cheesecake torta recept ฤizkejk
cheesecake torta recept ฤizkejk

Cheesecake – recept za tortu koja se topi u ustima

Iako je danas prepoznatljiv kao klasiฤan ameriฤki kolaฤ, koreni Cheesecake torte zapravo vuฤe korene iz stare Grฤke.

Grci su prvi put koristili sir u slatkim jelima. Najpoznatiji istorijski izvori spominju ฤizkejk kao desert koji se sluลพio na Olimpijadi u 5. veku pre nove ere.

Tokom vekova, recept za cheesecake je evoluirao. Najpoznatiji oblik ove torte, sa kremastim slojem sira i biskvitnom korom, popularizovan je u Sjedinjenim Ameriฤkim Drลพavama.

U savremenoj kuhinji, cheesecake je prisutan u raznim varijacijama: od klasiฤnih, peฤenih torti, do onih bez peฤenja. Sa razliฤitim vrstama kora (keks, orah, ili ฤak voฤ‡nim) i neograniฤenim moguฤ‡nostima za filove i prelive.

Ovaj desert je stvoren za ljubitelje kremastih i bogatih tekstura, uz nezaboravan spoj kiselkastog ukusa krem sira i slatkoฤ‡e koja se moลพe prilagoditi prema liฤnim ลพeljama.

Recept za ฤizkejk tortu

cheesecake torta recept ฤizkejk

Cheesecake

Ukusna cheesecake torta s kremastim slojem sira i savrลกenom korom, idealna za svaku priliku. Otkrijte recept za ovaj nezaboravni desert.
Vreme pripreme 2 hours
Okvirno vreme kuvanja 0 minutes
Vreme provedeno u friลพideru 6 hours
Ukupno Vreme 8 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Ameriฤka
Porcije 10 osoba
Kalorije 321 kcal

Oprema

  • mikser
  • posude za muฤ‡enje
  • okrugli kalup
  • ลกpatula
  • Serpa

Sastojci
  

Kora

  • 300 grama mlevene plazme
  • 5 supenih kaลกika mleka
  • 180 grama margarina

Beli fil

  • 450-500 grama sira Moja Kravica
  • 500 ml biljne pavlake Meggle
  • 220 grama ลกeฤ‡era u prahu
  • 1 kesica vanilin ลกeฤ‡er
  • 1 kesica krem fix
  • 50 ml vode
  • 1 kesica (10g) ลพelatina

Voฤ‡ni fil

  • 450 grama voฤ‡a
  • 100 ml vode
  • 4 supene kaลกike ลกeฤ‡era
  • 1 kesica (10g) ลพelatina
  • 50 ml vode

Instrukcije
 

Kora

  • Istopiti margarin.
  • Umutiti sa mlevenom plazmom i mlekom.
  • Smesu utisnuti u kalup i staviti u friลพider da se stegne.

Beli fil

  • Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix.
  • U tu smesu dodati ลกeฤ‡er, sir i vanilin ลกeฤ‡er.
  • ลฝelatin ostaviti u ลกerpi da bubri 10 minuta.
  • Nabubreli ลพelatin zagrejati da se otopi.
  • ลฝelatin pomeลกati sa malo bele smese a zatim sve sjediniti i umutiti.
  • Smesu utisnuti preko stegnute kore u kalup pa staviti u friลพider.

Voฤ‡ni fil

  • Voฤ‡e kuvati sa vodom i ลกeฤ‡erom.
  • Skinuti voฤ‡e sa vatre, ali ga ne hladiti.
  • ลฝelatin ostaviti u ลกerpi da bubri 10 minuta.
  • Nabubreli ลพelatin zagrejati da se otopi.
  • Dodati otopljeni ลพelatin u skuvano voฤ‡e.
  • Kada se ohladi, voฤ‡nim filom prekriti beli fil.
  • Kolaฤ treba da stoji u friลพideru 6-8 sati pre konzumiranja.
Kljuฤne reฤi cheesecake, torta

Cheesecake torta, sa svojim bogatstvom ukusa i raznolikoลกฤ‡u u teksturi, nikada ne izlazi iz mode i uvek moลพe da se prilagodi novim ลพeljama i potrebama.

Bilo da birate klasiฤnu varijantu ili eksperimentiลกete sa modernim prelivima i dodacima, ฤizkejk je desert koji pruลพa zadovoljstvo svakom zalogaju.

Uz odgovarajuฤ‡i recept i malo kreativnosti, cheesecake moลพe postati i vaลกa specijalnost, koja ฤ‡e oฤarati sve ljubitelje slatkiลกa i ostaviti nezaboravan utisak na svakom stolu.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




36  −  29  =  

Oznake:ย