Kao svaka sremska domaฤica koja je, jelte, odrasla u Sremu, sada bih trebala da poฤnem sa seฤanjem na mirise i ukuse koji me podseฤaju na detinjstvo, ali to u ovom sluฤaju neฤe biti tako. Nisam odrasla u Sremu, ali sam zaljubljenik u sremsku kuhinju.
Zahvaljujuฤi komลกiluku iz ฤijih kuhinja svake nedelje u dvanaest sati ฤarobno miriลกu tradicionalna sremska jela i baki Neni iz ฤijeg kuvara, iznenaฤujuฤe dobro oฤuvanog koliko puta je koriลกฤen, prenosim vam mirise i doฤaravam ukuse u ovom ฤlanku.
Naravno, na poฤetku sam morala kriลกom da virim u kuvar jer sve domaฤice ฤuvaju svoje โmale tajneโ.
Sadrลพaj
ToggleAutentiฤna Sremska Kuhinja
Srem je regija bogata tradicijom i raznovrsnim gastronomskim nasleฤem. Poznata je po tradicionalnim receptima i tehnikama koji ovu kuhinju ฤine gastronomski jedinstvenom. Svaka kuhinja pa i ova ima svoje tajne koje je ฤine autentiฤnom i posebnom. Sremska jela su jedinstvena zbog uticaja razliฤitih kultura koje su prolazile ovim prostorom. Spoj je maฤarske, austrijske i balkanske kuhinje.
Tradicionalni Sastojci
Primetila sam da sastojci poput sveลพeg povrฤa, mesa, ribe i aromatiฤnog bilja ฤine osnovu sremskih jela. Zahvaljujuฤi plodnom tlu i blizini Dunava, sveลพe namirnice poput paprike, paradajza, luka, jabuka i ลกljiva, koje su neizostavan deo mnogih recepata, nije teลกko pronaฤi. Kao ni sveลพe svinjsko, jagnjeฤe meso i ribu, a o ลพitaricama da i ne govorimo.
Ako na njivi trenutno ne raste pลกenica, onda je kukuruz. Ako nije kukuruz, nisi se okrenuo, suncokret je, i tako se smenjuje. Raste i raฤa obilno.
No, da se vratim na temu.
- Predjela: ajvar, sremska ลกunka, sir, kajmak.
- Supe i ฤorbe: paradajz ฤorba, teleฤa ฤorba, pasulj ฤorba, riblja ฤorba.
- Glavna jela: sremski paprikaลก, jagnjetina ispod saฤa, sarma.
- Prilozi: dinstani kupus, peฤeni krompir, kukuruzni hleb.
- Salate: kupus salata, ลกopska salata, salata od krastavaca.
Izdvojiฤu, meni omiljene sremske proizvode: ฤvarke, kulen, sremski sir, futoลกki kupus.
I na kraju, kraljica svakog ruฤka, veliฤanstvena ลกtrudla sa makom, krofne i pita sa viลกnjama.
Mogla bih nabrajati dok mi snage ne ponestane sva ta divna i neodoljiva, tradicionalna sremska jela specifiฤanih ukusa.
Zbog modernog naฤina ลพivota, mnogi recepti su se morali prilagoditi, ali se teลพi tome da se zadrลพe osnove koje ta tradicionalna sremska jela ฤine tako primamljivim.
Najpoznatija sremska jela
Riblja ฤorba
Sastojci
- 2 kg sveลพe reฤne ribe (som, ลกtuka, ลกaran)
- 2 glavice crnog luka
- 3 ฤena ฤena
- 2 ลกargarepe
- 2 paprike (crvene i zelene)
- 2 paradajza
- 3 krompira
- 1 koren perลกuna
- 2 lista lovora
- 1 kaลกiฤica mlevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- 100 ml belog vina (opciono)
- 2 l vode
- So i biber po ukusu
- Sveลพ perลกun za dekoraciju
Instrukcije
- Ribu oฤistite i isecite na komade. Ako koristite razliฤite vrste ribe, pazite da ih pravilno oฤistite i odstranite sve kosti.
- Isecite crni luk, beli luk, ลกargarepu, papriku, paradajz i krompir na sitne komade. Koren perลกuna takoฤe isecite na sitne komade.
- U veliki lonac stavite povrฤe i nalijte vodu. Dodajte listove lovora, so i biber po ukusu. Kuvajte na srednjoj vatri dok povrฤe ne omekลกa, oko 30 minuta.
- Dodajte komade ribe u lonac i kuvajte na laganoj vatri joลก 20-30 minuta, pazeฤi da se riba ne raspadne previลกe.
- Pred kraj kuvanja, dodajte mlevenu papriku i, ako ลพelite, malo belog vina. Kuvajte joลก nekoliko minuta da se ukusi sjedine.
- Proverite zaฤinjenost i dodajte joลก soli ili bibera po potrebi. Sklonite sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.
- Riblju ฤorbu posluลพite toplu, posutu sveลพim perลกunom. Moลพete je posluลพiti sa domaฤim hlebom ili kukuruznim hlebom.
Sremski paprikaลก
Oprema
- 1 kotliฤ ili lonac
- 1 drvena kaลกika
- 1 obiฤna kaลกika
- 1 noลพ
- 1 daska za seฤenje
- 1 ฤaลกa
Sastojci
- 1 kg svinjetine (but ili pleฤka)
- 2 glavice crnog luka
- 3 ฤena belog luka
- 2 paprike
- 3 paradajza
- 2 kaลกike kaลกike mlevene crvene paprike
- 1 kaลกika braลกna
- 2 dl belog vina
- 1 list lovora
- So i biber po ukusu
- Ulje ili mast
- Perลกunov list za dekoraciju
Instrukcije
- Isecite meso na kocke. Sitno iseckajte crni i beli luk.
- U velikoj ลกerpi zagrejte ulje ili mast (jer sva sremska jela "vole" mast) i proprลพite luk dok ne postane zlatno ลพut. Dodajte meso i prลพite dok ne dobije lepu boju sa svih strana.
- Dodajte iseckane paprike i paradajz. Kuvajte dok povrฤe ne omekลกa.
- Dodajte mlevenu papriku i braลกno, pa sve dobro promeลกajte.
- Sipajte belo vino i dovoljno vode da prekrije sastojke. Dodajte lovorov list, so i biber.
- Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 1-1.5 sati, dok meso ne bude mekano.
- Posluลพite sa seckanim perลกunom.
ล trudla sa makom
Oprema
- 1 vangla
- 1 ฤaลกa
- 1 Serpa
- 1 kaลกika
- 1 Tepsija
Sastojci
Sastojci za testo:
- 500 g braลกna
- 20 g sveลพeg kvasca
- 250 ml mleka
- 100 g ลกeฤera
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- Prstohvat soli
- Proporuฤujem da umesto maslaca koristite mast. ล trudle su ukusnije i mekลกe.
Sastojci za fil:
- 300 g mlevenog maka
- 200 ml mleka
- 100 g ลกeฤera
- 1 vanilin ลกeฤer
- 50 g groลพฤica (po ลพelji)
- Kora od jednog limuna
Instrukcije
- U mlakom mleku rastopite kvasac sa malo ลกeฤera i braลกna. Ostavite da nadoฤe. U veฤoj posudi pomeลกajte braลกno, so, ลกeฤer i jaje. Dodajte nadoลกli kvasac i otopljen maslac. Zamesite glatko testo.
- Ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
- Dok testo raste, pripremite fil. U ลกerpi zagrejte mleko sa ลกeฤerom, vanilin ลกeฤerom i limunovom korom. Dodajte mleveni mak i kuvajte nekoliko minuta dok se fil ne zgusne. Dodajte groลพฤice ako koristite
- Kada testo naraste, podelite ga na dva dela. Razvucite svaki deo na pravougaonu koru debljine oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite fil preko kore i paลพljivo je uvijte u ลกtrudlu. Stavite ลกtrudle u pleh obloลพen papirom za peฤenje i ostavite da joลก malo narastu.
- Tajna mekane ลกtrudle je u tome da je pre i posle peฤenja premaลพete umuฤenim belancetom i malo masti.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180ยฐC oko 30-40 minuta, dok ลกtrudla ne dobije zlatno-smeฤu boju.
- Ohladite ลกtrudlu pre seฤenja i posluลพite je.
O Sremskim jelima
Kada sam se doselila u Srem, interesovalo me:
Koja su najpopularnija sremska jela?
Sremski paprikaลก, riblja ฤorba, ลกtrudla sa makom, kulen i sremska ลกunka su definitivno najpoznatiji specijaliteti Srema. Svako od ovih jela ima svoju posebnu priฤu i naฤin pripreme koji ih ฤini posebnim.
- Sremski paprikaลก je izuzetno ukusno i aromatiฤno jelo, jer se u toku kuvanja u njega dodaju razni zaฤini. Predstavnik je pravog kulinarskog remek-dela Srema.
- Riblja ฤorba je jedno od najpoznatijih sremskih jela. Za njenu pripremu koristi se sveลพa riba iz Dunava, povrฤe i zaฤini. Nezaobilazna je u vreme posta.
- Sremska ลกunka, sa svojom karakteristiฤnom teksturom i mirisom, pravi je delikates koji se dugo pamti.
- ล trudla sa makom je tradicionalna poslastica Srema. Priprema se od kvasanog, rastanjenog testa, koje se puni sa slatkim nadevom od maka i savija.
- Kulen je autentiฤni suhomesnati proizvod. Pikantnog je ukusa i sluลพi se kao neizostavan deo svakog obroka.
Gde mogu probati autentiฤna sremska jela?
Svaki restoran u Sremu uvek u ponudi ima tradicionalna sremska jela, ali su najbolja na tradicionalnim manifestacijama gde majstori kuhinje daju sve od sebe i naravno na sajmovima hrane.
Kako da ih prilagodim svom naฤinu ลพivota?
Jela sam prilagodila tako ลกto sam koristila zdravije namirnice sa manje masnoฤe i pazila da ne izgube na autentiฤnosti. Sveลพim povrฤem, mesom sa manje masnoฤe i manje soli, uspela sam da zadrลพim ukuse, a da pritom obroci budu bar malo zdraviji.
Da li su mi za to potrebne neke posebne tehnike?
Zakljuฤila sam, da kao i u svakoj kuhinji, potrebno je malo vremena i prakse da se sve sazna i nauฤi. Svakodnevnim kuvanjem, usavrลกavam svoje veลกtine i polako otkrivam sve tajne sremske kuhinje, posebne tehnike, poput dugotrajnog kuvanja na laganoj vatri ili koriลกฤenja tradicionalnih zaฤina.
Koje zaฤine najฤeลกฤe koriste u sremskoj kuhinji?
Najฤeลกฤe se koriste crvena paprika, crni i beli luk, te razni lokalni zaฤini.
Postoji razlika u zaฤinima pogotovo u paprici. Zato pronaฤite proverenu domaฤu papriku, jer ona daje „glavni“ ukus jelima.ย
ล ta ฤini ฤarobnim sremske recepte i ruฤkove?
Pitala sam se ลกta ฤini ฤarobnim te sremske recepte i ruฤkove. Zakljuฤila sam da je to ljubav prema okupljenoj porodici za stolom i osmesima nad punim tanjirima hrane. Zajedniฤki ruฤak, gde se svaki ฤlan porodice okuplja oko stola. Takva atmosfera je posebna i ฤini da svako jelo bude joลก ukusnije.
Da ne bih viลกe kriลกom privirivala u svesku (kuvar) u kojoj se nalaze recepti, na poklon sam dobila kopiju ๐
Negujte duh tradicije
Pripremajuฤi ova sremska jela, uลพivala sam ne samo u ukusnim obrocima, veฤ sam razmiลกljala i o proลกlosti, kako se ovim putem ฤuva nasleฤe i koliko je vaลพno zadrลพati taj deo u svetu modernizacije.
Kako je samo divno otvoriti kuvar i prisetiti se trenutka kada je vaลกa majka ili baka pisala taj recept koji koristite danas, sa rukama umazanim braลกnom ili makom.