zimnica recepti
Izvor: sremonline

Zimnica – 3 najlepše i najbrže salate za zimu

Zimnica, nezaobilazni deo našeg jesenje „životne“ kulture, ako se tako može nazvati. Kada povrće i voće sazri iz naših bašta, ili pristigne sveže ubrano u markete, krene pomama za receptima. Svi tražimo one koji su najbolji i isprobani, a u zadnje vreme i one koji se najbrže spreme, i mogu dugo da „stoje“.

Ja prva, kako ko priča o zimnici (najviše u marketu ili na pijaci) primaknem se praveći se da mi je baš u tom rafu ili tezgi nešto trebalo, jer svaki recept i svaki savet za neiskusne domaćice, a i za one sa iskustvom, da obogate svoju zimnicu, nije na odmet.

Naravno da uvek prvo proverim šta „internet“ kaže, jer skrati nam vreme traženja recepata, kad nam je već sve na jednom mestu što da se to ne iskoristi.

Zimnica recepti – brzi, jednostavni i najlepši

najlepse salate za zimu
Izvor: sremonline

Da ne biste dugo tražili i dvoumili se, prenosim vam divne recepte koji će da vam osvežiti i obogatiti ishranu ove zime.

Šarena salata zimnica – puna vitamina

sarena salata zimnica
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Zahvaljujući raznolikosti povrća koje ide u ovu salatu, njen sastav je izuzetno nutritivan. Vitamini i minerali koji se u njoj nalaze su „spasonosni“ pred kraj zime. Moj savet je da pri početku hladnih dana jedete je umereno, da vam ne dosadi, tako da pred kraj zime možete njom da obradujete svoj organizam. Recept pišem za 1 kilogram, a vi pravite u zavisnosti koliko članova imate u porodici, korigujte.

sarena salata sipanje u tegle

Šarena salata zimnica

Vitaminska šarena salata
5 from 1 vote
Vreme pripreme 40 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 10 minutes
Obrok Salata
Kuhinja Srpska
Porcije 4 tegle
Kalorije 45 kcal

Oprema

  • Teglice
  • Plastične mrežice
  • Kafena kašika
  • Plastična posuda
  • Šerpa za kuvanje vode
  • Nož i daska za sečenje
  • Rende za kupus

Sastojci
  

Sastojci:

  • 1 kg kupusa
  • 1 kg šargarepe
  • 1 kg krastavčića
  • 1 kg paprike
  • crni luk po želji
  • 1 kafena kašičica soli, po tegli
  • 1 kafena kašika šećera, po tegli
  • 2 kafene kašike sirćeta, po tegli
  • Vrela voda (koja je prokuvana)

Instrukcije
 

Priprema:

  • Dobro oprati povrće i prosušiti.
  • Oljuštiti šargarepu, i izrezati na kolutove umerene debljine, Narendati kupus. Naseći krastavčiće takođe na kolutove. Papriku narezati na kockice ili već po vašoj želji
  • Sve to sjediniti u nekoj plastičnoj posudi i dobro izmešati.
  • Tegle sterilizirati u rerni desetak minuta. Puniti tegle salatom.

U svaku teglu dodati:

  • Jednu kafenu kašičicu soli, samo posuti odozgo.
  • Jednu kafenu kašiku kristal šećera, vrhom punu.
  • Dve kafene kašike sirćeta.
  • Na kraju u svaku teglu nasuti vrelu vodu koja je ključala.Pogurati povrće u teglu plastikom za to namenjenom, ili drvenim štapićima ko ima. Zatvoriti dobro.
  • Pasterizujte je u rerni na 90 stepeni, 90 minuta. Složite tegle da se ne dodiruju. Posle 90 minuta isključite rernu i u njoj ostavite tegle sa salatom dok se ne ohlade.
Ključne reči Zimnica

Zimnica od paradajza – bez konzervansa

zeleni paradajz za zimnicu
Izvor: Youtube/snimak ekrana

Odabira recepta za paradajz zimnicu nije baš lak. Nije jer postoji milion različitih kombinacija i varijacija na tu temu. Kako i ne bi bilo kad paradajz možemo da kuvamo, kiselimo, svež meljemo… paradajz paprika zimnica, paradajz sa renom i belim lukom, turšija sa paradajzom, zeleni paradajz zimnica – idealna za one kojim paradajz u baštama nije dozreo do kraja, tako da tu mora da se sedne fino i razmisli šta u stvari želimo za zimu koja predstoji.

Zeleni paradajz zimnica – laka i preukusna

zeleni paradajz u teglama

Zimnica od zelenog paradajza

Zimnica - laka i preukusna
5 from 1 vote
Vreme pripreme 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour
Obrok Zimnica
Kuhinja Srpska
Porcije 2 osobe
Kalorije 23 kcal

Oprema

  • Teglice
  • Plastične mrežice

Sastojci
  

U svaku teglicu posebno dodati:

  • šećera
  • soli
  • 9% alkoholnog sirćeta
  • beli luk Količina po želji
  • biber u zrnu

Instrukcije
 

  • Željenu količinu paradajza oprati i prosušiti.
  • Odseći deo gde je bila peteljka.
  • Odstraniti trule i nečiste delove da se ne bi kvarilo kasnije.
  • Izrezati po želji na kockice ili kolutiće.
  • U tegle koje ste sterilisali u rerni dodati nekoliko zrna bibera i beli luk isečen na krupnije delove.
  • Slagati paradajz u tegle i napuniti ih do kraja. Pritisnuti plastičnim mrežicama.

U svaku teglu dodati:

  • 1 kafenu kašiku šećera
  • 2 kafene kašike soli
  • 3 kafene kašike 9% alkoholnog sirćeta
  • Preliti vrelom, ključalom vodom do vrha.
  • Vruće tegle zatvoriti čistim poklopcem i okrenuti tegle.
  • Zamotati ih i ostaviti da se tako ohlade.
  • Ova zimnica od paradajza je spremna za upotrebu za 15. dana. Kad se tegla otvori prilikom konzumacije, čuvati je nadalje u frižideru.
Ključne reči Zeleni paradajz, Zimnica

Zimnica od paprika

Paprika je povrće koje je najzastupljenije u pripremi zimnice. Ona  se koristi u pripremi ajvara, u turšiji, mešanim salatama i zasebno se kiseli u teglama. Neizostavni deo je svakog uzimskog posluženja  i nedeljnog rucka. Zbog svoje boje i savitljivosti koristi se i u raznim dekoracijama.

zimnica od paprika
Izvor: Youtube/snimak ekrana
crvena paprika u teglama za zimnicu

Zimnica od paprika

Najbolji recept za zimnicu od paprika
5 from 1 vote
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour
Ukupno Vreme 1 hour 30 minutes
Obrok Salata
Kuhinja Srpska
Kalorije 50 kcal

Oprema

  • Sterilisane tegle sa poklopcima
  • Velika šerpa za ključanje vode
  • Nož i daska za sečenje
  • Plastična mrežica ili drveni štapići za pritiskanje paprika

Sastojci
  

Sastojci:

  • Mesnata crvena paprika
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašičice šećera
  • 4 kašičice sirćeta (9%)
  • Par zrna bibera (po ukusu)
  • Beli luk, krupno sečen (po ukusu)
  • Peršun (opciono)
  • Vrela voda

Instrukcije
 

Priprema:

  • Papriku oprati i osušiti. Očistiti od semenki. Preseci je na pola i seći na trake. Debljinu traka odredite sami kako volite. Da li ćete tanje ili deblje. Na vama je.
  • Sterilisane tegle polegnite na sto da vam je lakše slagati paprike u njih. Slažite ih tako da unutarnji deo paprike ide prema unutra. Ukoliko su trake predugačke naspram tegle, skratite ih. Napunite teglu i podignite ih uspravno. Ako volite stavite preko paprike peršun i beli luk, krupno sečen.
  • U napunjene tegle sipajte so, šećer, sirće. Vodu proključajte i sipajte vrelu preko paprika. Napunite tegle do vrha.
  • Pritisnite plastičnom mrežicom ili drvenim štapićima. Zatvorimo tegle.
  • Stavite u rernu na 90C da se pasterizuje.
  • I ostavite u rerni dok se ne ohlade.
Ključne reči Zimnica

Jednostavni recepti – sigurna zimnica

Za pripremu, zimnica može biti zahtevna, ali zašto birati složeno kada može sve da bude jako jednostavno, i brzo. Recepti koji su obični, sa veoma malim inovacijama, obično budu oni najukusniji i najtraženiji na svim trpezama.

Ključ svake dobre zimnice su sveže namirnice, pažljivo odabrane i proces pripreme koji bi trebalo da je jednostavan, da garantuje dugotrajnu svežinu, i da se zadrže sve nutritivne vrednosti.

Uživajte u pripremi!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




70  −    =  62