukusniji od kupovnih, a lako i brzo se prave. Za domaći kompot od višanja vam treba:
- 1 kg svežih višanja (oprane i očišćene od peteljki)
- 200–300 g šećera (u zavisnosti od ukusa i slatkoće višanja)
- 1 l vode
- 1 kašičica limunovog soka (opciono, za svežinu)
Za pripremu kompota od višanja, operite 1 kg višanja i uklonite peteljke (koštice su opcione), a zatim u loncu pomešajte 1 l vode i 200–300 g šećera i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Po želji dodajte kašičicu limunovog soka za svežinu, pa ubacite višnje u sirup i kuvajte ih na laganoj vatri 10–15 minuta dok omekšaju, ali zadrže oblik.
Sterilizujte tegle i poklopce, pa vreli kompot sipajte u tople tegle, ostavljajući oko 1 cm prostora do vrha. Zatvorene tegle pasterizujte 15–20 minuta u loncu sa toplom vodom, a zatim ih ostavite da se ohlade i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Kako napraviti kandirane višnje?
Ako želite baš sve domaće sastojke za Švarcvald tortu, možete kod kuće napraviti i kandirane višnje. Treba vam:
- 500 g svežih ili smrznutih višanja (bez koštica)
- 500 g šećera
- 250 ml vode
- 1 kašika limunovog soka (opciono)
- 1 kašika vanilin šećera ili ekstrakta vanile (po želji)
Postupak pripreme je sledeći: Prvo operite i pripremite višnje, a zatim u šerpi pomešajte šećer i vodu, zagrevajući dok se šećer ne rastopi. Dodajte limunov sok i vanilu, pa ubacite višnje i kuvajte ih lagano 10 minuta. Ostavite ih da odstoje u sirupu preko noći kako bi upile aromu, zatim ih ponovo kratko kuvajte dok ne postanu staklaste.
Ocedite višnje i rasporedite ih na papir za pečenje ili rešetku da se osuše. Za brže sušenje, stavite ih u rernu na 50–60°C nekoliko sati dok ne postanu lepljive, ali ne previše suve.
Kandirane višnje čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i koristite za kolače, torte ili kao poslasticu.
Švarcvald torta – ukusno osveženje za sva čula
Pravljenje Švarcvald torte možda zahteva malo više truda, ali rezultat je više nego vredan. Dobićete tortu koja je ukusna, ali i lepa na oko. Crvena boja višanja lepo će izgledati na tanjiru u kontrastu sa šlagom i tamnim korama.
Ako vas zanima, ovde možete pogledati recept za Vasinu tortu.