Rinflajš
izvor: mamabuba.com

Rinflajš – Nezaobilazni deo sremačkog nedeljnog ručka

Nedeljni ručak se, čini mi se, ne poštuje nigde kao u Sremu. Običaj je da se doručak preskače, ali se zato astal postavlja već u podne – da svi lepo ručaju pa odmore. Nedeljom se ne radi ništa, niti se ide u polje, niti na posao, a žene ne rade ništa po kući. Taman posla i veš da se pere. Nedelja je za odmor, i da se ide u goste, ili da gosti dođu, i tačka. 

Sprema se tradicionalni ručak – supa, rinflajš, meso. To je kod nas oduvek bilo tako. Ako vas zanima šta je rinflajš, i kako se sprema, evo vam odgovora. 

Rinflajš: odmah posle supe

Rinflajš
izvor: magazin.novosti.rs

Kada se kuva domaća supa, u nju se stavlja meso. Recept možete naći ovde

Kod nas je to obično kokošije i goveđe. Prevedeno sa nemačkog, rinflajš (Rindfleisch) znači “goveđe meso”. Kako je Vojvodina bila pod Austrougarskom, ovdašnji stanovnici su usvojili i neka njihova jela, pa odatle i ovo. Nije uvek bilo goveđeg mesa, ali je bilo kokošijeg, pilećeg, guščijeg, pa se tako rinflajš prilagođavao našim prostorima. 

Tradicionalno se služio sa renom, da li pomešanim sa pavlakom, ili samim. Kod nas se jede sa sosom od paradajza ili mirđoije. Meso se kuva u supi, zajedno sa šaragarepom i krompirom, pa se onda posle supe, a pre mesa, služilo sa sosom koji je domaćica taj dan odlučila da spremi. 

Rinflajs

Vojvođanski paradajz sos

Sos (ili sost, što bi rekli Sremci), se sprema brzo i lako.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 5 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 15 minutes
Obrok Side Dish
Kuhinja Srpska
Porcije 4 osobe
Kalorije 432 kcal

Oprema

  • 1 šerpica
  • 1 kašika

Sastojci
  

  • 1 kašika masti (ili 1 dl ulja)
  • 1 kašika brašna
  • 250 ml kuvanog paradajza
  • 125 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica aleve paprike

Instrukcije
 

  • Zagrejte mast "na vatri"
  • Dodajte brašno, pa ga propržite
  • Dodajte alevu papriku
  • Najlijte vodu i paradajz
  • Začinite solju i šećerom
  • Mešajte do željene gustine
Ključne reči paradajz sos, sos, sremački crveni sos, vojvođanski sos

Beli sos od mirođije

Ako ne volite crveni sos, uvek možete pripremiti i beli sos od mirođije. Evo kako se sprema.

Sos od Mirođije

Recept za beli sos

Moram priznati da sos od mirođije nikad nisam volela, ali su ga moji ukućani rado jeli uz rinflajš, pa se često nalazio na našoj nedeljnoj trpezi.
5 from 1 vote
Vreme pripreme 5 minutes
Okvirno vreme kuvanja 10 minutes
Ukupno Vreme 15 minutes
Obrok Side Dish
Kuhinja Srpska
Porcije 4
Kalorije 657 kcal

Oprema

  • 1 šerpica
  • 1 kašika
  • 1 nož
  • 1 daska za sečenje

Sastojci
  

  • 1 kašika masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 veza sveže mirođije (ili kašika suve)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 čen belog luka
  • 2 šolje vode ili supe
  • 1 prstohvat bibera

Instrukcije
 

  • Sitno iseckajte mirođiju i beli luk
  • Zagrejte mast
  • Dodajte brašno, pa ga propržite do zlatne boje
  • Dodajte mirođiju
  • Najlijte vodu ili supu
  • Dodajte beli luk
  • Dodajte sirće
  • Začinite solju i biberom po ukusu
  • Mešajte dok se ne zgusne
Ključne reči beli sos, sos od mirođije

Savet: Ovaj sos se zgusne kada se ohladi, pa ako želite da ga jedete kasnije, dodajte malo vode i zagrejte.

 

Sos od rena

Sos od rena
izvor: bonapeti.rs

 

Od svih navedenih koji se jedu uz rinflajš, sos od rena je najjednostavniji za pripremu. 

Sve što vam treba je ren, očišćen i izrendan i 3-4 kašike pavlake. Pomešajte ta 2 sastojka, pa malo poslite, i gotovo. 

Kako se služi rinflajš?

rinflajs sa sosom od rena
izvor: Youtube/screenshot

Ovo jelo jeste predjelo, ali komotno može proći i kao glavno jelo, jer se sastoji od mnogo toga. Tanjiri od supe se kod nas nisu sklanjali, nego se u njima uvek jeo rinflajš, a plitki tanjir dobiješ tek za meso kasnije. 

Iz supe se izvadi govedina, kompir, šaragrepa, bela zelen, pa se sve stavi na sto, a pored je šerpica sa sosti. Mi smo ga uvek jeli tako što krompir i šargarepu izgnječimo i malo posolimo, pa prelijemo sosom, a meso ide pored. 

A posle ručka?

Kad se pojede rinflajš, pa pohovano meso, onda je red i da se zasladimo. Da li vi pravite kolače nedeljom? Kod nas je obavezno, bilo da je to štrudla, pita sa višnjama ili jabukama, ili neki moderniji kolač – ne daj Bože da nedeljom nema slatko. Zamislite gosti dođu, a nema šta da se iznese? Bruka!

Autor teksta:

Ostavite komentar

Jedan odgovor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ocena Recepta




91  −    =  86