Ruzmarinova voda za rast kose
Izvor: SremOnline

Ruzmarinova voda za kosu – Kako se pravi i koristi

Ruzmarinova voda postala je pravi hit na internetu, kao prirodni lek za rast kose. Mnogi ljudi se kunu u nju, pa ฤak i kaฤe snimke dokazujuฤ‡i naฤine na koji im je pomogla. Ruzmarinova voda se moลพe kupiti u drogerijama poput DM-a, ali moลพete je vrlo lako napraviti kod kuฤ‡e.

Poลกto je toliko hvaljena, odluฤila sam da je i sama isprobam, a zatim vam javim rezultate. Pre nego ลกto napiลกem recept koji ฤ‡u koristiti, evo nekoliko reฤi o korisnim svojstvima ruzmarina.

Ruzmarin – nije samo za rever ili ลกerpu

Uprkos tome ลกto se ruzmarin kod nas najฤeลกฤ‡e koristi kao ukras za rever na svadbama, ili kao zaฤin za jela poput fokaฤe, ova biljka sadrลพi i brojne sastojke koji doprinose naลกem zdravlju. Oko 1-3 % mase granฤice ruzmarina ฤine eteriฤna ulja, a od ostalih sastojaka tu su kamerin, cineol, pinen, borneol.

Ruzmarin sadrลพi i flavonoide kao ลกto su ruzmarinska kiselina i diosmina, koje sadrลพe antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Tanini u ovoj biljci pruลพaju astringentna svojstva, a obiluje i vitaminima C, A, kalcijumom, gvoลพฤ‘em i magnezijumom. Kao i biljke poput ฤuvarkuฤ‡e, ruzmarin se koristi kao prirodni lek, ali u ovom sluฤaju za kosu.

Ruzmarinova voda i njeno dejstvo na kosu

Ruzmarinova voda i dejstvo na kosu
Izvor: SremOnline

Ruzmarinova voda se vekovima koristi kao kozmetiฤki proizvod koji potpomaลพe rast i oporavak kose. Njena antizapaljenska svojstva potpomaลพu cirkulaciji temena glave, ลกto omoguฤ‡ava folikulima dlake dovoljnu koliฤinu krvi za bolji rast.

Na taj naฤin, kosa dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija, pa se lakลกe oporavlja i pospeลกuje se rast.

Ruzmarinova voda takoฤ‘e pomaลพe u zaลกtiti kose i temena od UV zraฤenja i zagaฤ‘enja uz pomoฤ‡ svojih antioskidantskih svojstava.

Rumarinova voda za kosu – recept

Ruzmarinova voda recept
Izvor: SremOnline

Ako ne ลพelite da dajete velike koliฤine novca na kupovne proizvode, moลพete ruzmarinovu vodu napraviti kod kuฤ‡e. Potrebno vam je:

  • 3 granฤice ruzmarina
  • 2 ลกolje vode

Stavite vodu da provri, pa ubacite granฤice ruzmarina. Kuvajte ove sastojke zajedno joลก nekih 15 minuta, u poklopljenoj ลกerpi. Zatim ugasite ringlu, i ostavite teฤnost da se ohladi.

Prespite je u boฤicu sa raspriลกivaฤem. Ako nemate veฤ‡ neku kod kuฤ‡e, moลพete je naฤ‡i u prodavnicama poput Pepca ili na sada popularnoj aplikaciji Temu.

Ovo je recept koji ja planiram da isprobam. Nailazila sam na neke koji kaลพu da se za jaฤu formulu, ruzmarin kuva sat do 2. U tom sluฤaju je potrebno dodavati vode.

ฤŒuvanje: Ovako pripremljena ruzmarinova voda moลพe da stoji u friลพideru do nedelju dana.

Kako se koristi ruzmarinova voda za kosu?

Kako se koristi ruzmarinova voda
Izvor: SremOnline

Moลพete je koristiti svaki put kada perete kosu. Naprskajte ruzmarinovu vodu nakon pranja i nemoje je ispirati.

Ruzmarinova voda se takoฤ‘e moลพe koristiti svaki dan, i baลก tako ja planiram da je koristim. Kosu je potrebno rasฤeลกljati, naprskati ovu vodu i utrljati je u teme. Svima kosa raste razliฤitom brzinom, a ja ลพelim da dobijem maksimalne rezultate, pa biram da koristim ruzmarinovu vodu svakodnevno. Kaลพu da je nekome potrebno 3 meseca do rezultata, nekome ฤak i 6. Videฤ‡emo ลกta ฤ‡e biti moj sluฤaj.

Voda ili ruzmarinovo ulje?

Izvor: SremOnline

Uprkos tome ลกto internet „bruji“ i o ruzmarinovom ulju, ako imate masnu kosu, preporuฤujem da probate vodu. Ona se moลพe koristiti svaki dan i ne bi trebalo da izmasti teme. Glavni sastojci su isti kod ulja i vode, pa procenite ลกta je vama lakลกe. Ulje se mora utrljati i drลพati neko vreme pre pranja.

Kad smo kod ulja, za rast kose mnogi preporuฤuju i ricinusovo. Isprobala sam ga i mogu vam reฤ‡i da deluje, ali je takoฤ‘e potrebno vreme i posveฤ‡enost. Treba vam nekoliko sati, najbolje je utrljati ga preko noฤ‡i pa sutra isprati.

Zato mislim da ฤ‡e mi ruzmarinova voda viลกe odgovarati. Javite mi ako ste je probali, a ja svakako javljam utiske!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

  −  2  =  5

Oznake:ย