cheesecake torta recept čizkejk
cheesecake torta recept čizkejk

Cheesecake – recept za tortu koja se topi u ustima

Iako je danas prepoznatljiv kao klasičan američki kolač, koreni Cheesecake torte zapravo vuče korene iz stare Grčke.

Grci su prvi put koristili sir u slatkim jelima. Najpoznatiji istorijski izvori spominju čizkejk kao desert koji se služio na Olimpijadi u 5. veku pre nove ere.

Tokom vekova, recept za cheesecake je evoluirao. Najpoznatiji oblik ove torte, sa kremastim slojem sira i biskvitnom korom, popularizovan je u Sjedinjenim Američkim Državama.

U savremenoj kuhinji, cheesecake je prisutan u raznim varijacijama: od klasičnih, pečenih torti, do onih bez pečenja. Sa različitim vrstama kora (keks, orah, ili čak voćnim) i neograničenim mogućnostima za filove i prelive.

Ovaj desert je stvoren za ljubitelje kremastih i bogatih tekstura, uz nezaboravan spoj kiselkastog ukusa krem sira i slatkoće koja se može prilagoditi prema ličnim željama.

Recept za čizkejk tortu

cheesecake torta recept čizkejk

Cheesecake

Ukusna cheesecake torta s kremastim slojem sira i savršenom korom, idealna za svaku priliku. Otkrijte recept za ovaj nezaboravni desert.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 2 hours
Okvirno vreme kuvanja 0 minutes
Vreme provedeno u frižideru 6 hours
Ukupno Vreme 8 hours
Obrok Dezert
Kuhinja Američka
Porcije 10 osoba
Kalorije 321 kcal

Oprema

  • mikser
  • posude za mućenje
  • okrugli kalup
  • špatula
  • Serpa

Sastojci
  

Kora

  • 300 grama mlevene plazme
  • 5 supenih kašika mleka
  • 180 grama margarina

Beli fil

  • 450-500 grama sira Moja Kravica
  • 500 ml biljne pavlake Meggle
  • 220 grama šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kesica krem fix
  • 50 ml vode
  • 1 kesica (10g) želatina

Voćni fil

  • 450 grama voća
  • 100 ml vode
  • 4 supene kašike šećera
  • 1 kesica (10g) želatina
  • 50 ml vode

Instrukcije
 

Kora

  • Istopiti margarin.
  • Umutiti sa mlevenom plazmom i mlekom.
  • Smesu utisnuti u kalup i staviti u frižider da se stegne.

Beli fil

  • Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix.
  • U tu smesu dodati šećer, sir i vanilin šećer.
  • Želatin ostaviti u šerpi da bubri 10 minuta.
  • Nabubreli želatin zagrejati da se otopi.
  • Želatin pomešati sa malo bele smese a zatim sve sjediniti i umutiti.
  • Smesu utisnuti preko stegnute kore u kalup pa staviti u frižider.

Voćni fil

  • Voće kuvati sa vodom i šećerom.
  • Skinuti voće sa vatre, ali ga ne hladiti.
  • Želatin ostaviti u šerpi da bubri 10 minuta.
  • Nabubreli želatin zagrejati da se otopi.
  • Dodati otopljeni želatin u skuvano voće.
  • Kada se ohladi, voćnim filom prekriti beli fil.
  • Kolač treba da stoji u frižideru 6-8 sati pre konzumiranja.
Ključne reči cheesecake, torta

Cheesecake torta, sa svojim bogatstvom ukusa i raznolikošću u teksturi, nikada ne izlazi iz mode i uvek može da se prilagodi novim željama i potrebama.

Bilo da birate klasičnu varijantu ili eksperimentišete sa modernim prelivima i dodacima, čizkejk je desert koji pruža zadovoljstvo svakom zalogaju.

Uz odgovarajući recept i malo kreativnosti, cheesecake može postati i vaša specijalnost, koja će očarati sve ljubitelje slatkiša i ostaviti nezaboravan utisak na svakom stolu.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

  1. 5 stars
    Au, pa ovo tražim. Sve što sam našla i probala, bile ili s limunom i solju, ili neka nenormalna količina sira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




  +  86  =  96

Oznake: