Čudni su ti stari vojvođanski kredenci! Kad se zainate da sačuvaju neku uspomenu, onda je zaista sačuvaju za mnoga pokolenja. Stoga, nama gotovo ništa ne budi sećanja na detinjstvo, tako dobro, kao što je to miris najlepše starinske torte iz bakine kuhinje.
O, samo kad se setim svih tih mirisa i ukusa, uz neodoljiv ukus kafe, koju mi je baka, još kao maloj, prefrigano kradom servirala u tanjirić od njene šoljice, krijući me tako od mame i tate. Zamislite nespretnosti, tobože prosula joj se malo u tanjirić dok je sipala!
Verujem da kao i mnoge druge bake tada, tako ni ona, nije bila svesna da će mi utkati uspomene na sve te starinske poslastice, čiji će se recepti još dugo prenositi sa generacije, na generaciju.
Kada govorimo o tradicionalnim receptima za najlepše starinske torte iz vojvođanske kuhinje, ne smemo izgubiti iz vida njihovu suštinsku jednostavnost. Prava starinska torta nije prava, ako ima sijaset dodataka, poput pudinga, slatke pavlake, keksa ili čega sličnog.
Možda se pitate zašto je to tako nekad bilo?! ─ Odgovor je vrlo jednostavan…Siromaštvo je to nametalo. Ipak, u neka davna vremena, svaka domaćinska kuća nije oskudevala sa kvasom, jajima, šećerom, orasima i to je bilo dovoljno da vredne domaćice obraduju svoje ukućane slatkim zalogajima.
Prava starinska torta se sastoji od jaja, šećera, putera, čokolade i oraha!
Uostalom, ne kaže se uzalud, da je prava lepota u jednostavnosti, zar ne!
E, tako ću vam sad ovde predstaviti 9 tradicionalnih recepata koje sam izdvojila kao najlepše starinske torte iz vojvođanske kuhinje, a vi ako imate predloge za još neke, ostavite mi u komentaru!
Prava srpska torta. Iako je nastala početkom 20. veka, u njoj nema primesa niti austrougarske, niti francuske poslastičarske škole, koje su u to vreme bile na najrazvijenijem nivou.
Interesantna priča prati nastanak ove torte. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da li je legenda istinita, ali verujmo da jeste, jer je epilog priče zaista lep.
Poslastičari kažu da recept ove starinske torte datira još davne 1908. godine. Nastao je kao izraz taštine zahvalnosti zetu, što je spasao njenu ćerku jedinicu prilikom teškog i po život opasnog porođaja. Zet po imenu Vasa Čorkljan, uvek elegantan, naočit i stasit, saznavši da porođaj njegove supruge Jelene, može ugroziti život kako nje, tako i njihovog deteta, pošao je put Beča, kod tada, jednog od najuglednijeg lekara toga doba.
Kako se ispostavilo kasnije, da je ta odluka bila jedina ispravna i sa srećnim epilogom, obzirom da se porodica na okupu vratila u Srbiju, Jelenina mama je u znak zahvalnosti spremila bogatu trpezu. Na trpezi se našla i ova torta, pa otuda i naziv po onome kome je i posvećena.
Mada je recept za ovu tortu primarno nastao u Paraćinu, kasnije je postao popularan širom cele Kraljevine Srbije, a neizostavno se utkao u desertne tradicionalne recepte vojvođanske kuhinje.
Poznati holandski kulinar, Rudolf Van Vin, prvi put je posetio Srbijiu 2020. godine. Tom prilikom mu je postavljeno pitanje koje jelo bi iz Srbije predstavio svetu. Izbor je neočekivano pao na desert.
Možda se pitate, koji?! ─ Vasina torta, naravno.
„Vasina torta je nešto što bih predstavio planeti, ona nije dobra samo po ukusu, već i izgleda sjajno. Ona u sebi ima specifičan karakter. Zašto sam odabrao baš tortu, zato što su one asocijacija i sinonim za uživanje i sreću“ ─ istakao je tada Rudolf.
Vasina torta
Prava srpska torta. Iako je nastala početkom 20. veka, u njoj nema primesa niti austrougarske, niti francuske poslastičarske škole, koje su u to vreme bile na najrazvijenijem nivou u odnosu na celu Evropu.
Podmazati kalup i posuti brašnom, ili ga obložiti pek papirom.
Sipati smesu u okrugli kalup prečnika 24 ili 26 cm.
Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta.
Ispečenu koru prohladiti.
Fil I
Prokuvati mleko sa 1 kašikom šećera.
Dodati orahe i mešati kratko vreme na šporetu.
Malo prohladiti, pa u toplo dodati naseckanu čokoladu i mešati da se čokolada otopi.
Dodati sok i narendanu koru pomorandže. Ohladiti.
Žumanca umutiti sa šećerom, pa kuvati na pari oko 5 minuta da se žumanca pasterizuju, a ne skuvaju (kuvanjem se smatra preko 10 minuta). Ohladiti.
Puter dobro umutiti sa 2 kašike šećera u prahu.
U umućen puter dodati kašiku po kašiku fila od žumanaca i sve vreme dobro mutiti.
Sjediniti oba dela fila i premazati preko ohlađene kore.
Fil II
Umutiti belanca.
U manju šerpu sipati šećer i preliti ga vodom.
Kuvati sirup oko 10 minuta, pa ga u tankom mlazu sipati u posudu sa umućenim belancima i nastaviti mućenje srednjom brzinom.
Mutiti još nekih 10 minuta dok se smesa ne počne hladiti.
Sa ovako dobijenim snegom premazati tortu.
Dekorisati po želji čokoladom ili seckanim orasima.
Čuvati u frižideru do služenja.
Ključne reči Vasina torta
2. Doboš torta
Ova čuvena poslastica, delo je poznatog mađarskog poslastičara Jozsef C.Dobos-a, po kojem je i dobila ime. Po prvi put je napravljena za izložbu u Mađarskoj, još u 19.veku.
Pitate se zašto je poslednja korica drugačija?!
Napravljena je tako da može duže da stoji izložena u poslastičarnici.
Nakon toga, torta stiče veliku popularnost u Evropi, a kasnije i širom sveta.
Jozsef C.Dobos je recept za tortu dao kad je već stigao u pozne godine. Ustupio ga je Budimpeštanskoj industrijskoj komori poslastičara i medenjaka, sa uslovom da svi članovi mogu da je koriste.
Doboš torta
Doboš torta je veoma ukusna, ali zahteva vreme i malo strpljenja za njenu pripremu.
Dodati polovinu mere šećera u belanca, a drugu polovinu u žumanca.
Mutiti odvojeno.
Kada se belanca i žumanca umute, sastaviti.
Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Peći 4 kore, na 170°C, 7 minuta.
Svaku koru podeliti na 3 dela, da se dobije 12 kora i jednu ostaviti sa strane za karamel preliv.
Fil
Odvojiti belanca od žumanaca.
Ubaciti po 10 kašika šećera i dobro umutiti mikserom.
Sastaviti belanca i žumanca i staviti da se kuvaju na pari.
U krem ubaciti margarin i izlomljenu čokoladu. Kuvati otprilike pola sata.
Ostaviti da se ohladi.
Ulupati dva margarina i sastaviti sa kremom.
Filovati svaku koru u tankom sloju.
Karamel
Otopiti šećer i preliti preko preostale kore.
Kad se šećer malo prohladi, nož uroniti u margarin i utisnuti linije za kasnije sečenje parčadi.
Dekorisati po želji.
Ključne reči Doboš torta
3. Katarina torta
Mnoge trpeze raznih porodičnih svečanosti i proslava ova torta je krasila, pa se sa razlogom svrstava u jednu od najlepših tradicionalnih torti. I mada postoji puno naziva, najpoznatija je pod imenom Katarina torta.
Stoga je sa razlogom ’70. i ’80. godina nazivana Kraljicom torti.
Katarina torta
Kraljica torti '70. i '80. godina. Mada na prvi pogled deluje komplikovano za napraviti, verujte da nije. Samo pratite upustva koja smo naveli.
Spojiti pa u to dodati pomešane orahe, brašno i čokoladu.
Od dobijene smese ispeći dve kore.
Treća kora
Ulupati belanca i šećer.
Dodati ulje, suvo grožđe i brašno.
Ispeći koru.
Preliv za prve dve kore
Skuvati vodu i šećer.
Fil
Skuvati na pari žumanca, šećer i vanil i ostaviti da se dobro ohladi.
Ulupati margarin.
Spojiti sa žumancima i dobro izmiksirati.
Filuje se sledećim redom
Prva kora ─ preliv ─ fil ─ treća kora ─ fil ─ druga kora ─ preliv ─ fil.
Dekorisati po želji.
Ključne reči Katarina torta
4. Reform torta
Prva, originalna verzija ove torte na našim prostorima vodi poreklo još davne 1877. godine. Recept koji vam nudimo je preuzet iz Velikog Srpskog kuvara Katarine Popović Midžine iz 1877.
To je recept koji je, ujedno i najzastupljeniji, bez obzira što su se kasnije pojavljivali različiti recepti izvedeni iz originala.
Reform torta
Prava klasika među tortama, Reform torta je često nazivana i "kraljicom Balkana".
100grbadema(obarenih, oljuštenih i iseckanih na listiće)
Instrukcije
Kora
Uključiti rernu na 175°C.
Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
Odvojiti belanca i žumanca.
Umutiti belanca pa polako dodavati šećer i vanil šećer.
Mutiti dok se ne dobije čvrst sneg, a onda dodati orahe i izmešati.
Podeliti u 3 dela i peći oko 15 minuta.
Fil
Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari.
Posle nekih 15 minuta dodati usitnjenu čokoladu i kuvati još dva tri minuta, stalno mešajući.
Ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil, dodati ulupan puter.
Filom premazati prvu i drugu koru i ivice okolo.
Glazura
U šerpi prokuvati vodu.
Dodati šećer, čokoladu i kafu.
Tom smesom preliti treću koru, odnosno dekorisati seckanim bademom.
Ključne reči Reform torta
5. Interkontinental torta
Ako razmišljate koju tortu napraviti, a da zadovolji svačiji ukus, onda izbor definitivno pada na Interkontinental tortu. Torta obiluje kremastim filom sa tri različita ukusa, a upravo njihov spoj daje raskoš ovoj torti.
Internet danas obiluje brojnim varijacijama, a mi ćemo vam ovde predstaviti pravi izvorni recept ovog predivnog deserta.
Interkontinental torta
Ova starinska torta je toliko laka za napraviti, da ne može da se desi, a da ne uspe, čak i početnicima.
Obzirom da je Šubertova torta pravi eksponent stare bečke poslastičarske škole, donosi nam pravu rapsodiju ukusa.
Nije baš najpoznatija činjenica kako je torta dobila naziv, ali neke od pretpostavki su da je bila omiljena poslastica poznatog austrijskog kompozitora Franca Petera Šuberta.
Druga pretpostavka se vezuje za sam recept, koji savršeno kombinuje dve vrste kora, raskošan krem, pekmez od kajsija sa prelivenom čokoladom. Žuti fil bi trebalo da nas podseća na boju lipinog cveta, koje su predstavljale inspiraciju za jednu Šubertovu kompoziciju.
Kako god bilo, savršenstvo ove torte ne dovodi se u pitanje.
Šubertova torta
Možda je baš svetski poznata kompozicija „Drvo lipe – uz bunar ispred gradskih vrata“ bila inspiracija bečkom poslastičaru da stvori harmoniju ukusa, oblikovanu u tortu, zvanu Šubertova torta.
Puter dobro izraditi i dodati jedno po jedno žumance.
Dodati polovinu mere šećera i sve zajedno dobro izmiksirati.
Zatim dodati mlevene bademe i rendanu čokoladu i sve dobro izmešati.
Posebno ulupati belanca sa drugom polovinom šećera.
Sve zajedno kašikom promešati.
Kalup obložiti pek papirom i premazati puterom.
Koru peći oko 35 minuta.
Kad se ohladi koru preseći na pola.
Druga i četvrta kora (od oraha)
Dobro umutiti jaje sa žumancima i dodati šećer.
Zatim dodati orahe i mleveni keks.
Ulupati čvrst sneg od belanaca, zatim ih pažljivo spojiti sa žumancima.
Pažljivo razliti u kalup.
Kora se peče na 175°C 20-25 minuta.
Kad se ohladi koru preseći na pola.
Fil
Žumanca umutiti sa šećerom i slatkom pavlakom i vanilom.
Kuvati na pari, na laganoj temperaturi, dok se ne zgusne.
Kad se ohladi, spojiti sa umućenim puterom i šećerom.
Glazura
Pavlaku zagrejati (ne sme da provri) pa preliti iseckanu čokoladu.
Mešati dok se čokolada ne istopi.
Filuje se sledećim redom
Kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora sa puterom i bademima ─ premaz od pekmeza ─ fil ─ kora od oraha ─ premaz od pekmeza.
Odgore glazura.
Ključne reči šubert
7. Žito torta
Kad kažemo žito torta, ono što prvo pomislimo jeste da je žito jedan od osnovnih sastojaka, ali ne ─ pogrešili bi! Ova starinska torta obiluje orasima, a ono što joj daje taj specifičan ukus kuvanog žita, jeste rendani muskatni oraščić.
Ako po prvi put planirate koristiti muskatni oraščić kao začin, vodite računa da ne preterate. Izuzetno je intenzivnog ukusa!
Izuzetno je laka za napraviti, pa ne sumnjamo da bi se lako mogla naći na nekoj od vaših proslava. Žito torta je jednostavno poslastica za sva vremena.
Žito torta
Kad kažemo žito torta, ono što prvo pomislimo jeste da je žito jedan od osnovnih sastojaka, ali nije. Svakako je opravdano svrstana u starinske torte iz vojvođanske kuhinje.
Dodati 8 kašika mlevanih oraha i 2 kašike brašna i lagano umešati.
Sipati u kalup obložen papirom.
Peći na 180°C 20 minuta.
Na isti način napraviti još dve kore.
Fil
Staviti 6 dcl mleka u šerpu da prokuva.
U međuvremenu, umutiti malo žumanca.
Dodati brašno pomešano sa šećerom i vanilom.
Sve razmutiti u 2 dcl hladnog mleka.
Kad mleko prokuva, dodati smesu sa žumancima i kuvati dok se ne zgusne.
Skinuti sa vatre i u vruć fil umešati mlevene orahe. Ohladiti fil.
Puter penasto umutiti i u to kašiku po kašiku dodavati rashlađen fil.
Na kraju dodati muskatni oraščić.
Tortu isfilovati i ukrasiti orasima.
Ključne reči Žito torta
8. Saher torta
Uticaj austrougarske monarhije na ovim našim prostorima kroz istoriju, uglavnom se svodio na politički i privredni, što nama, uglavnom, nije doneo puno toga dobrog.
Međutim, svakako se ne može se zanemariti i ona pozitivna strana uticaja na narodni folklor i svakodnevni život naroda. Mešanje i spajanje naroda na ovom tlu, donelo je obogaćenje u svakodnevnom životu, od kulture, preko arhitekture, pa sve do onoga što nazivamo tradicionalnom kuhinjom.
Tako se tradicionalna vojvođanska kuhinja obogatila za veliki broj recepata, koji su ostali sačuvani do današnjih dana.
Saher torta je svakao jedan od njih!
Saher torta je verovatno najpoznatija čokoladna torta na svetu, sa interesantnom pričom vezanom za njen nastanak.
Pitanje je da li bi se čuvena popularnost Saher torte toliko uzdigla, da se nije desilo to, da šegrt glavnog kuvara, dete od svega 16 godina, nije na sebe preuzelo odgovornost spremanje poslastice za prijem, koji je organizovao plemić Meternih 1832. godine. Od tog momenta ime Franc Zaher postaje upamćeno u svetu, sve do današnjih dana.
Eduard Zaher, sin Franca Zahera, recept je usavršio i prodaju otpočeo u poslastičarnici Demel, gde je do tada obavljao praksu. Godine 1876. Eduard otvara Hotel Saher, gde nastavlja da služi tako usavršen recept.
Popularnost ovog dezerta dostiže vrhunac toliko da se krajem 19. veka prodavalo čak 400 torti dnevno.
Nakon smrti Eduarda Sahera, upravljanje hotela preuzima njegova supruga Ana, koja to čini do svoje smrti. Kako se dešava da, nakon Anine smrti hotel bankrotira, njihov sin, takođe Eduard originalni recept prenosi u Demel poslastičarnicu, gde nastavlja da radi.
Do sudskog spora dolazi kada novi vlasnik hotela Saher ovaj dezert uvrštava u svoju ponudu. Po završetku sudskog spora 1965. godine, došlo se do sporazuma da Hotel Saher, za svoj dezert, koristi naziv Originalna Saher torta, sa okruglim čokoladnim pečatom, na kome stoji natpis Saher. Poslastičarnica Demel svoj proizvod prodaje pod nazivom Eduard Saher torta, sa trouglastim čokoladnim pečatom.
Razlikuju se samo u tome što Originalna Saher torta ima dva sloja džema od kajsija, a Eduard Saher ima samo jedan sloj džema.
Saher torta
Tajna lepote ove starinske torte nalazi se u savršeno izbalansiranom ukusu pekmeza od kajsija i čokolade. Kao takva, zavređuje malo truda.
Potom dodati narendanu ili istopljenu čokoladu, badem pomešan sa mlevenim keksom.
U to lagano umešati ulupana 3 belanceta.
Izručiti u kalup, peći 45-50 minuta. Prvih 10-15 minuta vrata rerne držati blago otvorena.
Kad je kora pečena izvaditi na rešetku i tako toplu je premazati pekmezom. Ostaviti da se hladi.
Glazura
U manjoj posudi rastopiti čokoladu.
Šećer i vodu kuvati 5-6 minuta.
Skinuti sa vatre, malo rashladiti i u to dodati otopljenu čokoladu uz stalno mešanje.
Preliti preko prohlađene torte.
Ključne reči saher
9. Grilijaž torta
Iako se na ovom našem spisku našla na poslednjem mestu, verujte, ništa manje nije ukusna ova poslastica. Pravi je izbor za one sladokusce koji uživaju u obilju šećera, oraha i verovatno postoje i oni koji bi je rado nazvali šećernom bombom. Šalu na stranu, ova starinska torta to i jeste!
No, to ne treba da vas obeshrabi u isprobavanju recepta koji smo pripremili za vas. Vaše je samo da okupite dobru družinu i avantura zvana Grilijaž torta može da se seče.
Grilijaž torta
Ako ste se pitali nekad, kako napraviti idealan grilijaž, donosimo vam uputstvo kako da u tome uspete. Još jedna starinska torta koja budi uspomene.
360grsamlevenog grilijaža(160 gr šećera i 200gr samlevenih oraha)
Fil
5komjaja
10kašikašećera
125grčokolade
250grmaslaca
1kesicavanil šećera
Grilijaž za posipanje
200gršećera
150grseckanih oraha
Glazura
150grčokolade
4,5kašikeulja
Instrukcije
Priprema grilijaža za koru
Rastopiti šećer na tihoj vatri.
Dodati mlevene orahe.
Izručiti na nauljeni tanjir ili pek papir.
Kad se ohladi, izlomiti i samleti.
Kora
Penasto umutiti 4 belanceta sa 4 kašike šećera.
Postepeno u to dodati 4 žumanceta, jedno po jedno.
U sve to lagano umešati 120 grama grilijaža i kašiku brašna.
Razliti u kalup obložen papirom i peći tako 3 kore.
Fil
Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
Staviti da se kuvaju na pari.
Na kaju dodati čokoladu.
Kad se fil ohladi, dodati umućeni maslac.
Grilijaž za posipanje
Otopiti šećer.
Dodati seckane orahe.
Izručiti na nauljeni tanjir i kad se ohladi, usitniti ali ne previše.
Filovati kore pripremljenim filom i obilno posipati grilijažom.
Gornju koru samo premazati filom, kao i ivice sa strane.
Ivice dekorisati preostalim grilijažom.
Ogore glazura od otopljene čokolade i ulja.
Ključne reči grilijaž
Tragom prikupljanja samo nekih od starih recepata torti iz vojvođanske kuhinje, primarno želim sve nas da podetim na značaj čuvanja bogatstva raznolikosti na ovim našim prostorima. To bogatstvo, kao što možete da vidite, ogleda se i kroz slatke zalogaje, koji mogu udovoljiti svakom nepcu.
Ako u nekoj od zaboravljenih ladica vaše kuhinje postoji kakav sličan trag prošlih vremena, osećajte se slobodnim da tako nešto podelite sa nama! Biće nam drago da i njega sklonimo od zaborava.
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da pristajete na njihovo korišćenje.Ok
Jedan odgovor
Svi recepti su fantastični!
Ovu žito tortu nisam nikad probala, ali mislim da bih baš volela.