Gastro Srem 2024
Izvor: gastrosrem.rs

Gastro Srem 2024 Stara Pazova ─ Program od 6. do 8. septembra

Da je Srem nadaleko poznat po svojoj širokoj gastronomskoj lepezi, svedoči nam sve veći broj manifestacia, koji okupljaju izlagače, ne samo sa ovog podneblja, već i šire.

„Gastro Srem“ je jedna od njih. Kao jedan od nosilaca sertifikata „Najboje iz Vojvodine“, svojim održavanjem iz godine u godinu, nastoji da spoji moderno doba sa tradicionalnim.

U periodu od 6. do 8. septembra, u Staroj Pazovi, održaće se 7. gastronomska manifestacija, “Gastro Srem 2024”, koja je sad već prerasla u jedno od najvećih turističko-gastronomskih okupljanja u Vojvodini.

Opština Stara Pazova u saradnji sa Turističkom organizacijom Stare Pazove, će u ova tri dana, u periodu od 17.00h do 23.00h, na delu puta između Stare i Nove Pazove, Vojački put 1A, ispred TC BIG-a, dočekati domaće proizvođače, učesnike programa i goste iz Srema i cele Srbije.

Priliku da izlože svoje ukusne specijalitete, imaće domaći proizvođači mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, poslastičari i bombondžije, proizvođači džemova, meda, rakije i vina. Dođite da uživate uz vrhunske domaće gurmane i gastronome!

Program će obogatiti i proizvođaći suvenira i umetnina, organizovani program za decu, nagradne igre i lokalni tamburaški sastavi i bendovi. Kao i svake godine, tako i ove, manifestacija će biti organizovana u humanitarnom duhu, koja za cilj ima pomaganje lokalnim udruženjima ili pojedincu kome je ta pomoć neophodna.

Program „Gastro Srema 2024“ predviđa i takmičarski deo za učesnike i izlagače. Takmičenje će biti organizovano za:

  • najukusniji slatki kolač,
  • najbolji recept za slani kolač i
  • najoriginalniji štand.

Posetioci će, pored uživanja u pripremljenom raznolikom kulturno-umetničkom programu, moći da degustiraju specijalitete koji budu izloženi.

Oficijalni program za dane Gastro Srema

Tradicionalna manifestacija Gastro Srem u Staroj Pazovi
Izvor: srcelutajuce.com

6. Septembar – petak

  • 17h ─ Gastronomska izložba i Izložba umetničkih slika
  • 18h ─ Svečano otvaranje
  • 18:30h – 19:30h ─ Kulturno umetnički program
  • 20:00h – 21:30h ─ Nastupa Tamburaški sastav „Ladan špricer“
  • 21:30h – 23:00h ─ Nastupaju Aleksandra Saška Padrov i Đorđe Čavić, uz pratnju orkestra Ivana Makevića

7. Septembar – subota

  • 17h ─ Gastronomska izložba i Izložba umetničkih slika
  • 18:00h – 19:00h ─ Kulturno umetnički program
  • 19:00h – 20:30h ─ Nastupa orkestar „Tamburica Pazova“
  • 21:00h – 23:00h ─ Nastupaju Zorana Iđuški i Petar Štefanjuk, uz pratnju orkestra „Da ne umre tambura“

8. Septembar – nedelja

  • 17h ─ Gastronomska izložba i Izložba umetničkih slika
  • 18:00h – 19:00h ─ Kulturno umetnički program
  • 19:00h – 21:30h ─ Zabavni program za decu
  • 21:00h – 23:00h ─ Nastupa Akustik bend

Spoj gastronomije, kulture i turizma ─ ključ za regionalni razvoj

Priprema domaće supe sa rezancima na Gastro Srem manifestaciji
Izvor: osetisrbiju.rs

Gastronomska kultura, udružena sa turističkom ponudom, poslednjih godina sve više dobija na značaju. Pored svoje ekonomske isplativosti, značaj se ogleda i u povezivanju ljudi sa različitih podneblja, kako na nivou Srbije i regiona, tako i sve većeg broja turista iz Evrope.

Nekada je retkost bila videti grupu turista, kampera i bajkera kako odseda u nekom od delova Srbije na svom putu ka drugim destinacijama, ali poslednjih godina situacija se u značajnoj meri menja.

Sve veći broj judi koji shvata značaj digitalizacije i svoje prezentnosti na internetu i društvenim mrežama, doprineo je tome da Srbija postane jedna od tačaka na mapi Evrope gde se turisti zadržavaju. Sremska ravnica je jedna od njih.

Spoj plodne ravnice, padina Fruške gore i teren premrežen isprepletanim rekama i kanalima, donosi bogatstvo u, ionako širokoj lepezi sremske kuhinje.

Sremska gastronomija nekada i danas

gastronomska trpeza Srema
Izvor: serbiantimes.info

Doživljavao je Srem teška vremena u svojoj istoriji, pa se u skladu sa tim nosila i kuhinja tog doba. Od nešto malo brašna, krompira, vode i katkad ponekog dodatka, nastajali su recepti, koji se i danas po sremskim kućama rado spremaju, a po restoranima, salašima i kafanama prodaju kao specijaliteti.

Uvek je bivalo i onih bogatijih, koji su mogli da za trpezu iskoriste sve prednosti života na ovom terenu. Tradicionalni nedeljni ručak nije mogao da izostane.

Poznato je da su padine Fruške gore, na kojima su nastale neke od najstarijih sorti grožđa, dobro poslužile fruškogorskim manastirima i okolnim vinarijama za stvaranje najboljih vina koje Srbija i dan danas ima.

Neumorni alasi nisu morali toliko da brinu. Reke Srema su i u najteža vremena hranile stanovništvo oko njih ribom. Dunav, svojim tokom, dugim oko 85 km kroz Srem i danas gosti onog ko se na svom putu za trenutak zadrži u nekom od brojnih restorana.

Srem je tako danas upotpunio svoju staru, tradicionalnu kuhinju autentičnošću koja nastoji da je sačuva od zaborava.

Prvobitni „Šunka Fest“ koji je prethodio današnjem „Gastro Srem“ festivalu u Staroj Pazovi, dobro je trasirao put za današnje učesnike i posetioce, kojima preostaje samo da u njemu uživaju, održe tradiciju okupljanja uz hranu koja nas sve spaja.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  −  1  =  6