3 ideje za odmor na putu do Grčke uz leskovački roštilj

Ako u prvoj polovini jula (iz Srema) idete na letovanje Grčku, već posle 3 sata možete biti umorni. Ako ne vi, deca iza vas u kolima sigurno će želeti da se razmrdaju. Za vas smo izdvojili tri ideje za odmor na putu do Grčke, a da je (relativno) blizu auto-puta Beograd-Niš.

Kriterijumi prilikom odabira mini-odmora za vas bili su da mora biti smislen, sadržajan i osvežavajući, a uz to ne smete biti ni gladni.

Dva karnevala i kupanje u Vlasini

Prva tačka bila bi Vrnjački karneval, koji traje od 7. do 14. jula. Kod Pojata, koje su, na primer, od Inđije daleko 227 km, odnosno 2 sata i 20 minuta vožnje, skrenete desno. Imate još 58 km do Vrnjačke Banje. Ukupno 285 km. (Ako pak idete u avgustu, od 8. do 10. možete posetiti i Lovefest). O tome smo detaljno pisali, pa ćemo se posvetiti dvema ostalim tačkama.

Druga tačka (zapravo objedinjuje i treću) bila bi nešto duža -331 km, ali se skoro sve vreme ide auto-putem. Na isključenju kod Leskovca imate dve mogućnosti:

 • Desno za Leskovac gde se uz čuveni leskovački roštilj (naša preporuka je gurmanska pljeskavica) možete okrepiti pred nastavak puta do željene destinacije za letovanje.
 • Ili levo, gde odličnim putem za 10-ak minuta stižete u Vlasotince. Tamo se od 12. do 14. jula. odigrava Vlasina Fest.

Ako se od onih veoma probirljivih, i pak vam ne odgovara naš izbor, onda ne skrećite i ni levo ni desno nego nastavite još 45 km pravo do isključenja za Vladičin Han. Odatle levo (istočno) još 33 km vozite i stižete do prelepe destinacije. Vlasinsko jezero!

Ipak, o tome neki drugi put.

Vlasotince

Vlasotince ima veštačku akumulaciju na Vlasini, u samom centru grada, koja u vrelim letnjim mesecima predstavlja raj za kupače, posebno zbog toga što je Vlasina planinska reka prilično osvežavajuća.

Vlasina Fest 2024

Festival namenjen prenstveno mladim ljudima, sa ciljem afirmacije kupališta na reci Vlasini i kreiranju zabavnog sadržaja za posetioce u toku kupališne sezone. Festival sadrži takmičarske aktivnosti na vodi i plaži, kao i edukaciju mladih ljudi kroz kulturne i zabavne sadržaje (igre na vodi, koncerti i projekcije filmova na letnjoj pozornici, radionice, vlasinski spust).

U petak 12. jula na scenu Vlasina fest nastupa Angelina.

Pesmom „Gad“, koju je snimila u duetu sa Pinkovom zvezdicom Teodorom Tarom Stojanović, izbila je na prvo mesto u kategoriji „trending“ za 2019 godinu.

U subotu 13.jula uživamo u atmosferi i zvucima koje samo Crne Mambe znaju da prirede!
Vođa orkestra Nebojša Seitović, poznat na jugu Srbije kao Neša Saita, virtuoz na 8 instrumenata, možda najbolji svirač Buzukija u Srbiji imao je više od 1000 nastupa sa Šabanom Bajramovićem I poznatim svetskim zvezdama kao što su Gipsy Kings.

Festival se zatvara u nedelju 14. jula kada će u večernjim časovima povorka škole cirkusa imati svoj performans

U okviru Vlasina festa osmišljeni su raznovrsni sadržaji koji će se održavati na levoj i desnoj obali gradskog kupališta. Posetioci će moći da uživaju u raznim sportovima.

Motokros trka + street workout

Na terenu pored reke predstaviće se i motokros tim i najaviti svoju motkros trku, a neformalna grupa mladih ljubitelja street workouta će promovisati uličnu gimnastiku na teretani na otvorenom.

