leto u Sremu
Izvor slike: espreso.co.rs

Leto u Sremu: 5 Stvari koje ne smete propustiti 2024

Imam sjajne vesti za sve vas koji ostajete u Srbiji preko leta – nimalo vam neฤ‡e biti dosadno! Pred nama je leto koje ฤ‡e u Sremu biti ispunjeno razliฤitim festivalima, manifestacijama, i prelepim mestima u prirodi na kojima ฤ‡ete moฤ‡i da uลพivate gotovo jednako kao da ste na nekoj plaลพi. U nastavku slede naลกe preopruke ลกta sve treba da obiฤ‘ete. Uลพivajte!

1. Ledinaฤko jezero

Ledinaฤko jezero na obroncima Fruลกke gore slikano sa dronom
Izvor slike: mondo.rs

Moram priznati da dugo nisam uopลกte znala za ovo jezero. Prvi put kada sam ga posetila ostala sam bez teksta. I dalje razmiลกljam kako je moguฤ‡e da neลกto toliko lepo postoji u naลกem Sremu, a da nas ima mnogo koji uopลกte ne znamo za to. Jezero se nalazi na obroncima Fruลกke Gore,ย u blizini sela Stari Ledinci.

Zaลกto treba da posetite ovo mesto preko leta? Svi mi leti traลพimo neka nova mesta za kupanje, a Ledinaฤko jezero je idealno za to. Pored nestvarne boje vode, uลพivaฤ‡ete u pogledu koji okruลพuje jezero i koji definitivno podseฤ‡a na neku egzotiฤnu destinaciju. Za sve one koji su viลกe avanturistiฤkog duha, moลพete se oprobati u planinarenju i peลกaฤenju.

Oko jezera postoje brojne peลกaฤke staze koje vode kroz ลกume Fruลกke Gore, gde ฤ‡ete imati priliku da napravite sjajne fotografije. A kada poลพelite da odmorite, uvek moลพete da postavite ลกator i organizujete neko kampovanje (na dozvoljenim mestima, naravno). ล to da ne? Izaฤ‘ite malo iz svoje zone komfora.

2. ล ekspir fest u ฤŒortanovcima (4.-7. jula)

ล ekspir festival
Izvor: sekspirfestival.org

Za sve ljubitelje pozoriลกta, leto u Sremu znaฤi samo jedno – ฤŒortanovce i ฤuveni ล ekspir festival. Verujem da veฤ‡ina vas zna da se ovaj festival odrลพava tradicionalno svake godine krajem juna. Ove godine je to neลกto malo kasnije, taฤnije poฤetkom jula, kada ฤ‡emo moฤ‡i da uลพivamo u sledeฤ‡em programu:

  • ฤŒetvrtakย 04.7. –ย Bogojavljenska noฤ‡ย , 20h
  • Petakย 05.7. –ย San letnje noฤ‡i, 20h
  • Subotaย 06.7. –ย Romeo i Julija: Poslednji sati, 20h
  • Nedeljaย 07.7. –ย Hamlet Double Bill, 20h

Ulaznice za ovaj festival koลกtaju 1200 dinara, a moลพete ih pronaฤ‡i na svim ovlaลกฤ‡enim prodajnim mestimaย TICKETS-aย ili preko interneta.

Novi Sad:

Delfi Big Shopping centar -Sentandrejski put 11

Delfi Novi Sad -Zmaj Jovina 12ย 

Beograd:

Ticket Vision- Bilet Servis, Trg Republike 5

Ticket Vision – Cvetni Trg, Njegoลกeva bb, lokal br. 1

Ticket Vision – Uลกฤ‡e, Bulevar Mihajla Pupina 4ย 

Inฤ‘ija:

Menjaฤnica Manhattan – Vojvode Stepe 11, TQ Vegas shopping centar

Menjaฤnica Manhattan 2 – Vojvode Stepe 4

3. Zasavica

Toranj visok 18 metara u rezervatu prirode Zasavica
Izvor slike: Srem Online

Kao specijalni rezervat prirode, Zasavica je idealna destinacija za leto u Sremu. Oฤekuje vas mnoลกtvo razliฤitih aktivnosti poput plovidbe ฤamcem, posmatranje prirode i ptica, auto kamp, kao i uลพivanje u dobroj hrani i raznim proizvodima od mesa.

Jedan od glavnih simbola ovog rezervata jeste toranj visine 18 metara koji je ujedno i vizitorski centar gde moลพete da dobijete sve informacije koje vas zanimaju. Da ne govorimo o bogatoj flori i fauni u kojoj ฤ‡e posebno uลพivati vaลกi maliลกani.

Ukoliko se odluฤite da obiฤ‘ete ceo rezervat, moja preporuka je svakako da se provozate brodom. Voลพnja traje 30-40 minuta, a cena voลพnje je svega 300 dinara.

4. Fruลกka Gora โ€žWine Showโ€œ u ฤŒortanovcima

Fruลกka gora Wine Show koji se odrลพava u ฤŒortanovcima
Izvor slike: agrodan.rs

Jedna od prvih asocijacija na leto u Italiji mi je ลกetnja kroz Toskanu i uลพivanje u dobrom vinu. E pa dragi moji, isti takav scenario moลพete pronaฤ‡i u naลกem Sremu i to u ฤŒortanovcima.

U vili โ€œStankoviฤ‡โ€, 31. avgusta ฤ‡e se odrลพati FRUล KA GORA WINE SHOW gde ฤ‡ete imati priliku da se upoznate sa vinima Fruลกke Gore i Srema. Datum samog dogaฤ‘aja je odabran shodno poฤetku sezone berbe.

Na ovom dogaฤ‘aju naฤ‡i ฤ‡e se skoro 200 vina tako da ฤ‡e se sigurno naฤ‡i neลกto i po vaลกem ukusu. Ne oklevajte, Toskana vam je na dohvat ruke!

5. Ko ฤŒang ostrvo

Izvor slike: snimak ekrana Youtube snimka

Ko kaลพe da je neophodno iฤ‡i na duga i daleka putovanja da biste uลพivali u prelepom ostrvu? Potrebno je samo da se malo osvrnete oko sebe i sve vam je tu, naลก Srem nudi sve na dlanu! Ko ฤŒang ostrvo se nalazi kod Sremskih Karlovaca i predstavlja idealnu letnju destinaciju!

Moลพda ga znate kao โ€œMajmunsko osrtvoโ€ ili โ€œDunavske Maldiveโ€, u svakom sluฤaju u pitanju je nalepลกe ostrvo na Dunavu do kojeg moลพete stiฤ‡i samo ฤamcem ili brodiฤ‡em. Postoji organizovan prevoz pored hotela โ€œDunavโ€ u Sremskim Karlovcima, a voลพnja traje svega 10 minuta. Cena prevoza je 150-200 dinara.

Moฤ‡i ฤ‡ete da uลพivati u peลกฤanoj plaลพi i ฤistoj vodi, a s obzirom na to da je obala veoma plitka i vaลกi maliลกani ฤ‡e moฤ‡i da se zabave na ovom ostrvu.

Ono ลกto vam svakako savetujem je da imate na umu da je u pitanju divlja plaลพa, bez spasilaca tako da budete uvek oprezni. Ponesite obavezno i suncobran sa sobom jer na plaลพi nigde nema hlada, a ne ลพelimo da vas prejako sunce spreฤi da uลพivate u ovoj lepoti!

Letovanje ne mora nuลพno da podrazumeva odlazak na more i sate provedene u putu. Sve ลกto vam je potrebno se nalazi baลก kod nas u Sremu, od raznih manifestacija do nestvarnih mesta u prirodi. Uลพivajte u svemu ลกto vam se pruลพa i poฤnite da planirate leto u Sremu veฤ‡ sada!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

60  −    =  50