Bakin kolač – Starinski recept na šolje

Ne poznajem osobu koja ne voli bakin kolač. Svi smo ih jeli, možda češće kad smo bili deca, ali ovaj kolač je i dalje veoma popularan. Verovatno zbog lake pripreme i predivnog ukusa. Nekada se pekao u starim kalupima koji su se stavljali na „smederevac“, pa okretali. Danas je to mnogo lakše, sigurna sam da skoro svaka kuća ima aparat za vafle.

Volim da spremim bakin kolač kada ne znam šta bi ćerki za užinu, ili kad nam dolaze neki gosti sa decom, jer ona uvek rado jedu ovu poslasticu.

Kako je nastao bakin kolač?

Originalni naziv ovog kolača je galete, a potiče iz Belgije, koja je poznata po vaflima. Naša poznata kompanija „Bambi“ napravila je svoju smesu za galete, i na kutiji napisala „Bakin kolač“, pa je tako nastalo ime. Za reklamu su angažovali, nikog drugog, do naše poznate glumice Radmile Savićević. Pogledajte staru reklamu iz 1993. godine:

Bakin kolač

Bakin kolač na šolje

Ovaj recept je veoma lak za pripremu, jer vam ne treba kuhinjska vaga. Kao meru koristićemo srednju šolju od kafe ili čašu od jogurta.
Vreme pripreme 10 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 10 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Srpska
Porcije 6
Kalorije 291 kcal

Oprema

  • 1 šolja
  • 1 vangla
  • 1 mikser
  • 1 Kutlača
  • 1 kašičica

Sastojci
  

  • 4 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja ulja Možete koristiti i mast, od toga kolač ispadne hrskaviji
  • 4 šolje brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Instrukcije
 

  • Umitite jaja penasto
  • Umutite šećer u smesu
  • Dodajte vanilin šećer
  • Dodajte ulje, pa umutite
  • Sipajte mleko
  • Dodajte brašno, malo po malo
  • Sipajte prašak za pecivo
  • Zagrejte aparat za galete, pa ga namažite uljem
  • Sipajte po jednu kutlaču smese na sredinu aparata, i poklopite
  • Pecite kolač dok ne porumeni
Ključne reči bakin kolač, recept na šolje

Savet: Ako volite kiselkast ukus, u testo narendajte malo korice limuna.

Šta ide dobro uz ovaj kolač?

Bakin kolač sa šlagom
Source: fagor.rs

Može da se jede sam, dovoljno je ukusan da mu ne fali ništa. Ja volim da ga jedem uz kafu, a deca često mažu čokoladni krem. Može se jesti i sa džemom, šlagom, jagodama, šećerom u prahu ili bilo kojim drugim dodatkom. Sladoled i bobičasto voće su uvek dobar dodatak, tako ovaj dezert izgleda kao da je iz nekog restorana. Ako volite čokoladni preliv, možete ga vrlo lako napraviti. Treba vam samo 100g čokolade, 2 dl slatke pavlake i kašika šećera. Zagrejte slatku pavlaku sa šećerom, ali ne da prokuva. U to dodajte izlomljenu čokoladu, i mešajte dok se ne istopi. To je sve!

Slani bakin kolač

Slani bakin kolač

Recept za slane galete je sličan onome za slatke, samo se par sastojaka razlikuje
Vreme pripreme 10 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 minute
Obrok Appetizer
Kuhinja Srpska
Porcije 6
Kalorije 310 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 šolja
  • 1 mikser
  • 1 kašičica
  • 1 aparat za galete

Sastojci
  

  • 4 jaja
  • 1 šolja masti
  • 1 šolja mleka
  • 4 šolje brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g semenki Možete koristiti suncokret, susam, lan, kim.

Instrukcije
 

  • Penasto umutite jaja
  • Dodajte mast pa umutite
  • Sipajte mleko
  • Posolite
  • Dodajte brašno, malo po malo
  • Dodajte prašak za pecivo
  • Umeštajte semenke u testo
  • Pecite galete u aparatu

Beleške

U smesu možete dodati i naseckanu šunku, origano ili nešto drugo po ukusu. 
Ključne reči slane galete, slani bakin kolač

Savet: Nemojte sipati previše smese u aparat. Odmerite kutlačom, pa testo sipajte samo na sredinu, a kada zatvorite aparat, smesa će se raširiti. Ako sipate previše testa, počeće da curi iz aparata, a ako sipate premalo – neće se ravnomerno rasporediti po površini.

Poslastica za svaki dan

Možda je ova poslastica malo zahtevnija za pripremu od kolača koji se ne peku, ali je defitinvno vredan truda, jer čim miris počne da se širi kuhinjom, svi ukućani počnu da se okupljaju. Ako imam neke goste, često znam da napravim duplu meru, jer se vangla jako brzo isprazni.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




8  +  1  =  

Oznake: