Top 9 Turističkih Atrakcija Srema

Verica Gavrilović
Verica Gavrilović

Sadržaj

Srem je poseban deo Vojvodine za sve nas čiji koreni su odavde, a i za one koji nam dolaze.

Dok kuckam ovaj članak, razmišljam kako da ne izostavim sve lepote Srema koje su nam ponuđene. Potrudiću se da vam kroz tekst pružim što više  korisnih informacija kako bi sto bolje mogli da shvatite ovaj nas Srem i da, ako niste iz istog, dođete i posetite lepote koje nam nudi naša Srbija!

Ceo Srem je Turistička Atrakcija

1. Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su mesto u koje dođete jednom i budite sigurni da ćete se sigurno vratiti ponovo.

Mesto koji odiše dušom, toplinom ljudi, lepim vinom i još lepšim znamenitostima.

U samom centru nalazi se trg Branka Radičevića, koji je okružen sa nekoliko zgrada, Gradsku kuću, Sabornu crkvu sv. Nikola kao i Bogoslovija sv. Arsenija Sremca.

U blizini centra nalazi se i Kapela Mira izgrađenu u znak sećanja na Karlovački Kongres 1699. godine koji je okončao rat između Osmanskog carstva i Svete lige.

U Karlovcima takođe možete posetiti i Muzej Pčelarstva koji se nalazi u blizini grada. A u muzeju, vaša deca mogu da saznaju više o pčelama i procesu pravljenja meda, i mogu da probaju neke od različitih vrsta meda koje se prave u Sremu.

2. Fruška Gora

Izvor: srbijanadlanu.rs

Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539m), a ostali značajni vrhovi su Stražilovo (321m), Iriški Venac (451m), Veliki Gradac (471m) itd.

Naziv „Fruška“ potiče od reči etnonima Franak što ukazuje da su Franci naseljavali ili kontrolisali ovu planinu.

Na ovoj planini raste preko 700 lekovitih biljaka, a neke od životinja su jelen, muflon, lasica, divlja svinja (beka), kuna, mačka, zec..

Kao takva, Fruška Gora je pogodna za razne aktivnosti kao što je šetnja, planinarenje, vožnju biciklom, obilazak manastira i jahanje. Ako putujete sa malom deceom, ova planina je takođe odlično mesto za vas, jer ovde postoji nekoliko parkova za decu, gde će vaša deca moći da se igraju i uživaju u prirodi.

3. Manastiri Fruške Gore

Source: idemonaput.rs

Fruška Gora je poznata po svojim manastirima, koji su važni istorijski i kulturni spomenici. U Fruškoj Gori se nalazi 35 sagrađenih  pravoslavnih manastira, od kojih je 17 sačuvano, oni su izgrađeni u periodu od 15. do 18. veka.

Neke od najpoznatijih manastira su Krušedol, Novo Hopovo i Grgeteg. Poseta manastirima Fruške Gore je ne samo prilika da se uživate u njihovoj lepoti i miru, već i da saznate  više o istoriji i kulturi Srema i Vojvodine.

4. Beočin

Izvor: novisad.travel

Iako je Beočin administrativno sedište Južnobačkog okruga, njegova teritorija se ne nalazi u Bačkoj. Njegovo geografsko sedište je u Sremu, na obroncima Fruške gore i desne strane Dunava, koje je poznato po svojim vinogradima i proizvodnji vina.

U Beočinu, moguće je da posetite nekoliko vinarija, gde možete da probate neke od najboljih vrsta vina iz Srema. Osim vina, ovde možete posetiti i manastir Beočin,koji je podignut i spomenut u dokumentima 1566. godine.

Manastir Beočin je ženski manastir sa dosta sestrinstva koje će vas vrlo rado primiti u svako doba, poslužiti i saslušati. U samom manasritu vlada posebna energija, tako da ćete moći da osetite poseban mir kada dođete u ovu svetinju.

5. Rakovica

Izvor: bookaweb.com

Mesto smešteno donjem toku Topčiderske reke. Poznato po brojnim crkvama koje se nalaze u samoj Rakovici, samo mesto ima i svoje folklorno društvo KUD Lazara Hrebeljanovića.

Jedno od lepših mesta u Rakovici je sam Manastir Rakovica, crkva koja je posvećena svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Ovaj manastir se prvi put pominje u spisima davne 1560. godine, a isti je zadužbina Srpskog kralja Milutina i brata Dragutina.

6. Petrovaradinska tvrđava

Izvor: exitfondacija.org

Petrovaradinska tvrđava je jedna od najvećih i najbolje očuvanih tvrđava u Evropi i predstavlja važan istorijski spomenik. Posebno mesto u mom srcu nosi baš ova tvrđava. U tvrđavi, moguće je posetite nekoliko muzeja, uključujući i Muzej grada Novog Sada i Svemirski Muzej . Takođe, popnite se  na vrh tvrđave, odakle ćete imati pogled na celi Novi Sad i reku Dunav.

Na tvrđavi se nalazi par lepih kafića i restorana, pa ako želite da izvedete vašu voljenu osobu na ručak ili večeru, možda i kolače koji restoran Sat pravi po specijalnoj recepturi, ovo je pravo mesto za tako nešto. Posle ručka nastavite sa daljim obilaskom tvrđave, posetite i Galeriju „Likovni susret„,i u kojoj se redovno održavaju izložbe savremene umetnosti.

7. Irig

Izvor: planplus.rs

Irig je mali gradić koji se nalazi u blizini Fruške Gore i poznat je po svojim vinogradima i proizvodnji vina. U Irigu, moguće je da posetite nekoliko vinarija, gde možete da probate neke od najboljih vrsta vina iz Srema. U Irigu obavezno posetite i Galeriju „Lazar Vozarević“, u kojoj se redovno održavaju izložbe savremene umetnosti.

Na samoj teritoriji Iriga nalaze se i četri manja jezera, prava mesta ukoliko želite da pobegnete i provedete slobodno vreme u miru i prirodi, ovde se takođe možete  kupati ali i pecati:

  1. Jezero Međeš
  2. Jezero Dobrodol
  3. Jezero Borkovac
  4. Jezero Šelevrenac

8. Sremska Mitrovica

Pešačka zona u centru Sremiske Mitrovice
Izvor: sailingstonetravel.com

Iako mala, puna je zanimljivih mesta. U Sremskoj Mitrovici, moguće je da posetite nekoliko istorijskih spomenika Magulici, srednjovekovnu tvrđavu i crkvu sv. Dimitrija. Takođe, moguće je da posetite i Muzej Srema, koji se nalazi u gradu i u kom se nalazi velika kolekcija istorijskih i kulturnih artefakata iz Srema.

U Mitrovici možete videti i Sunčani sat star 1.900 godna. Obavezno posetite i muzej Uroša Predića, u kome se nalazi poznata sllika sv. Nikole, kao i poznata dela z prvog i drugog svetskog rata.

9. Zasavica

Izvor: kompaskazesrbija.rs

Nadmorska visina Zasavice iznosi 78m. Na Zasavici se često pojavljuju retke vrsti patki, kao naprimer Aythya Ferina, retka patka gnezdarica, pa ako ste srećnici možda baš vi vidite neku posebnu vrstu životinja.

Zbog svojih geografskih odlika, Zasavica je speciajlni rezervat prirode. Ova lokacije je odlična za obilazak sa decom, obzirom na razne mogućnosti koje pruža baš za male istraživače.

Turističke Atrakcije Srema kao predlog za idealan vikend

Eto, ukratko je ovo moj predlog za top 9 turističkih atrakcija u Sremu koje bi trebalo da posetite. Sva mesta su pogodna i za obilazak sa malom decom.

Pa, šta čekate? Počnite da planirate savršen vikend u Sremu i ostavite mi komentar ukoliko ste posetili bilo koju lokaciju!

Čekam vaše utiske!

Oznake: