sremska jela na tanjiru

Recepti iz bakine kuhinje โ”€ Sremska jela na tanjiru

Kao svaka sremska domaฤ‡ica koja je, jelte, odrasla u Sremu, sada bih trebala da poฤnem sa seฤ‡anjem na mirise i ukuse koji me podseฤ‡aju na detinjstvo, ali to u ovom sluฤaju neฤ‡e biti tako. Nisam odrasla u Sremu, ali sam zaljubljenik u sremsku kuhinju.

Zahvaljujuฤ‡i komลกiluku iz ฤijih kuhinja svake nedelje u dvanaest sati ฤarobno miriลกu tradicionalna sremska jela i baki Neni iz ฤijeg kuvara, iznenaฤ‘ujuฤ‡e dobro oฤuvanog koliko puta je koriลกฤ‡en, prenosim vam mirise i doฤaravam ukuse u ovom ฤlanku.

Naravno, na poฤetku sam morala kriลกom da virim u kuvar jer sve domaฤ‡ice ฤuvaju svoje โ€žmale tajneโ€œ.

Autentiฤna Sremska Kuhinja

sremske ลกunke i kulen
Youtube/snimak ekrana

Srem je regija bogata tradicijom i raznovrsnim gastronomskim nasleฤ‘em. Poznata je po tradicionalnim receptima i tehnikama koji ovu kuhinju ฤine gastronomski jedinstvenom. Svaka kuhinja pa i ova ima svoje tajne koje je ฤine autentiฤnom i posebnom. Sremska jela su jedinstvena zbog uticaja razliฤitih kultura koje su prolazile ovim prostorom. Spoj je maฤ‘arske, austrijske i balkanske kuhinje.

Tradicionalni Sastojci

Primetila sam da sastojci poput sveลพeg povrฤ‡a, mesa, ribe i aromatiฤnog bilja ฤine osnovu sremskih jela. Zahvaljujuฤ‡i plodnom tlu i blizini Dunava, sveลพe namirnice poput paprike, paradajza, luka, jabuka i ลกljiva, koje su neizostavan deo mnogih recepata, nije teลกko pronaฤ‡i. Kao ni sveลพe svinjsko, jagnjeฤ‡e meso i ribu, a o ลพitaricama da i ne govorimo.

Ako na njivi trenutno ne raste pลกenica, onda je kukuruz. Ako nije kukuruz, nisi se okrenuo, suncokret je, i tako se smenjuje. Raste i raฤ‘a obilno.

No, da se vratim na temu.

  • Predjela: ajvar, sremska ลกunka, sir, kajmak.
  • Supe i ฤorbe: paradajz ฤorba, teleฤ‡a ฤorba, pasulj ฤorba, riblja ฤorba.
  • Glavna jela: sremski paprikaลก, jagnjetina ispod saฤa, sarma.
  • Prilozi: dinstani kupus, peฤeni krompir, kukuruzni hleb.
  • Salate: kupus salata, ลกopska salata, salata od krastavaca.

Izdvojiฤ‡u, meni omiljene sremske proizvode: ฤvarke, kulen, sremski sir, futoลกki kupus.

I na kraju, kraljica svakog ruฤka, veliฤanstvena ลกtrudla sa makom, krofne i pita sa viลกnjama.

Mogla bih nabrajati dok mi snage ne ponestane sva ta divna i neodoljiva, tradicionalna sremska jela specifiฤanih ukusa.

Zbog modernog naฤina ลพivota, mnogi recepti su se morali prilagoditi, ali se teลพi tome da se zadrลพe osnove koje ta tradicionalna sremska jela ฤine tako primamljivim.

Najpoznatija sremska jela

riblja ฤorba

Riblja ฤorba

Najukusnija riblja ฤorba po receptu alasa
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 30 minutes
Ukupno Vreme 1 hour
Obrok ฤŒorba
Kuhinja Grฤka, Maฤ‘arska, Srpska, Turska
Porcije 6 osoba
Kalorije 380 kcal

Sastojci
  

  • 2 kg sveลพe reฤne ribe (som, ลกtuka, ลกaran)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 ฤena ฤena
  • 2 ลกargarepe
  • 2 paprike (crvene i zelene)
  • 2 paradajza
  • 3 krompira
  • 1 koren perลกuna
  • 2 lista lovora
  • 1 kaลกiฤica mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
  • 100 ml belog vina (opciono)
  • 2 l vode
  • So i biber po ukusu
  • Sveลพ perลกun za dekoraciju

Instrukcije
 

  • Ribu oฤistite i isecite na komade. Ako koristite razliฤite vrste ribe, pazite da ih pravilno oฤistite i odstranite sve kosti.
  • Isecite crni luk, beli luk, ลกargarepu, papriku, paradajz i krompir na sitne komade. Koren perลกuna takoฤ‘e isecite na sitne komade.
  • U veliki lonac stavite povrฤ‡e i nalijte vodu. Dodajte listove lovora, so i biber po ukusu. Kuvajte na srednjoj vatri dok povrฤ‡e ne omekลกa, oko 30 minuta.
  • Dodajte komade ribe u lonac i kuvajte na laganoj vatri joลก 20-30 minuta, pazeฤ‡i da se riba ne raspadne previลกe.
  • Pred kraj kuvanja, dodajte mlevenu papriku i, ako ลพelite, malo belog vina. Kuvajte joลก nekoliko minuta da se ukusi sjedine.
  • Proverite zaฤinjenost i dodajte joลก soli ili bibera po potrebi. Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
  • Riblju ฤorbu posluลพite toplu, posutu sveลพim perลกunom. Moลพete je posluลพiti sa domaฤ‡im hlebom ili kukuruznim hlebom.
Kljuฤne reฤi ฤorba, povrฤ‡e, riba, riblja ฤorba

Da li ste znali? Najpoznatije takmiฤenje u kuvanju riblje ฤorbe „Zlatni kotliฤ‡“ odrลพava se svake godine u maju, u Surduku.

sremski paprikaลก

Sremski paprikaลก

Recept koji morate probati
Vreme pripreme 30 minutes
Okvirno vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Ukupno Vreme 2 hours
Obrok Glavno jelo
Kuhinja Maฤ‘arska, Srpska
Porcije 6
Kalorije 580 kcal

Oprema

  • 1 kotliฤ‡ ili lonac
  • 1 drvena kaลกika
  • 1 obiฤna kaลกika
  • 1 noลพ
  • 1 daska za seฤenje
  • 1 ฤaลกa

Sastojci
  

  • 1 kg svinjetine (but ili pleฤ‡ka)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 ฤena belog luka
  • 2 paprike
  • 3 paradajza
  • 2 kaลกike kaลกike mlevene crvene paprike
  • 1 kaลกika braลกna
  • 2 dl belog vina
  • 1 list lovora
  • So i biber po ukusu
  • Ulje ili mast
  • Perลกunov list za dekoraciju

Instrukcije
 

  • Isecite meso na kocke. Sitno iseckajte crni i beli luk.
  • U velikoj ลกerpi zagrejte ulje ili mast (jer sva sremska jela "vole" mast) i proprลพite luk dok ne postane zlatno ลพut. Dodajte meso i prลพite dok ne dobije lepu boju sa svih strana.
  • Dodajte iseckane paprike i paradajz. Kuvajte dok povrฤ‡e ne omekลกa.
  • Dodajte mlevenu papriku i braลกno, pa sve dobro promeลกajte.
  • Sipajte belo vino i dovoljno vode da prekrije sastojke. Dodajte lovorov list, so i biber.
  • Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 1-1.5 sati, dok meso ne bude mekano.
  • Posluลพite sa seckanim perลกunom.
Kljuฤne reฤi paprikaลก, sremski paprikaลก

Da li ste znali? Prvo Meฤ‘useosko takmiฤenje u kuvanju sremaฤkog kotliฤ‡a odrลพano je u Peฤ‡incima.

ลกtrudla sa makom

ล trudla sa makom

Recept za savrลกen desert
Vreme pripreme 1 hour 40 minutes
Okvirno vreme kuvanja 50 minutes
Ukupno Vreme 2 hours 30 minutes
Obrok Dessert
Kuhinja Maฤ‘arska, Nemaฤka, Slovaฤka, Srpska
Porcije 12 parฤadi
Kalorije 375 kcal

Oprema

  • 1 vangla
  • 1 ฤaลกa
  • 1 Serpa
  • 1 kaลกika
  • 1 Tepsija

Sastojci
  

Sastojci za testo:

  • 500 g braลกna
  • 20 g sveลพeg kvasca
  • 250 ml mleka
  • 100 g ลกeฤ‡era
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Proporuฤujem da umesto maslaca koristite mast. ล trudle su ukusnije i mekลกe.

Sastojci za fil:

  • 300 g mlevenog maka
  • 200 ml mleka
  • 100 g ลกeฤ‡era
  • 1 vanilin ลกeฤ‡er
  • 50 g groลพฤ‘ica (po ลพelji)
  • Kora od jednog limuna

Instrukcije
 

  • U mlakom mleku rastopite kvasac sa malo ลกeฤ‡era i braลกna. Ostavite da nadoฤ‘e. U veฤ‡oj posudi pomeลกajte braลกno, so, ลกeฤ‡er i jaje. Dodajte nadoลกli kvasac i otopljen maslac. Zamesite glatko testo.
  • Ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
  • Dok testo raste, pripremite fil. U ลกerpi zagrejte mleko sa ลกeฤ‡erom, vanilin ลกeฤ‡erom i limunovom korom. Dodajte mleveni mak i kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Dodajte groลพฤ‘ice ako koristite
  • Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Razvucite svaki deo na pravougaonu koru debljine oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite fil preko kore i paลพljivo je uvijte u ลกtrudlu. Stavite ลกtrudle u pleh obloลพen papirom za peฤenje i ostavite da joลก malo narastu.
  • Tajna mekane ลกtrudle je u tome da je pre i posle peฤenja premaลพete umuฤ‡enim belancetom i malo masti.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180ยฐC oko 30-40 minuta, dok ลกtrudla ne dobije zlatno-smeฤ‘u boju.
  • Ohladite ลกtrudlu pre seฤenja i posluลพite je.
Kljuฤne reฤi mak, ลกtrudla, ลกtrudla sa makom

Da li ste znali? Za ljubitelje ลกtrudle sa makom, manifestacija „Zlatna varjaฤa“ odrลพava se krajem maja u Starim Banovcima.

