Fokača sa belim lukom i maslinama
Fokača sa belim lukom i maslinama

Fokača – Recept sa belim lukom i maslinama

Fokača je italijanski hleb poreklom iz starog Rima. Nazivali su je „panis focacius“, u prevodu „hleb pečen u vatri“. Nekada je to bio jednostavan hleb od samo nekoliko sastojaka: vode, brašna, soli i maslinovog ulja. Tokom srednjeg veka, recepti za ovaj hleb su se menjali, pa su se tako dodavali začini kao što je ruzmarin, beli luk, ali i povrće poput maslina i paradajza.

Upravo „focaccia al rosmarino“ ili fokača sa ruzmarinom postala najpoznatija verzija ovog hleba, a vrlo je ukusna kada se doda beli luk. Baš takav jedan recept je pred vama.

Sastojci za fokaču

Fokača sa belim lukom i maslinama

Ovaj recept za fokaču je lak za pripremu, a dobićete veoma ukusan hleb.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 1 hour
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 1 hour 30 minutes
Obrok Doručak
Kuhinja Italijanska
Porcije 4
Kalorije 2663 kcal

Oprema

  • 1 činija za mešenje
  • 1 šerpica za vodu
  • 1 prozirna folija
  • 1 Tepsija
  • 1 činija za premaz

Sastojci
  

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli + krupna so za posipanje
  • 3 dl vode
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 15 komada maslina
  • 1-2 kašike suvog ruzmarina

Instrukcije
 

  • Zagrejte vodu, pa dodajte kvasac i šećer i ostavite 10ak minuta da odstoji
  • U činiji pomeštajte brašno i so
  • Kada kvasac reaguje, dodajte tu mešavinu u činiju sa brašnom i solju
  • Dodajte 2 kašike maslinovog ulja
  • Umesite glatko testo
  • Prekrijte činiju folijom, pa ostavite da testo nadođe do svoje duple veličine
  • Očistite i iseckajte beli luk pa ga pomešajte ga sa ostatkom maslinovog ulja da napravite premaz
  • Kada je testo spremno, premesite ga ponovo na površini posutoj brašnom
  • Premažite tepsiju maslinovim uljem i razvucite testo, pa ga ostavite još pola sata
  • Kada opet naraste, na površini testa, prstima napravite rupe
  • U te rupe stavite poređajte masline i ruzmarin
  • Prelijte fokaču sa malo maslinovog ulja
  • Pospite krupnu morsku so
  • Zagrejte rernu na 220℃
  • Pecite fokaču 20-30 minuta
  • Dok je još vruća, premažite je premazom od belog luka

Beleške

Da bi fokača bila vazdušasta i meka, sačekajte da se ohladi pre sečenja. 
 
Ključne reči fokaca

Savet: Voda za kvasac mora biti toplija od sobne temperature, ali ne prevruća. Idealno bi bilo da je voda 37 stepeni.

Kada i sa čim se jede fokača?

Obzirom da je ovo vrsta hleba, fokača može da se jede uz svaki obrok. Možete je služiti za doručak, odlična je za pravljenje sendviča. Vrlo dobro ide iz razne umake i soseve, pa je dobra opcija za večeru ili užinu. Nećete pogrešiti ni ako je jedete uz neko meso za ručak. Ovaj hleb je posan, pa je odlična opcija ako uz ribu ako postite. Fokača dobro ide uz bukvalno bilo kuvano jelo, a jednako je ukusna ako se jede sama.

Fokača sa maslinama
izvor: 24kitchen.rs

Evo nekoliko ideja kako da servirate fokaču:

  • Isecite ceo hleb na manje komade, pa ga prelijte umakom od paradajza i bosiljka.
  • Pomešajte maslinovo ulje i balzamiko sirće, pa iseckanu fokaču zajedno sa tim poslužite na drvenoj tacni.
  • Napravite grčku salatu od feta sira, maslina i paradajza, pa fokaču služite uz to.
  • Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, kapreze salata je odlična uz ovaj hleb. Treba vam paradajz, mocarela, sveži bosiljak i maslinovo ulje.
  • Isecite fokaču na veće komade, pa je služite sa sirom i pršutom. Dobra opcija su kremasti sirevi.
  • Napravite sendvič: presecite komad fokače, namažite omiljeni namaz, dodajte suvo meso, paradajz, pesto sos i uživajte!
  • Jednostavno namažite domaći ajvar na ovaj hleb i jedite ga tako ili uz jogurt.
  • Ako ste ljubitelj humusa, namažite ga na ovaj hleb uz dodatak paradajza (opciono).

Jednostavan hleb za svaku priliku

Fokača je odličan hleb za početnike, jer ne zahteva posebno umeće, a ni mnogo sastojaka. Samo testo se umesi za 5 minuta, a strpljenje vam je potrebno jedno dok čekate da ono naraste. Probajte ovaj recept, sigurna sam da će se vaši gosti oduševiti. Javite mi utiske!

Autor teksta:

Ostavite komentar

3 Odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




4  +  6  =  

Oznake: