Ne poznajem osobu koja ne voli bakin kolač. Svi smo ih jeli, možda češće kad smo bili deca, ali ovaj kolač je i dalje veoma popularan. Verovatno zbog lake pripreme i predivnog ukusa. Nekada se pekao u starim kalupima koji su se stavljali na „smederevac“, pa okretali. Danas je to mnogo lakše, sigurna sam da skoro svaka kuća ima aparat za vafle.
Volim da spremim bakin kolač kada ne znam šta bi ćerki za užinu, ili kad nam dolaze neki gosti sa decom, jer ona uvek rado jedu ovu poslasticu.
Kako je nastao bakin kolač?
Originalni naziv ovog kolača je galete, a potiče iz Belgije, koja je poznata po vaflima. Naša poznata kompanija „Bambi“ napravila je svoju smesu za galete, i na kutiji napisala „Bakin kolač“, pa je tako nastalo ime. Za reklamu su angažovali, nikog drugog, do naše poznate glumice Radmile Savićević.
Bakin kolač na šolje
Oprema
- 1 šolja
- 1 vangla
- 1 mikser
- 1 Kutlača
- 1 kašičica
Sastojci
- 4 jaja
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1 šolja ulja Možete koristiti i mast, od toga kolač ispadne hrskaviji
- 4 šolje brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Instrukcije
- Umitite jaja penasto
- Umutite šećer u smesu
- Dodajte vanilin šećer
- Dodajte ulje, pa umutite
- Sipajte mleko
- Dodajte brašno, malo po malo
- Sipajte prašak za pecivo
- Zagrejte aparat za galete, pa ga namažite uljem
- Sipajte po jednu kutlaču smese na sredinu aparata, i poklopite
- Pecite kolač dok ne porumeni
Može da se jede sam, dovoljno je ukusan da mu ne fali ništa. Ja volim da ga jedem uz kafu, a deca često mažu čokoladni krem. Može se jesti i sa džemom, šlagom, jagodama, šećerom u prahu ili bilo kojim drugim dodatkom. Sladoled i bobičasto voće su uvek dobar dodatak, tako ovaj dezert izgleda kao da je iz nekog restorana. Ako volite čokoladni preliv, možete ga vrlo lako napraviti. Treba vam samo 100g čokolade, 2 dl slatke pavlake i kašika šećera. Zagrejte slatku pavlaku sa šećerom, ali ne da prokuva. U to dodajte izlomljenu čokoladu, i mešajte dok se ne istopi. To je sve! Možda je ova poslastica malo zahtevnija za pripremu od kolača koji se ne peku, ali je definitivno vredan truda, jer čim miris počne da se širi kuhinjom, svi ukućani počnu da se okupljaju. Akosu se najavili gosti, često znam da napravim duplu meru, jer se vangla jako brzo isprazni.Šta ide dobro uz ovaj kolač?
Slani bakin kolač
Oprema
Sastojci
Instrukcije
Beleške
Poslastica za svaki dan
2 Odgovor
Obozavam bakin kolac!
Svi pravi starinski recepti su na šolje. ❤️
Moja baba je bila vrsna domaćica, a svaki recept joj je u nazivu imao „počaši“. 😂