O Sremskim jelima

najpopularnija sremska jela
Youtube/snimak ekrana

Kada sam se doselila u Srem, interesovalo me:

Koja su najpopularnija sremska jela?

Sremski paprikaลก, riblja ฤorba, ลกtrudla sa makom, kulen i sremska ลกunka su definitivno najpoznatiji specijaliteti Srema. Svako od ovih jela ima svoju posebnu priฤu i naฤin pripreme koji ih ฤini posebnim.

  • Sremski paprikaลก je izuzetno ukusno i aromatiฤno jelo, jer se u toku kuvanja u njega dodaju razni zaฤini. Predstavnik je pravog kulinarskog remek-dela Srema.
  • Riblja ฤorba je jedno od najpoznatijih sremskih jela. Za njenu pripremu koristi se sveลพa riba iz Dunava, povrฤ‡e i zaฤini. Nezaobilazna je u vreme posta.
  • Sremska ลกunka, sa svojom karakteristiฤnom teksturom i mirisom, pravi je delikates koji se dugo pamti.
  • ล trudla sa makom je tradicionalna poslastica Srema. Priprema se od kvasanog, rastanjenog testa, koje se puni sa slatkim nadevom od maka i savija.
  • Kulen je autentiฤni suhomesnati proizvod. Pikantnog je ukusa i sluลพi se kao neizostavan deo svakog obroka.

Da li ste znali? Svake godine u februaru, u Erdeviku, odrลพava se Sremska Kulenijada. Poseti je preko 10 000 ljudi.

Gde mogu probati autentiฤna sremska jela?

Svaki restoran u Sremu uvek u ponudi ima tradicionalna sremska jela, ali su najbolja na tradicionalnim manifestacijama gde majstori kuhinje daju sve od sebe i naravno na sajmovima hrane.

Kako da ih prilagodim svom naฤinu ลพivota?

Jela sam prilagodila tako ลกto sam koristila zdravije namirnice sa manje masnoฤ‡e i pazila da ne izgube na autentiฤnosti. Sveลพim povrฤ‡em, mesom sa manje masnoฤ‡e i manje soli, uspela sam da zadrลพim ukuse, a da pritom obroci budu bar malo zdraviji.

Da li su mi za to potrebne neke posebne tehnike?

Zakljuฤila sam, da kao i u svakoj kuhinji, potrebno je malo vremena i prakse da se sve sazna i nauฤi. Svakodnevnim kuvanjem, usavrลกavam svoje veลกtine i polako otkrivam sve tajne sremske kuhinje, posebne tehnike, poput dugotrajnog kuvanja na laganoj vatri ili koriลกฤ‡enja tradicionalnih zaฤina.

Koje zaฤine najฤeลกฤ‡e koriste u sremskoj kuhinji?

zaฤini u sremskim jelima
Izvor: SremOnline

Najฤeลกฤ‡e se koriste crvena paprika, crni i beli luk, te razni lokalni zaฤini.

Postoji razlika u zaฤinima pogotovo u paprici. Zato pronaฤ‘ite proverenu domaฤ‡u papriku, jer ona daje „glavni“ ukus jelima.ย 

ล ta ฤini ฤarobnim sremske recepte i ruฤkove?

Pitala sam se ลกta ฤini ฤarobnim te sremske recepte i ruฤkove. Zakljuฤila sam da je to ljubav prema okupljenoj porodici za stolom i osmesima nad punim tanjirima hrane. Zajedniฤki ruฤak, gde se svaki ฤlan porodice okuplja oko stola. Takva atmosfera je posebna i ฤini da svako jelo bude joลก ukusnije.

Da ne bih viลกe kriลกom privirivala u svesku (kuvar) u kojoj se nalaze recepti, na poklon sam dobila kopiju ๐Ÿ˜‰

Negujte duh tradicije

sremski kuvar
Izvor: SremOnline

Pripremajuฤ‡i ova sremska jela, uลพivala sam ne samo u ukusnim obrocima, veฤ‡ sam razmiลกljala i o proลกlosti, kako se ovim putem ฤuva nasleฤ‘e i koliko je vaลพno zadrลพati taj deo u svetu modernizacije.

Kako je samo divno otvoriti kuvar i prisetiti se trenutka kada je vaลกa majka ili baka pisala taj recept koji koristite danas, sa rukama umazanim braลกnom ili makom.

Autor teksta:

Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaลกa adresa e-poลกte neฤ‡e biti objavljena. Neophodna polja su oznaฤena *

Ocena Recepta




46  +    =  54