Iako je danas prepoznatljiv kao klasiฤan ameriฤki kolaฤ, koreni Cheesecake torte zapravo vuฤe korene iz stare Grฤke.
Grci su prvi put koristili sir u slatkim jelima. Najpoznatiji istorijski izvori spominju ฤizkejk kao desert koji se sluลพio na Olimpijadi u 5. veku pre nove ere.
Tokom vekova, recept za cheesecake je evoluirao. Najpoznatiji oblik ove torte, sa kremastim slojem sira i biskvitnom korom, popularizovan je u Sjedinjenim Ameriฤkim Drลพavama.
U savremenoj kuhinji, cheesecake je prisutan u raznim varijacijama: od klasiฤnih, peฤenih torti, do onih bez peฤenja. Sa razliฤitim vrstama kora (keks, orah, ili ฤak voฤnim) i neograniฤenim moguฤnostima za filove i prelive.
Ovaj desert je stvoren za ljubitelje kremastih i bogatih tekstura, uz nezaboravan spoj kiselkastog ukusa krem sira i slatkoฤe koja se moลพe prilagoditi prema liฤnim ลพeljama.
Sadrลพaj
ToggleRecept za ฤizkejk tortu
Cheesecake
Oprema
- mikser
- posude za muฤenje
- okrugli kalup
- ลกpatula
- Serpa
Sastojci
Kora
- 300 grama mlevene plazme
- 5 supenih kaลกika mleka
- 180 grama margarina
Beli fil
- 450-500 grama sira Moja Kravica
- 500 ml biljne pavlake Meggle
- 220 grama ลกeฤera u prahu
- 1 kesica vanilin ลกeฤer
- 1 kesica krem fix
- 50 ml vode
- 1 kesica (10g) ลพelatina
Voฤni fil
- 450 grama voฤa
- 100 ml vode
- 4 supene kaลกike ลกeฤera
- 1 kesica (10g) ลพelatina
- 50 ml vode
Instrukcije
Kora
- Istopiti margarin.
- Umutiti sa mlevenom plazmom i mlekom.
- Smesu utisnuti u kalup i staviti u friลพider da se stegne.
Beli fil
- Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix.
- U tu smesu dodati ลกeฤer, sir i vanilin ลกeฤer.
- ลฝelatin ostaviti u ลกerpi da bubri 10 minuta.
- Nabubreli ลพelatin zagrejati da se otopi.
- ลฝelatin pomeลกati sa malo bele smese a zatim sve sjediniti i umutiti.
- Smesu utisnuti preko stegnute kore u kalup pa staviti u friลพider.
Voฤni fil
- Voฤe kuvati sa vodom i ลกeฤerom.
- Skinuti voฤe sa vatre, ali ga ne hladiti.
- ลฝelatin ostaviti u ลกerpi da bubri 10 minuta.
- Nabubreli ลพelatin zagrejati da se otopi.
- Dodati otopljeni ลพelatin u skuvano voฤe.
- Kada se ohladi, voฤnim filom prekriti beli fil.
- Kolaฤ treba da stoji u friลพideru 6-8 sati pre konzumiranja.
Cheesecake torta, sa svojim bogatstvom ukusa i raznolikoลกฤu u teksturi, nikada ne izlazi iz mode i uvek moลพe da se prilagodi novim ลพeljama i potrebama.
Bilo da birate klasiฤnu varijantu ili eksperimentiลกete sa modernim prelivima i dodacima, ฤizkejk je desert koji pruลพa zadovoljstvo svakom zalogaju.
Uz odgovarajuฤi recept i malo kreativnosti, cheesecake moลพe postati i vaลกa specijalnost, koja ฤe oฤarati sve ljubitelje slatkiลกa i ostaviti nezaboravan utisak na svakom stolu.