Za decu su organizovane radionice cirkuskih veština, za koje će se pobrinuti udruženje Kreativni pogon iz Novog Sada, kao i poligon spretnosti u organizaciji vlasotinačke školice sporta.

Vlasinski spust

Posebna atrakcija će biti Vlasinski spust, koji podrazumeva spuštanje niz reku sa krajnjim ciljem na kupalištu, a za sve učesnike TO će organizovati ručak na levoj obali Vlasine. Za one koji bi da istraže prirodu u okolini, možete obići Čarobnu dolinu.

Čarobna dolina

Na 2 kilometara od centra Vlasotinca nalazi se Čarobna dolina, prelepa klisura. Biser prirode. Najlakše je doći uređenom stazom koja vodi od Starog groblja.

Potok Stanci nastaje od nekoliko izvora ispod planine Bukova glava, iznad sela Ravna Gora na preko 1300 metara nadmorske visine, a teče pravcem jug-sever između sela Brezovica i Samarnica. Pre ulivanja u Vlasinu, u ataru sela Manastirišta, kroz klisuru se formira vodopad Stanci.

Kako vam odmor na putu do Grčke ne bi propao, obratite pažnju na to kakvo vas vreme očekuje do polovine jula?

Vremenska prognoza Leskovac

Vreme u Leskovcu biće sunčano uz umeren vetar. Najniža temperatura biće  prijatnih 17 stepeni, a najviša temperatura će dostizati i preko 39 stepeni.

Preporučujemo sportski centar Dubočicu, koja ima jako lep bazen. Adresa je Vlajkova 193.

Vreme u Vlasotincu

Vremenska prognoza za Vlasotince je slična kao u Leskovcu.  Od 8. jula do polovine meseca neće biti nijednog kišnog dana, a temperature će biti oko 35 stepeni.

Tako da kupanje u Čarobnoj dolini ili na Vlasini svakako jeste odličan izbor za predah prilikom nastavka puta za Grčku, pogotovu ako idete danju.

Bonus: Vranje – revija filmova, smeštaj i restorani

U okviru Vranjskog kulturnog leta u sali Pozorišta ,,Bora Stanković“, u periodu od 15. do 19. jula 2024. godine, biće održana revija najgledanijih filmova pod nazivom ,,Vranjske letnje filmske večeri“.

U terminu od 20 sati biće prikazani filmovi domaće produkcije, koji su izazvali najveće interesovanje publike u ovoj sezoni.

 • 15.7. u 20 sati: ,,Nedelja“ (130 min)
 • 16.7. u 20 sati: ,,Jorgovani“ (83 min)
 • 17.7. u 20 sati: ,,Živi i zdravi“ (100 min)
 • 18.7. u 20 sati: ,,Ruski konzul“ (147 min)
 • 19.7. u 20 sati: ,,Za danas toliko“ (105 min)

U istim danima, sa početkom u 18 sati, biće emitovani najnoviji i najpopularniji filmovi za decu, koji su obeležili ovu bioskopsku sezonu.

Najmlađi gledaoci mogu da pogledaju sledeće filmove:

 • 15.7. u 18 sati: ,,Lesi – Nova avantura“ (91 min)
 • 16.7.u 18 sati: ,,U mojoj glavi 2″
 • 17.7. u 18 sati: ,,Kung Fu Panda 4″ (95 min)
 • 18.7. u 18 sati: ,,Garfield“ (90 min)
 • 19.7. u 18 sati: ,,Grozan ja 4″ (90 min)

Cena karte za sve filmove je snižena i iznosi 300 dinara.

Organizatori ovog događaja su Grad Vranje i Pozorište ,,Bora Stanković“.

 

Ukoliko planirate da tokom putovanja napravite pauzu u Srbiji, po preporuci turista sa Facebook grupe „Grčka info“ koji redovno svake godine putuju za Grčko, najbolje je napraviti pauzu od putovanja u Vranju.

Pored povoljnih hotelskih i privatnih smeštaja, ovaj grad nudi i najbolje restorane, između ostalog restoran Morava i restoran Čaršija.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  5  =  1

Oznake: