Iako je danas prepoznatljiv kao klasičan američki kolač, koreni Cheesecake torte zapravo vuče korene iz stare Grčke.
Grci su prvi put koristili sir u slatkim jelima. Najpoznatiji istorijski izvori spominju čizkejk kao desert koji se služio na Olimpijadi u 5. veku pre nove ere.
Tokom vekova, recept za cheesecake je evoluirao. Najpoznatiji oblik ove torte, sa kremastim slojem sira i biskvitnom korom, popularizovan je u Sjedinjenim Američkim Državama.
U savremenoj kuhinji, cheesecake je prisutan u raznim varijacijama: od klasičnih, pečenih torti, do onih bez pečenja. Sa različitim vrstama kora (keks, orah, ili čak voćnim) i neograničenim mogućnostima za filove i prelive.
Ovaj desert je stvoren za ljubitelje kremastih i bogatih tekstura, uz nezaboravan spoj kiselkastog ukusa krem sira i slatkoće koja se može prilagoditi prema ličnim željama.
Sadržaj
ToggleRecept za čizkejk tortu
Cheesecake
Oprema
- mikser
- posude za mućenje
- okrugli kalup
- špatula
- Serpa
Sastojci
Kora
- 300 grama mlevene plazme
- 5 supenih kašika mleka
- 180 grama margarina
Beli fil
- 450-500 grama sira Moja Kravica
- 500 ml biljne pavlake Meggle
- 220 grama šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kesica krem fix
- 50 ml vode
- 1 kesica (10g) želatina
Voćni fil
- 450 grama voća
- 100 ml vode
- 4 supene kašike šećera
- 1 kesica (10g) želatina
- 50 ml vode
Instrukcije
Kora
- Istopiti margarin.
- Umutiti sa mlevenom plazmom i mlekom.
- Smesu utisnuti u kalup i staviti u frižider da se stegne.
Beli fil
- Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix.
- U tu smesu dodati šećer, sir i vanilin šećer.
- Želatin ostaviti u šerpi da bubri 10 minuta.
- Nabubreli želatin zagrejati da se otopi.
- Želatin pomešati sa malo bele smese a zatim sve sjediniti i umutiti.
- Smesu utisnuti preko stegnute kore u kalup pa staviti u frižider.
Voćni fil
- Voće kuvati sa vodom i šećerom.
- Skinuti voće sa vatre, ali ga ne hladiti.
- Želatin ostaviti u šerpi da bubri 10 minuta.
- Nabubreli želatin zagrejati da se otopi.
- Dodati otopljeni želatin u skuvano voće.
- Kada se ohladi, voćnim filom prekriti beli fil.
- Kolač treba da stoji u frižideru 6-8 sati pre konzumiranja.
Cheesecake torta, sa svojim bogatstvom ukusa i raznolikošću u teksturi, nikada ne izlazi iz mode i uvek može da se prilagodi novim željama i potrebama.
Bilo da birate klasičnu varijantu ili eksperimentišete sa modernim prelivima i dodacima, čizkejk je desert koji pruža zadovoljstvo svakom zalogaju.
Uz odgovarajući recept i malo kreativnosti, cheesecake može postati i vaša specijalnost, koja će očarati sve ljubitelje slatkiša i ostaviti nezaboravan utisak na svakom stolu.
Jedan odgovor
Au, pa ovo tražim. Sve što sam našla i probala, bile ili s limunom i solju, ili neka nenormalna količina sira.