Recept za Savršenu Paradajz Čorbu: Tradicionalni Ukus na Vašem Stolu

Iako nisam rodom iz Srema, već godinama živim ovde i volim sremsku kuhinju. Šta ću kad sam već u takvoj okolini 🙂 doduše, nije na moranje, na ljubav je.

Paradajz čorba mi je posebno drago jelo i nekako, da kažem, priraslo mi je srcu. Lako i brzo se sprema. Preukusna je po mom mišljenju, a što se lakše i brže spremi, to je za nas domaćice, u ovom hvatanju dužine dana, super rešenje.

U Sremu paradajz čorba nije samo neka obična čorba od paradajza, to je prava svečana gozba.

Nedeljna kuhinjska avantura zvana paradajz čorba

paradajz čorba recept

Lično, u mojoj kući nedelja započne uz veselo brbljanje o „čarobnom“ sastojku koji će biti zvezda naše čorbe – paradajzu, i završi se kulinarskom debatom, da ne kažem svađom, zamalo. Nije to tako jednostavan zadatak. Ne za nas.

Počne tako što ja iznesem sveži paradajz, a ćerka iznese kečap?! Upitno i borbeno se gledamo.

Paradajz Vs. Kečap

Paradajz ili kečap u čorbi

Zatim slede pitanja: Koji paradajz staviti u čorbu? Može li kečap uopšte? Da ne ide možda pelat?

Ćerka zastupa kečap. Ja opet smatram da treba da bude neke teksture u čorbi. I tako smo spremile dve čorbe i ni jedna nije bila ono što treba da bude i što smo probale kod komšinice. Paradajz čorba sa kečapom je bila slatka, a moja sa svežim paradajzom uopšte nije bila ukusna.

Tajna prave sremske paradajz čorbe

I rešile smo da ovu dilemu rešimo jednom za svagda i pozvali smo komšinicu Nenu. Baka. Sremica.

Došla je kod nas, smeškajući se, i donela flašu domaćeg kuvanog paradajza iz podruma.

Naučila nas je da skuvamo pravu sremsku paradajz čorbu. Paradajz čorba skuvana od domaćeg kuvanog paradajza daje onaj pravi, autentičan ukus koji smo probale kod njih na ručku i koji nismo uspele dobiti u našim čorbama, ne znajući šta je tajna.

Prihvatile smo običaj uživanja uz paradajz čorbu nedeljom i predstavlja za nas simbol ljubavi prema sremskoj kuhinji, a i ostalo nam je lepo sećanje na debatu oko nje i silne pokušaje kuvanja raznim “paradajz-varijantama“.

Isprobavala sam razne recepte za paradaj čorbe i delim sa vama najbrži i po meni najlepši.

Sremska tradicionalna paradajz corba

Sremska paradajz čorba

Recept za paradajz čorbu sa domaćim kuvanim paradajzom
Vreme pripreme 5 minutes
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 35 minutes
Obrok Čorba
Kuhinja Italijanska, Španska, Srpska
Porcije 4
Kalorije 510 kcal

Sastojci
  

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 l vode
  • 5 dcl kuvanog paradajza
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice vegete ili začina c
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice mlevene paprike, po želji

Instrukcije
 

  • U šerpu staviti luk, vodu, suvi začin po želji i šećer. Prokuvati.
  • U prokuvano dosuti 5 dcl kuvanog paradajza zatim kuvati jos 30 minuta.
  • Izvaditi luk i dodati rezance po želji. Služiti toplo.
Ključne reči čorba, paradajz, paradajz čorba

Neko preferira da stavi domaće rezance ili taranu, ja lično volim ovako prostu, bez dodataka.

Ovaj jednostavan recept će vam pružiti bogat i ukusan obrok, savršen za svaku priliku.

Nutritivne vrednosti

Domaci kuvani paradajz za corbu

Bez obzira na našu obuku u pripremi paradajz čorbe i njenom ukusu, važno je naglasiti da paradajz ima izuzetne nutritivne vrednosti. Klasifikuje se kao voće, ali se služi i koristi kao povrće. Za nas je bitno da je ukusan i zdrav, a da li je voće ili povrće za čorbu ne igra ulogu.

Paradajz čorba, pripremljena od svežih paradajza, zadržava sve ove nutritivne vrednosti. Tako da, bez obzira na to koji recept koristite, možete biti sigurni da unosite zdrave i korisne sastojke u svoj organizam… pa navalite 🙂

Često postavljana pitanja o paradajz čorbi

1. Koji je paradajz najbolji za paradajz čorbu?

Za paradajz čorbu idealni su zreli, mesnati paradajzi sa jakim ukusom. U Sremu se često koriste domaće sorte poput „sremskog ružičastog“, koje daju čorbi prijatan, bogat ukus.

2. Da li je bolje koristiti sveži paradajz ili kuvani paradajz iz flaše?

Iako sveži paradajz može biti odličan izbor za laganije, letnje verzije čorbe, kuvani paradajz iz flaše daje stabilniji i intenzivniji ukus koji je karakterističan za tradicionalnu sremsku paradajz čorbu.

3. Koje začine preporučujete da se dodaju u paradajz čorbu?

Pored standardnih začina poput soli i šećera, u paradajz čorbu se često dodaje malo mlevene paprike za blagu pikantnost i nekoliko listova bosiljka ili majčine dušice za aromu.

4. Koliko dugo treba kuvati paradajz čorbu?

Paradajz čorba, od prilike se kuva najmanje 30 minuta nakon dodavanja paradajza, kako bi se svi sastojci dobro sjedinili i kako bi čorba dobila puni ukus. Ako koristite sveži paradajz, možda ćese malo duže i kuvati.

5. Koje povrće može biti dobar dodatak paradajz čorbi?

Pored paradajza, u čorbu se mogu dodati i crni luk, šargarepa, i celer, koji doprinose aromatičnijem ukusu i boljoj teksturi. Takođe, neki vole dodati malo krompira ili tikvica za gušću varijantu čorbe.

Nezamenjiv kuvani paradajz

Na kraju da vam kažem, zaključak je jednostavan: kečap, pelat ili svež paradajz možda mogu za nekoga biti dobri, ali ništa ne može da zameni onaj pravi, sremski domaći kuvani paradajz.

Autor teksta:

Ostavite komentar

2 Odgovor

    1. Hvala! Nadam se, da ćete probati spremiti paradajz čorbu na ovakav način i biti zadovoljni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




70  +    =  73