Švarcvald torta
Izvor: bebinakuhinja.com

Švarcvald Torta: recept za nemačku poslasticu na vašem astalu

Švarcvald torta, poznata širom sveta u poslastičarstvu, odavno je postala više od običnog deserta. Nastala u prelepoj regiji Crne šume u Nemačkoj, ova torta kombinuje sočne višnje, bogate čokoladne kore i kremasti šlag. Ova torta je prikladna za sve prilike, nećete se obrukati ni ako je odnesete na neko slavlje, a ni ako je poslužite gostima.

Švarcvald torta presek
Izvor: YouTube/snimak ekrana

U pravljenju Švarcvald torte, kao i kod pripreme drugih starih torti, potrebno je malo strpljenja i umeća. U nastavku ćete otkriti kako da i vi postanete majstor u pravljenju ove čuvene poslastice, bez obzira da li ste već iskusni u pravljenju torti, ili tek počinjete.

Švarcvald torta presek

Švarcvald torta

Višnje su glavni sastojak ove sočne torte.
Vreme pripreme 1 hour 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 2 hours 30 minutes
Ukupno Vreme 4 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Nemačka
Porcije 10
Kalorije 4544 kcal

Oprema

  • 3 činije
  • 1 kalup
  • 1 mikser
  • 1 kašika
  • 1 špatula

Sastojci
  

Za kore

  • 6 jaja
  • 100 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • 50 g kukuruznog skroba gustina
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil i dekoraciju

  • Tegla višanja iz kompota oko 700 g
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kesice kremfiksa učvršćivača za šlag
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 50 ml višnjevače kirš ili sok iz kompota za natapanje biskvita
  • 1 Rendana tamna čokolada ili čokoladne strugotine
  • Sveže ili kandirane višnje za ukrašavanje

Instrukcije
 

Priprema kore

  • Pripremite okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm (podmažite i pospite brašnom).
  • Odvojite belanca od žumanaca.
  • Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući polovinu šećera (100 g).
  • Žumanca umutite sa ostatkom šećera dok ne postanu svetla i penasta.
  • Pažljivo spojite umućena belanca i žumanca uz lagano mešanje.
  • U drugoj posudi prosejte brašno, kakao prah, gustin i prašak za pecivo.
  • Suve sastojke lagano umešajte u smesu od jaja, pazeći da masa ostane vazdušasta.
  • Sipajte testo u pripremljeni kalup i pecite na 180°C oko 30–35 minuta.
  • Kada se ohladi, isecite biskvit na tri jednake kore.

Fil

  • Ocedite višnje iz kompota, a sok ostavite za natapanje.
  • Ako koristite višnjevaču, pomešajte je sa 100 ml soka od višanja.
  • Umutite slatku pavlaku zajedno sa kremfiksom i šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag.

Slaganje torte

  • Prvu koru stavite na tacnu za serviranje i natopite je trećinom mešavine soka i višnjevače.
  • Premažite koru tankim slojem šlaga i preko rasporedite polovinu višanja.
  • Ponovite postupak sa drugom korom: natapanje, šlag i preostale višnje.
  • Stavite treću koru, natopite je i premažite šlagom celokupnu tortu, uključujući i stranice.

Dekoracija

  • Tortu pospite rendanom čokoladom ili čokoladnim strugotinama.
  • Ukrasite svežim ili kandiranim višnjama po želji.
  • Ohladite tortu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Ključne reči švarcvald rotra

Domaći kompot od višanja

Kompot od višanja u teglama
Izvor: YouTube/snimak ekrana

Domaći kompoti su daleko ukusniji od kupovnih, a lako i brzo se prave. Za domaći kompot od višanja vam treba:

  • 1 kg svežih višanja (oprane i očišćene od peteljki)
  • 200–300 g šećera (u zavisnosti od ukusa i slatkoće višanja)
  • 1 l vode
  • 1 kašičica limunovog soka (opciono, za svežinu)

Za pripremu kompota od višanja, operite 1 kg višanja i uklonite peteljke (koštice su opcione), a zatim u loncu pomešajte 1 l vode i 200–300 g šećera i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Po želji dodajte kašičicu limunovog soka za svežinu, pa ubacite višnje u sirup i kuvajte ih na laganoj vatri 10–15 minuta dok omekšaju, ali zadrže oblik.

Sterilizujte tegle i poklopce, pa vreli kompot sipajte u tople tegle, ostavljajući oko 1 cm prostora do vrha. Zatvorene tegle pasterizujte 15–20 minuta u loncu sa toplom vodom, a zatim ih ostavite da se ohlade i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Kako napraviti kandirane višnje?

Kandirane višnje
Izvor: chef-boutique.rs

Ako želite baš sve domaće sastojke za Švarcvald tortu, možete kod kuće napraviti i kandirane višnje. Treba vam:

  • 500 g svežih ili smrznutih višanja (bez koštica)
  • 500 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka (opciono)
  • 1 kašika vanilin šećera ili ekstrakta vanile (po želji)

Postupak pripreme je sledeći: Prvo operite i pripremite višnje, a zatim u šerpi pomešajte šećer i vodu, zagrevajući dok se šećer ne rastopi. Dodajte limunov sok i vanilu, pa ubacite višnje i kuvajte ih lagano 10 minuta. Ostavite ih da odstoje u sirupu preko noći kako bi upile aromu, zatim ih ponovo kratko kuvajte dok ne postanu staklaste.

Ocedite višnje i rasporedite ih na papir za pečenje ili rešetku da se osuše. Za brže sušenje, stavite ih u rernu na 50–60°C nekoliko sati dok ne postanu lepljive, ali ne previše suve.

Kandirane višnje čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i koristite za kolače, torte ili kao poslasticu.

Švarcvald torta – ukusno osveženje za sva čula

Pravljenje Švarcvald torte možda zahteva malo više truda, ali rezultat je više nego vredan. Dobićete tortu koja je ukusna, ali i lepa na oko. Crvena boja višanja lepo će izgledati na tanjiru u kontrastu sa šlagom i tamnim korama.

Ako vas zanima, ovde možete pogledati recept za Vasinu tortu.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




18  −  13  =  

Oznake: